Park ve Bahçelerde LED Aydınlatma’nın Avantajları
Park-Bahçe aydınlatmalarında ilgili alanın güzelleştirilmesi, güvenlik ve eğlence unsurunun artırılması beklenir. Yönlü ışık kaynağı olan LED’ler, park-bahçe aydınlatmalarında önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.
Park-Bahçe aydınlatmalarında ilgili alanın güzelleştirilmesi, güvenlik ve eğlence unsurunun artırılması beklenir. Yönlü ışık kaynağı olan LED’ler, park-bahçe aydınlatmalarında önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Park-Bahçe aydınlatma projelerinde ışık seçimi konusunda önemli gereksinimlerden biri uzun ömürlü olmasıdır. Konu uzun ömüre gelince, LED armatürler diğer tüm ışık kaynaklarından öne çıkmaktadır.
LED’ler yüksek geriverim indisi ile objelerin gerçek renklerine daha yakın görünmesine yardımcı olur. Geniş renk sıcaklığı seçenekleri ile her türlü uygulamada rahatlıkla kullanılabilir. LED’lerin oldukça küçük olması sayesinde, çok küçük boyutlarda basit tasarım ile yüksek verimde kaliteli aydınlatma sağlayabilecek armatürler geliştirilebilmektedir.
Daha İyi Işık
Park ve bahçe aydınlatmasının ana işlevi alanın güvenliğini ve dekoratif görünmesini sağlamaktır. LED watt başına 170-180 lümen ışık akısıyla en verimli ışık kaynağı olarak kabul edilir ve geleneksel ışık kaynaklarına kıyasla daha güvenlidir. Bu özelliğin yanında LED’ler ısınma ve kısa devre durumunda patlama veya yanma eğilimi göstermez.
Çevre Dostu
LED’ler IR veya UV radyasyonu yaymaz ve civa içermez. Ayrıca bu ışıklar ROHS uyumludur. Yani LED’ler kadmiyum, civa gibi tehlikeli maddeler içermez. Aksine, metal halide ışık kaynakları yüksek miktarda kadmiyum içerir ve UV yayar. Floresan ışıklar da civa ile yüklüdür. Park-bahçe aydınlatma armatürleri su birikintilerinin, ağaçların yakınına kurulur, bir diğer deyişle doğayla yakınlık ilişkisi içerisindedir. Bu kullanım şekli LED ışıklarının tercih edimesinde etkili olmaktadır.
Düşük Bakım Maliyeti
Normal koşullarda bakım işlemi kolay görünebilir ancak ışığın montaj edildiği bölgeye ulaşmak bazen son derece zor olabilir. Örneğin bir yüzme havuzunda su altına yerleştirilmiş lambayı değiştirmek oldukça zordur. Bir lamba değişimi için tüm havuzun boşaltılması gerekmektedir. Bir diğer örnekte çevre aydınlatma maksatlı 20 metre yüksekliğe yerleştirilen bir projektör olarak verilebilir. Bakım yapılması için bir vinç gereklidir, böyle bir durumda lambayı değiştirmek lambanın maliyetinden daha yüksektir. LED armatürlerin geleneksel ışık kaynaklarına göre daha az bakım gerektirmesi, yıllarca sorunsuz çalışabilmesi sayesinde bu tür uygulamalar için önerilmektedir.
Düşük Gerilimde Çalışma
LED’lerin çalışma gerilimi 4V’un altındadır. LED’leri 220V AC gerilimde çalıştırabilmek için AC-DC dönüştürücü kullanılır. Işığın doğrudan su ile temas halinde olduğu dış aydınlatma projelerinde, LED’li ışık kaynakları düşük gerilim üzerinde çalıştığından elektriksel bir kaçak durumunda büyük felaketlere sebep olmaz.
Geleneksel ışık kaynaklarına gelince, alternatif akımı dönüştürmek ve gerilimi arttırmak için invertör devreleri kullanmak gerekir. Bu armatürün maliyetinin arttırırken güvenliğini ve ömrünü azaltır. Düşük gerilim üzerinde çalışan LED’ler çok daha güvenli bir seçenektir.