Mikro İnverter Nedir?

Mikro inverterler, her bir güneş panelinden gelen elektriği alır, yerinde AC’ye dönüştürür ve sigorta kutusuna gönderir. Bu kurulumda güneş panellerinden birkaçında gölgelenme sorunları olsa bile toplam çıktı önemli ölçüde korunur. Bu da güneş enerji sisteminin daha verimli olmasını sağlar.

Mikro İnverter Nedir?
01.11.2022
2.298
A+
A-

İnverter (invertör, evirici, güç çevirici), güneş enerji sisteminin önemli bir bileşenidir. İnverter, güneş panellerinin ürettiği doğru akım (DC) elektriği, ev aletlerinin kullandığı alternatif akım (AC) elektriğe dönüştürür. En popüler üç inverter seçeneği mikro inverterler, dizi inverterler ve güç optimize edicilerdir.

Normal dizi inverter sistemlerinde, güneş panelleri birbirine bağlanır ve tek bir inverteri besler. Bu konfigürasyonda, güneş panellerinin hepsi bir grup halinde çalıştığından, güneş enerjisi çıkışı en kötü performans gösteren panelin performansına bağlıdır.

“Mikro”, küçük anlamına gelir. Adından da anlaşılacağı gibi mikro inverter küçük boyutlu inverterleri tanımlamak için kullanılır. Mikro invertörler, her bir güneş panelinin arkasına yerleştirilecek şekilde tasarlanmıştır.

Mikro inverterler, her bir güneş panelinden gelen elektriği alır, yerinde AC’ye dönüştürür ve sigorta kutusuna gönderir. Bu kurulumda güneş panellerinden birkaçında gölgelenme sorunları olsa bile toplam çıktı önemli ölçüde korunur. Bu da güneş enerji sisteminin daha verimli olmasını sağlar.

Mikro invertörler birçok güneş enerjisi tesisatında önemli avantajlar sunar. Yine de bazı dezavantajları da vardır. Mikro invertörler, hızlı kapatma özelliğine sahiptir. Panel yerleşimi ve genişletme için esneklik sağlar. Panel düzeyinde izleme, optimizasyon ve tanılama imkânı sunar. Diğer bir taraftan, daha yüksek bir kurulum maliyetine neden olur ve bakımı biraz daha zordur.

Mikro inverter seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli özellikler verimlilik, boyut, fiyat ve garanti süresidir.

  • Verimlilik: Tıpkı güneş panelleri gibi mikro invertörlerin de farklı verimlilikleri vardır. Yüksek verimli mikro invertörler, daha yüksek sistem verimliliğine ve daha fazla güneş enerjisi üretimine yol açar.
  • Boyut: Mikro invertörler, farklı elektrik voltajlarını işlemek için tasarlanmış farklı boyutlarda gelir. Güneş panelinin enerji çıkışından daha küçük bir mikro inverter kullanılması enerji kaybıyla sonuçlanır.
  • Garanti Süresi: Piyasada bulunan birçok mikro inverter çeşidi 10 yılın üzerinde bir garanti süresine sahiptir. Garanti süresinin uzun olması, olası üretim hatalarına ve arızalara karşı koruyucu olacaktır.

Güneş enerjisi sistemleri 25 yıldan fazla dayanır. Bu nedenle ekipmanları seçerken doğru kararlar vermek çok önemlidir. Birden fazla açıya sahip sınırlı bir çatı alanı varsa veya günün belirli saatlerinde gölgelenme problemi oluşuyorsa mikro inverter mükemmel bir seçimdir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.