Akıllı Aydınlatma Çeşitleri Nelerdir?
Akıllı aydınlatma, en basit ifadeyle, kablolu ya da kablosuz bir ağ üzerinden yönetilebilen, programlanabilir aydınlatma sistemidir. Teknolojik gelişmelerle birlikte akıllı aydınlatma, artık tek bir sistemi değil birden fazla çözümü tanımlar hale gelmiştir. Aydınlatma endüstrisinde akıllı aydınlatma; yerelleştirilmiş akıllı aydınlatma, ağ tabanlı akıllı akıllı aydınlatma ve IoT özellikli akıllı aydınlatma şeklinde üç kategoriye ayrılır.
Teknolojik gelişmelerle birlikte akıllı aydınlatma, artık tek bir sistemi değil birden fazla çözümü tanımlar hale gelmiştir. Bundan 10 yıl kadar önce zaman ayarlı bir programda ya da hareket sensörleri yardımıyla yönetilen bir aydınlatma sistemi akıllı aydınlatma olarak adlandırılırdı. Günümüz teknolojisinde ise akıllı aydınlatma, aydınlatma düğümleri, sensörler ve diğer akıllı cihazlardan oluşan ve bir internet platformu üzerinden birbirleriyle çalışan bir akıllı altyapıyı temsil ediyor.
Akıllı aydınlatma, en basit ifadeyle, kablolu ya da kablosuz bir ağ üzerinden yönetilebilen, programlanabilir aydınlatma sistemidir. Bir aydınlatma sisteminin akıllı sayılabilmesi için internet tabanlı aydınlatma kontrolüne sahip olması zorunlu değildir. Yerel kontrolör ve yerel sensörler kullanarak da noktadan noktaya bir akıllı aydınlatma tasarlamak mümkündür.
Aydınlatma endüstrisinde akıllı aydınlatma; yerelleştirilmiş akıllı aydınlatma, ağ tabanlı akıllı akıllı aydınlatma ve IoT özellikli akıllı aydınlatma şeklinde üç kategoriye ayrılır.
Yerelleştirilmiş akıllı aydınlatma, bir aydınlatma cihazı ile kontrol ünitesi arasında çift yönlü iletişimi sağlamaya odaklanır. Bu sistemlerde ölçeklenebilirlik ve birlikte çalışılabilirlik çok önemli değildir. Akıllı aydınlatma sistemi, cihazların uzaktan yapılandırılmasına, izlenmesine, yönetilmesine ve programlanmasına imkan tanır. Örneğin; DMX512 tabanlı aydınlatma yönetim sistemi ve tescilli Ethernet protokolleri üzerinde çalışan aydınlatma sistemleri birer yerelleştirilmiş akıllı aydınlatma çözümüdür. Bluetooth protokolünü kullanan akıllı lambalar da bu kategoride yer almaktadır.
Ağ tabanlı akıllı aydınlatma, devreye alma ve eşleştirme zahmetini azaltır, sisteme ölçeklenebilirlik ve birlikte çalışabilirlik özelliği kazandırır. Akıllı aydınlatma sistemi, Wi-Fi, ZigBee, Z-Wave, Bluetooth Mesh ve Thread gibi standart kablosuz iletişim protokollerini kullanılır. Ağ tabanlı akıllı aydınlatma sistemi, yalnızca akıllı aydınlatma cihazlarını değil aynı zamanda hareket, varlık ve çevre sensörleri gibi diğer akıllı cihazları da birbirine entegre eder.
IoT özellikli akıllı aydınlatma, ölçeklenebilir bulut tabanlı bir platform aracılığıyla akıllı aydınlatmanın tüm potansiyelini ortaya çıkarır. Akıllı aydınlatma sistemi, aydınlatma cihazlarını, sensörleri ve anahtarları bağlantılı hale getirmek için IP tabanlı bir mimari içerir. IoT uygulamalarında, aydınlatma cihazları ya doğrudan ya da yerel alan ağı aracılığıyla internete bağlanır. IoT özellikli akıllı aydınlatma, kolay kurulum, yüksek güvenlik, sağlamlık ve birlikte çalışabilirlik özelliklerini aynı anda sunar.