Her yıl yaklaşık 1,35 milyon insanın trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz? Trafik kazalarında ölenlerin yarıdan fazlasını savunmasız yol kullanıcıları yani yayalar, bisikletliler ve motosikletliler oluşturuyor. Estonyalı teknoloji şirketi Bercman'ın bu riskleri azaltmak için yenilikçi bir çözümü var.
Akıllı aydınlatma, en basit ifadeyle, kablolu ya da kablosuz bir ağ üzerinden yönetilebilen, programlanabilir aydınlatma sistemidir. Teknolojik gelişmelerle birlikte akıllı aydınlatma, artık tek bir sistemi değil birden fazla çözümü tanımlar hale gelmiştir. Aydınlatma endüstrisinde akıllı aydınlatma; yerelleştirilmiş akıllı aydınlatma, ağ tabanlı akıllı akıllı aydınlatma ve IoT özellikli akıllı aydınlatma şeklinde...
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Bodrum, akıllı şehir uygulamaları kapsamında akıllı aydınlatma ile tanışıyor. Bodrum Belediyesi, ilçenin cadde, sokak ve parklarını akıllı aydınlatma sistemleri ile donatarak enerji tasarrufu sağlamayı amaçlıyor.
Odak Arge Merkezi, savunma sanayi, havacılık ve uzay, enerji sistemleri, akıllı şehir teknolojileri alanlarında fark yaratan, katma değerli ve sürdürülebilir teknolojiler geliştirmek üzere 2020 yılı itibariyle faaliyete başlamıştır.
LoRaWAN, düşük güçlü geniş alan IoT ağları için küresel bir standarttır. LoRaWAN protokolü, çok düşük güç tüketimi ile uzun menzilli (birkaç kilometre) çift yönlü iletişim sunan standart ağ protokolüdür. İletişim menzili, cihazlar arasındaki engellere ve çevresel koşullara göre değişiklik göstermektedir.
Kablolu ve kablosuz iletişim protokolleri geliştirildikçe aydınlatma kontrol teknolojisi de gelişmeye devam etmektedir. Aydınlatma kontrol sistemlerinde her bir cihaz, birbiriyle iletişim kurma ve belirli komutlara tepki verme yeteneğine sahiptir. Cihazlar arasındaki iletişim kablolu ve kablosuz olarak sağlanabilir.
Akıllı şehir, enerji, ulaşım ve kamu hizmetleri gibi kentsel hizmetlerin kalitesini ve performansını geliştirmek, kaynak tüketimini, israfı ve toplam maliyetleri azaltmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinden (BİT) yararlanan şehirlere verilen addır. Akıllı bir şehrin kapsayıcı amacı, akıllı teknoloji ile vatandaşları için yaşam kalitesini artırmaktır.
Akıllı şehirlerin kameralar, sensörler, bağlantı cihazları, alıcı ve vericiler gibi donanımlardan oluştuğu doğrudur. Ancak sadece direklere kamera takmak bir şehri akıllı yapmak için yeterli değildir. Akıllı şehirlerin temelinde veri ve veriye odaklı karar verme yeteneği yatmaktadır.
Akıllı şehir teknolojileri, kalabalıklaşan şehirlerde ortaya çıkan problemler için sayısız çözüm sunuyor. Şehirlerin akıllı şehirlere dönüştürülmesi bazı riskleri ve buna bağlı endişeleri de beraberinde getiriyor. Peki, akıllı şehirlerden korkmalı mıyız?
Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan rapora göre 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 68'inin şehirlerde yaşaması bekleniyor. Kalabalıklaşan şehirler, bazı sorunları beraberinde getiriyor. Tam bu noktada akıllı şehir teknolojileri imdada yetişiyor. Akıllı aydınlatma sistemleri de akıllı şehir konseptinin omurgasını ve başlangıç noktasını oluşturuyor.
Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı'nın yayınlanmasının ardından belediyeler harekete geçti. Bodrum Belediyesi, akıllı aydınlatma sistemi satın almaya hazırlanıyor. Akıllı aydınlatma sistemi içerisindeki gateway, haberleşme modülü, sensörler, sunucu yazılımı ve mobil uygulama özellikleri genel teknik şartname ile belirlendi.
Tüm dünyada kırsal alanlardan kentsel alanlara göç her geçen gün artmaktadır. Birleşmiş Milletler'in raporuna göre 2030 yılına gelindiğinden insanların yüzde 70'den fazlasının şehirlerde yaşaması beklenmektedir. Büyük ölçekli kentleşme, şehirlerin daha akıllı hale gelmesi için bir ihtiyaç doğurmaktadır.
Mordor Intelligence araştırma şirketi tarafından açıklanan rapora göre akıllı aydınlatma pazarı 2019 yılında 14,24 milyar Dolar seviyesine ulaştı. Pazarın 2025 yılına kadar her yıl yüzde 27,1 büyümeyle 58,64 milyar Dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.
Akıllı şehir aydınlatma sistemleri, otomasyon sistemleri ve bina cephesi animasyon sistemleri üreticisi Oliptek'in 2020 ürün kataloğu yayınlandı. Firmanın yenilikçi çözümleri, detaylı açıklamaları ve teknik özellikleriyle katalogda yer alıyor.
Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi’nin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere kalabalıklaşan şehirlerde sorunlu bir dönemin başladığının altını çizdi. Erdoğan, ortaya çıkan sorunların üstesinden akıllı şehir yaklaşımıyla gelinebileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi, ATO Congresium'da başladı. Etkinlikte belediyelerin, akıllı şehirler vizyonu doğrultusunda ulaşımdan trafiğe, içme suyundan aydınlatmaya kadar sürdürülebilir uygulamaları artıracağının işareti verildi.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi, 15-16 Ocak 2020 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleşiyor. Sergide aydınlatma sektörünü akıllı aydınlatma üreticileri Logiba ve Oliptek temsil ediyor.
Türkiye’nin ilk dünyanın 4’üncü Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklandı. Tüm bakanlıklar, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin de paydaşlar olarak katılım sağladığı eylem planında Aydınlatma Portalı'na da yer verildi.
Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile kamu kurum ve kuruluşlarından yerel yönetimlere, şehrin tüm unsurları ile birlikte koordinasyon içerisinde, vatandaşlara sunulan hizmetlerde bütünlüğün sağlanması amaçlanıyor.
Akıllı şehir aydınlatma sistemleri, otomasyon sistemleri ve bina cephesi animasyon sistemleri alanında yerli üretim çözümler sunan Oliptek, aydınlatma sektörünün buluşma noktası IstanbulLight'a katıldı.
12