RMT Proje, aydınlatma sektöründe akıllı aydınlatma sistemleri alanında çözüm üreten bir teknoloji şirketidir. Firma aydınlatma tasarımı, devre tasarımı, elektronik programlama ve IOT programlama alanında da hizmet vermektedir.
Akıllı aydınlatma, basit açma/kapama işlevinin yanı sıra çok sayıda aydınlatma özelliğini kontrol etmek için kullanılan bir otomasyon çeşididir. Akıllı aydınlatma sistemi, aydınlatma cihazlarını minimum insan müdahalesiyle yönetmeyi sağlar. Akıllı aydınlatma sistemlerinde yaygın olarak kullanılan kablosuz iletişim teknolojileri; ZigBee, Z-Wave, Wi-Fi, Thread, Bluetooth Low Energy, 6LoWPAN ve EnOcean'dır.
Akıllı aydınlatma, en basit ifadeyle, kablolu ya da kablosuz bir ağ üzerinden yönetilebilen, programlanabilir aydınlatma sistemidir. Teknolojik gelişmelerle birlikte akıllı aydınlatma, artık tek bir sistemi değil birden fazla çözümü tanımlar hale gelmiştir. Aydınlatma endüstrisinde akıllı aydınlatma; yerelleştirilmiş akıllı aydınlatma, ağ tabanlı akıllı akıllı aydınlatma ve IoT özellikli akıllı aydınlatma şeklinde...
DALI (Digital Addressable Lighting Interface-Dijital Adreslenebilir Aydınlatma Arayüzü), IEC 62386 uluslararası standardına uygun şekilde çalışarak aydınlatma armatürlerinin dijital kontrolünü ve birbirleriyle çift yönlü haberleşebilmelerini sağlayan açık iletişim protokolüdür. DALI-2, DALI üzerine birçok yeni komut ve özellik eklenerek oluşturulmuştur.
Tayvan merkezli pazar araştırma şirketi TrendForce'un "2021 Global Lighting LED ve LED Lighting Market Outlook-2H21" adlı yeni raporunda, küresel LED aydınlatma pazarının tam bir toparlanma kaydettiği belirtildi. Küresel LED aydınlatma pazarının 2021 yılında yüzde 9,5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.
Sibelga, Schréder ile birlikte Bois de la Cambre halk parkı ve çevresinde 3 ay boyunca bir akıllı aydınlatma testi gerçekleştirdi. Test, Brüksel'de halihazırda uygulanmakta olan akıllı aydınlatmanın faydalarından daha fazla yararlanmak için yeni perspektifler açıyor. Dinamik olarak yönetilen aydınlatma, tahmin edilmesi zor olan değişken trafiğe sahip alanlar için ilgi çekici...
DesignLights Konsorsiyumu (DLC), geceleri dış mekanlarda aydınlatmanın olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlayan Gece Uygulamalarında Işık Kullanımı (LUNA) programı kapsamında teknik gereksinimlerin belirlendiği ilk taslağı yayınladı. LUNA spesifikasyonu, renk sıcaklığını 3000K ile sınırlıyor, minimum etkinlik değerlerini tanımlıyor, gökyüzü parıltısını engelliyor ve ağ kontrol teknolojisi gerekliliği getiriyor.
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Bodrum, akıllı şehir uygulamaları kapsamında akıllı aydınlatma ile tanışıyor. Bodrum Belediyesi, ilçenin cadde, sokak ve parklarını akıllı aydınlatma sistemleri ile donatarak enerji tasarrufu sağlamayı amaçlıyor.
1979 yılında müşterilerine projelendirme ve teknik danışmanlık hizmeti vermek amacıyla yola çıkan firma, 1986 itibariyle LED tabanlı görsel mesaj sistemleri, proje yönetimi, otomasyon sistemleri, görüntüleme çözümleri, dijital - elektronik yazılım ve donanım alanlarında faaliyet göstermeye başlamıştır.
LoRaWAN, düşük güçlü geniş alan IoT ağları için küresel bir standarttır. LoRaWAN protokolü, çok düşük güç tüketimi ile uzun menzilli (birkaç kilometre) çift yönlü iletişim sunan standart ağ protokolüdür. İletişim menzili, cihazlar arasındaki engellere ve çevresel koşullara göre değişiklik göstermektedir.
Kablolu ve kablosuz iletişim protokolleri geliştirildikçe aydınlatma kontrol teknolojisi de gelişmeye devam etmektedir. Aydınlatma kontrol sistemlerinde her bir cihaz, birbiriyle iletişim kurma ve belirli komutlara tepki verme yeteneğine sahiptir. Cihazlar arasındaki iletişim kablolu ve kablosuz olarak sağlanabilir.
Akıllı şehir, enerji, ulaşım ve kamu hizmetleri gibi kentsel hizmetlerin kalitesini ve performansını geliştirmek, kaynak tüketimini, israfı ve toplam maliyetleri azaltmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinden (BİT) yararlanan şehirlere verilen addır. Akıllı bir şehrin kapsayıcı amacı, akıllı teknoloji ile vatandaşları için yaşam kalitesini artırmaktır.
Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan rapora göre 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 68'inin şehirlerde yaşaması bekleniyor. Kalabalıklaşan şehirler, bazı sorunları beraberinde getiriyor. Tam bu noktada akıllı şehir teknolojileri imdada yetişiyor. Akıllı aydınlatma sistemleri de akıllı şehir konseptinin omurgasını ve başlangıç noktasını oluşturuyor.
Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı'nın yayınlanmasının ardından belediyeler harekete geçti. Bodrum Belediyesi, akıllı aydınlatma sistemi satın almaya hazırlanıyor. Akıllı aydınlatma sistemi içerisindeki gateway, haberleşme modülü, sensörler, sunucu yazılımı ve mobil uygulama özellikleri genel teknik şartname ile belirlendi.
Tüm dünyada kırsal alanlardan kentsel alanlara göç her geçen gün artmaktadır. Birleşmiş Milletler'in raporuna göre 2030 yılına gelindiğinden insanların yüzde 70'den fazlasının şehirlerde yaşaması beklenmektedir. Büyük ölçekli kentleşme, şehirlerin daha akıllı hale gelmesi için bir ihtiyaç doğurmaktadır.
Mordor Intelligence araştırma şirketi tarafından açıklanan rapora göre akıllı aydınlatma pazarı 2019 yılında 14,24 milyar Dolar seviyesine ulaştı. Pazarın 2025 yılına kadar her yıl yüzde 27,1 büyümeyle 58,64 milyar Dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.
Akıllı şehir aydınlatma sistemleri, otomasyon sistemleri ve bina cephesi animasyon sistemleri üreticisi Oliptek'in 2020 ürün kataloğu yayınlandı. Firmanın yenilikçi çözümleri, detaylı açıklamaları ve teknik özellikleriyle katalogda yer alıyor.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi, 15-16 Ocak 2020 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleşiyor. Sergide aydınlatma sektörünü akıllı aydınlatma üreticileri Logiba ve Oliptek temsil ediyor.
Türkiye’nin ilk dünyanın 4’üncü Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklandı. Tüm bakanlıklar, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin de paydaşlar olarak katılım sağladığı eylem planında Aydınlatma Portalı'na da yer verildi.
Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile kamu kurum ve kuruluşlarından yerel yönetimlere, şehrin tüm unsurları ile birlikte koordinasyon içerisinde, vatandaşlara sunulan hizmetlerde bütünlüğün sağlanması amaçlanıyor.