Endüstriyel Uygulamalarda LED Aydınlatma’nın 7 Avantajı

Uzayan ürün ömürleri, düşen enerji tüketimleri, daha düşük bakım gereksinimi ile LED Aydınlatma, endüstriyel tesislerde geleneksel aydınlatmanın yerini aldı.

Endüstriyel Uygulamalarda LED Aydınlatma’nın 7 Avantajı
27.03.2016
688
A+
A-

Uzayan ürün ömürleri, düşen enerji tüketimleri, daha düşük bakım gereksinimi ile LED Aydınlatma, endüstriyel tesislerde geleneksel aydınlatmanın yerini aldı. Lamba ve armatür fiyatlarındaki düşüşün sürmesi endüstriyel tesis yöneticilerini tesislerini LED Aydınlatma’ya yükseltmek için teşvik ediyor.

LED Aydınlatma’ya geçişin başlıca 7 avantajı aşağıda belirtildiği gibidir.

1) Enerji Verimliliği

LED’ler geleneksel akkor lambalara, floresanlara ve halojen aydınlatmalara göre yaklaşık %40-%70 daha az elektrik enerjisi tüketerek enerji tasarrufu sağlarlar. Klasik lambalar veya küresel ışık kaynakları her yönde ışık yayarak boşa enerji harcanmasına sebep olur, aksine LED ışık kaynakları belirli yönde ışık yayar. Işığın yönlü olması israf edilen ışık ve enerjiyi azaltarak tasarrufa daha fazla katkı sağlar.

2) Uzun Ömürlü

Akkor lambaların aksine doğru bir tasarımda LED’ler asla arızalanmaz, sadece zamanla ışık akısında azalma meydana gelir. Lamba veya armatür tasarımına bağlı olmak kaydıyla, kaliteli LED’ler L70 raporuna göre 100.000 saat ömür sunabilir ve bu sürenin sununda ışık çıktısı başlangıçtaki değerinin en az %70’i kadardır. Endüstriyel ortamlara uyumlu şekilde daha uzun ömüre sahip olmaları vasıtasıyla LED’li sistemler ampül değişimi için gereken iş gücünü de azaltabilir.

3) Dayanıklı

Bakım maliyetlerinin düşmesinin yanında LED’li sistemler dayanıklıdır. LED armatürler, kırılmaya, titreşime ve diğer etkenlere karşı büyük ölçüde dayanıklıdır. Bu sayede endüstriyel ortamlarda kullanımı uygundur.

4) Anında Başlama

Pek çok floresan ve HID lamba tam parlaklığını hızlıca veremez, genellikle azami ışık çıktısına ulaşması 3 dakikayı bulur. Aksine, LED sistemleri bir gecikme yaratmadan anında yüzde yüz parlaklık verebilir.

5) Açma Kapama Dayanıklılığı

Sıklıkla aç/kapa kontrolüne maruz bırakılan geleneksel ışık kaynakları daha kısa sürede ömrünü tamamlamaya eğilimlidir. LED’li sistemler hızlı aç/kapa kontrolünden etkilenmez. Eğer tesisinizin bir bölümünde akıllı aydınlatma kontrolü uyguluyorsanız, LED aydınlatma sizin için uygun bir çözümdür.

6) Kontrol Edilebilir

Floresan ve HID ışık kaynakları gelişmiş kontrol sistemleri ile çalışmayı engellemektedir. Ancak, LED ışık kaynakları yarı iletken cihazlar olduğundan gelişmiş kontrol sistemleri ile tam uyumlu çalışabilmektedir.

7) Hiçbir IR ve UV Emisyonu Yok

Akkor lambalarda enerjinin %10’dan daha azı görülebilir ışığa çevrilir. Gücün büyük bir bölümü Kızılötesi Işığa (IR) veya ısı enerjisine dönüşür. Aşırı ısı ve Ultraviyole (UV) radyasyon insan veya çevredeki malzemeler üzerinde tehlike yaratır. Özellikle tehlikeli kimyasallar veya gelişmiş makineler içeren endüstriyel tesislerde bu tehlike dikkate alınmalıdır. LED’li sistemler neredeyse hiç IR veya UV ışını yaymaz. LED aydınlatma teknolojisindeki hızlı ilerlemeler, maliyetlerin düşmesine, LED’lerin güvenilirliğinin artmasına olanak sağlamıştır.

Sonuç olarak ışık kalitesi ve dağılımı, kontrol imkanları ve kısılabilir olması, yüksek ömür öngörüsüyle LED’ler enerji verimine büyük oranda katkı sağlar ve neredeyse tüm uygulamalar için doğru seçim olduğu varsayılabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.