Akvaryum Aydınlatması Nasıl Yapılır?

Akvaryum aydınlatması yalnızca balıkları keyifle izlemek için yapılmaz, aydınlatma bunun dışında çok daha büyük bir rol oynamaktadır. Aydınlatma, balıklarınızın genel refahını sağlar ve bunun yanında akvaryum içerisindeki bitki ve organizmaların büyümesi için gerekli oksijeni ve enerjiyi sağlar.

Akvaryum Aydınlatması Nasıl Yapılır?
14.05.2018
9.627
A+
A-

Akvaryum aydınlatması yalnızca balıkları keyifle izlemek için yapılmaz, aydınlatma bunun dışında çok daha büyük bir rol oynamaktadır. Aydınlatma, balıklarınızın genel refahını sağlar ve bunun yanında akvaryum içerisindeki bitki ve organizmaların büyümesi için gerekli oksijeni ve enerjiyi sağlar. Aydınlatma, akvaryum tankının atmosferini seçme şansı sunar.

Akvaryum canlılarının sağlıklı bir şekilde büyümesi için aydınlatma gereklidir. Akvaryum için ışık seçimi yaparken dört şeye dikkat etmek gereklidir; watt, lümen, kelvin ve PAR değeri.

Watt, kullanılan enerji miktarını göstermektedir. Lümen ise ışığın parlaklığını, yani ışık kaynağının ne kadar aydınlatma sağladığını belirtir. Kelvin ise ışığın rengidir. Bu değer ne kadar büyükse ışık rengi maviye o kadar yakındır, değer küçüldükçe beyaza, daha da küçüldükçe sarıya yaklaşır. PAR ya da FAR açılımı Fotosentetik Aktif Radyasyon‘dur. Bitkileri ve su yosunlarını yetiştirmek için yararlı olan ışığı ifade eder.

Akvaryum aydınlatmasında genellikle floresan veya LED ışık kaynakları kullanılır. İnce tasarımı, soğuk çalışma sıcaklığı ve düşük maliyeti sebebiyle LED aydınlatmalar akvaryumlarda sıkça tercih edilmektedir. LED’lerin her türlü su ortamı için geniş bir seçenek yelpazesi mevcuttur.

Bitkili akvaryumlarda, bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişimi için 6500K-7500K renk sıcaklığında ışık kaynaklarının kullanılması önerilmektedir.

Bitkilerin aksine balıkların biyolojik olarak bir ışığa ihtiyacı yoktur. Yalnızca balık olan akvaryumlarda, 5500K-6500K renk sıcaklığında ışık kaynakları kullanılabilir.

8000K ve üzerinde renk sıcaklığında, mavimsi renkteki ışıklar yalnızca tuzlu su akvaryumları için kullanılmalıdır.

İhtiyaç duyduğunuz ışık miktarı akvaryumda seçtiğiniz bitkilere bağlıdır. Genel itibariyle değerlendirildiğinde litre başına 20-40 lümen ışığın yeterli olacağı söylenebilir. Yani, bu durumda 40 litre bir akvaryum için en az 800 lümen ışığa ihtiyaç duyarsınız.

Akvaryumdaki canlılara ihtiyaç duydukları aydınlatmayı sağlamak için ışıkların günde 10-12 saat açık tutulması yeterlidir. Bu rutini kontrol etmek için bir zamanlayıcı kontrolü kullanılabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 8 Yorum
  1. armağan bekdaş denkli dedi ki:

    Akvaryumumun özelliği 150 X 50X 50, bitkilerim genellikle dibe ışık vurmadığı için ölüyorlar.

    Yaklaşık 370 -390 lt. arası. Tatlı su.

    Aşağıdaki (Smd yi örnek olarak öylesine yolladım power led daha iyiymiş) örneklerden yola çıkarak 150X50X50 akvaryum için ne önerebilirsiniz?

    Örnek bilgileri gönderiyorum tabi işin uzmanı sizsiniz.
    SMD için; 150 cmde, 70 cm gibi 4014 beyaz, 50 cm gün ışığı 30 cm kadar 5630 mavi gibi bir dağılım olabilir. 4 veya 5 sıra kullanıp yeterliliğini kontrol ederek sira sayısı artırılabilir. Ledler üzerinde mercek kullanılabilir belki.

    Power led ise; 18li pcb 4 ya da 6 adet, 1w 10000k led 72 adet, 1w royal blue 18 adet, 1w deep red 18 adet, 30 derece lens 108 adet, 150cm sogutucu 2 adet, driver.

    Teşekkür ederim.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Bu öyle 10 tane LED, 20 tane lens gibi adet, metre hesabı ile yapılacak iş değil. Öncelikle bitkiler için yararlı ışık 6500K-7500K aralığı. Litre başına en az 20 lümen ışığa ihtiyacınız var. 370×20=7400 lümen eder.

      Bu da en az 75W demek. Piyasadaki LED’lerle 100-125W. Kaliteli LED olursa 50W ile de bu parlaklık yakalanabilir.

      Bu kadar güçlü bir aydınlatmada soğutma sorunu ortaya çıkar. İyi soğutulmazsa zamanla ışık çıktısı düşer, bir süre sonra tamamen kullanılmaz hale gelir.

      Soğutucu devreye girince bunu akvaryuma tutturmak zorlaşır.

      Böyle bir custom çalışma yapılır mı? Yapılır ama maliyeti yüksek olur. Size önerdikleri 9000K tuzlu su akvaryumlarında kullanılıyor. Sizin sorunuzdan sonra bu işi Türkiye’de doğru düzgün yapan olmadığını fark ettim.

      Özetle; en az 7400 lümen ışık akısına sahip, 6500K-7500K aralığında bir aydınlatmaya ihtiyacınız var.

  2. İsmail dedi ki:

    Merhaba bende 22cm uzunluk 18cm yükleklik 12 cm genişlikte beta akvaryumları var bunlara nasıl bir düzenek kurabilirim?

  3. burak bozkurt dedi ki:

    merhaba 110*50*60h bitkili akvaryum için aydınlatma yaptıracağım kurum veya kişiler varmı acaba

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, aşağıda bilgileri bulunan arkadaş uzunca bir süredir akvaryum aydınlatması üzerine çalışıyor. Kendisiyle iletişime geçerek fiyat alabilirsiniz.

      Mehmet Sağlam
      0543 595 14 49

  4. Yusuf gül dedi ki:

    Abi ben renklerde takıldım kaldım renkleri neye göre nasıl seçicem kaç sıra hangi renkten kullanıcam yardımcı olur musunuz

  5. Serkan dedi ki:

    Selam power led ile yapmayı düşünüyorum 1watt 350ma emiter soğuk beyaz 10000k ve grow full spectrum bunlara takacağım 90derece lens bir sorun olurmu 115x50x50 akvaryumum

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Serkan Bey, bahsettiğiniz kurulumda bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.