Akıllı Priz Nedir?
Akıllı priz, geleneksel elektrik prizine takılan ve uygulama veya sanal asistan aracılığıyla prize takılan her şeyi kontrol etmeyi sağlayan bir akıllı ev cihazıdır. Akıllı priz, akıllı olmayan sıradan cihazları bile akıllı ev ağının bir parçası haline getirir. Akıllı priz, çeşitli elektrikli cihazları uzaktan ya da önceden tanımlı bir zaman programına bağlı olarak kontrol etmeyi mümkün kılar.
Akıllı priz, geleneksel elektrik prizine takılan ve uygulama veya sanal asistan aracılığıyla prize takılan her şeyi kontrol etmeyi sağlayan bir akıllı ev cihazıdır. Akıllı priz, akıllı olmayan sıradan cihazları bile akıllı ev ağının bir parçası haline getirir. Akıllı priz, masa lambası, su ısıtıcısı, kahve makinesi, tost makinesi gibi çeşitli cihazları uzaktan ya da önceden tanımlı bir zaman programına bağlı olarak kontrol etmeyi mümkün kılar.
Akıllı priz, tipik bir ışık anahtarı gibi çalışan bir tür anahtardır. Akıllı priz ve ışık anahtarı arasındaki fark, elektriği fiziksel bir düğme yerine bir uygulamanın kontrol etmesidir. Bazı akıllı prizler üzerinde internet bağlantısının kesildiği durumlarda prizi açıp kapamak için kullanılan fiziksel düğme de bulunmaktadır.
Akıllı priz, herhangi bir standart prizle çalışabilir. Akıllı prizi kullanmak için fişe takmanın dışında ek bir elektrik veya mekanik bir bağlantı yapmaya gerek yoktur. Akıllı prize takılan cihazın akıllı olmasına gerek yoktur.
Güç ölçümü yapabilen ve gerçek zamanlı enerji kullanım raporları sunabilen gelişmiş akıllı prizler, enerji yönetimine yardımcı olur. Enerji kullanımını izleyen akıllı prizler, yüksek güç tüketen cihazları tespit etmeyi mümkün kılar. Bu cihazların kullanımını azaltarak enerji tasarrufu yapmak mümkündür.
Akıllı priz, Google Asistan ya da Amazon Alexa gibi akıllı yardımcılarla uyumluysa, cihazları açıp kapatmak için seslenmek yeterlidir. Bazı akıllı prizler, ses kontrolü için bir hub ya da köprüye ihtiyaç duyarken bazıları kendi başına çalışabilir.
Akıllı priz, bir akıllı ev projesine başlamak için en kolay ve en ucuz yoldur. Xiaomi, S-Link, Bilicra, SONOFF, TP-Link, Wemo, Ring, Wyze ve Lutron gibi birçok akıllı priz markası vardır.
Dış mekân kullanımı içi tasarlanmış dış hava koşullarında dayanıklı ve sağlam yapılı akıllı prizler de bulunmaktadır.
Kullanıcıların birçoğu, tatildeyken evinin güvenliğini sağlamak için akıllı prizleri tercih eder. Evdeki akıllı prizlere bir lamba ya da iki lamba takar ve bunları belirli zamanlarda otomatik olarak açıp kapatır. Bazı uygulamalar, prizleri rastgele açıp kapatacak şekilde programlamaya izin verir.
Akıllı prizler, prize bağlıyken kapatıldığında bile 1-2 W güç kullanır. Yine de çok daha yüksek güçlü cihazların kontrol edildiği, ihtiyaç duyulmadığı anlarda kapatıldığı düşünüldüğünde enerji tasarrufu için eşsiz bir çözüm olduğu sonucu değişmeyecektir.