Güneş Hücresi ve Güneş Paneli Arasındaki Fark Nedir?

Güneş hücresi ve güneş paneli, benzer terimler gibi görünse de birbirinden tamamen farklıdır. Güneş hücresi, bir güneş panelini oluşturan ana bileşendir. Güneş paneli ise güneş enerji sisteminin en önemli parçasıdır.

Güneş Hücresi ve Güneş Paneli Arasındaki Fark Nedir?
08.12.2022
1.973
A+
A-

Güneş hücresi ve güneş paneli, benzer terimler gibi görünse de birbirinden tamamen farklıdır. Güneş hücresi, bir güneş panelini oluşturan ana bileşendir. Güneş paneli ise güneş enerji sisteminin en önemli parçasıdır.

Güneş Hücresi Nedir?

Güneş hücresi olarak da bilinen fotovoltaik hücre, ışığa maruz kaldığında elektrik enerjisi üreten bir elektronik bileşendir.

Güneş hücresi, monokristal ya da polikristal silikon malzemeden üretilir. Çoğunlukla, merkezde yer alan iki iletken ve buna ek birkaç katmandan oluşur. Alt yarı iletken pozitif katmadır ve üst yarı iletken negatif yüklüdür. Üst yarı iletken ışığa maruz kaldığında elektronlar alttaki pozitif katmana geçer. Elektronların bu hareketi bir elektrik akımı oluşturur. Elektrik akımı, iletkenler yardımıyla elektrik yüküne iletilir. Elektronlar hücreye tekrar girdiğinde bu süreç tekrarlanır.

Güneş Paneli Nedir?

Güneş hücreleri sınırlı miktarda enerji üretme yeteneğine sahiptir. Bir güneş hücresinin gücü çoğu durumda 1 ila 2 watt aralığındadır. Daha fazla güç ve enerji elde etmek için birden fazla güneş hücresinin paralel ve seri bağlanarak birleştirilmesi gerekir.

Güneş paneli, birden fazla güneş hücresinin bir çerçeveye monte edilmesiyle oluşturulur. Güneş paneli, güneş hücrelerinden gelen enerjiyi toplar, korur ve yönlendirir. Güneş paneli içerisinde yer alan hücre sayısı panelin markasına ve boyutuna göre değişiklik gösterir.

Özetle; bir güneş hücresi, güneş ışığını tek başına elektriğe dönüştürebilir. Yine de bu enerji herhangi bir elektrikli cihazı çalıştırmak için yeterli değildir. Daha fazla enerji elde etmek için çok sayıda hücre bir araya getirilerek güneş paneli oluşturulur. Güneş hücresi ile güneş paneli arasındaki fark tam olarak budur.

Güneş panelleri, elektrik faturasından tasarruf etmeye yardımcı olmakla kalmaz, çevre üzerinde de olumlu bir etki yaratır. Özellikle elektriğe erişimin zor olduğu bölgelerde güneş panelleri eşsiz bir çözümdür.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.