Güneş Panelinin Sahte Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Dünyada artan güneş enerjisi talebi, hızla büyüyen pazardan pay almak isteyen çok sayıda sahte güneş paneli satıcısını cezbetmektedir. Çoğunlukla Çin, Endonezya ve Hindistan’dan ithal edilen sahte güneş panelleri, müşterileri cezbetmek için gerçek panellerden daha düşük bir fiyatla satışa sunulur. Güneş panelinin sahte olup olmadığını anlamanın etmenin birkaç kolay yolu vardır.

Güneş Panelinin Sahte Olduğu Nasıl Anlaşılır?
15.08.2022
2.108
A+
A-

Dünyada artan güneş enerjisi talebi, hızla büyüyen pazardan pay almak isteyen çok sayıda sahte güneş paneli satıcısını cezbetmektedir. Güneş panelinin sahte olup olmadığını anlamanın etmenin birkaç kolay yolu vardır.

Çoğunlukla Çin, Endonezya ve Hindistan’dan ithal edilen sahte güneş panelleri, müşterileri cezbetmek için gerçek panellerden daha düşük bir fiyatla satışa sunulur. Talebin yüksek olması nedeniyle sahte ürünler bazen orijinal ürünlerle aynı fiyata satılmaktadır. Bu da sahte ürünleri fiyata göre tespit etmeyi zorlaştırır.

Ülkemizde üretilen bazı güneş panelleri de bu kılavuzda belirtilen kusurlara sahip olabilir. Bu da onların vadedilen performans değerlerini sağlayamayacağı ve kullanım ömrünün beklenenden daha kısa olabileceği anlamına gelir.

1. Gövde Kusurları

Sahte güneş panelleri, doğal olarak standart dışı ve düşük kaliteli malzemeler kullanılarak yapılır. Bu nedenle güneş panelinin dış gövde kaplaması, üretimden kısa bir süre sonra soyulma eğilimindedir. Bu nedenle panel gövdesi üzerinde soyulma veya diğer görünür kusurlar varsa sahte bir güneş paneliyle karşı karşıya olabilirsiniz.

2. Çatlak veya Aşınmış Güneş Hücreleri

Güneş panelinin ön yüzünde yer alan güneş hücrelerinin bir ya da daha fazlasında çatlamış bir görünüm varsa bu üreticinin düşük kaliteli güneş pilleri kullandığı anlamına gelir. Sahte güneş panellerinin üretiminde yaygın olarak kullanılan manuel lehimleme işlemi, güneş hücrelerinde kırılmalara neden olabilir. Bu tür paneller güvenli değildir.

3. Lehim Artıkları ve Yabancı Cisimlerin Varlığı

Güneş panelinin ön yüzündeki lehim artıkları ve tel gibi küçük yabancı parçacıkların varlığı da kalitesiz bir güneş panelinin önemli işaretidir. Üretici ya da satıcı, bunun normal ve kabul edilebilir bir hata olduğunu iddia etse de bu kesinlikle doğru değildir.

4. Güneş Hücrelerinin Yanlış Hizalanması

Hatalı bir güneş hücresi hizalaması, güneş panelinin performansını veya ömrünü etkilemese de sahte bir üretim sürecini işaret eder. Hücreleri doğru bir şekilde hizalamak oldukça kolaydır. Eğer bir güneş paneli üreticisi bunu yapamıyorsa cihazda kusurlu olan başka önemli parçalar bulunabilir.

5. Camda Aşınmalar Olması

Güneş panelinin ön yüzünce koruyucu bir cam tabaka bulunur. Güneş panelinin cam kapağında çizikler olması, üretim ya da depolama sürecindeki bir hataya işaret eder. Cam üzerindeki küçük çizikler, hücreler üzerinde hafif gölgelenmeye neden olurken, büyük ve derin aşınmalar ışık geçirgenliğini tehlikeye atar. Düşük kaliteli bir güneş paneli camı kullanılması sorunu daha da büyütebilir.

6. Etiketin Karalanmış Olması ya da Özensiz Yapıştırılması

Uluslararası standartlara göre üreticiler, güneş panelinin üretim ve montaj süreçleri boyunca izlenmesine yardımcı olmak için her güneş panelinin arkasına bir etiket yerleştirmelidir. Sahte güneş paneli tedarikçileri, okunmayan veya bozuk etiketleri cihazın arkasına sabitleyerek bunu önlemeye çalışır. Bu güneş panelinin sahte olduğunu gösterir ve herhangi bir arıza durumunda bir muhatap bulunamayacağı anlamına gelir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.