Akıllı Aydınlatma: Kablosuz Çözümler

Akıllı aydınlatma, basit açma/kapama işlevinin yanı sıra çok sayıda aydınlatma özelliğini kontrol etmek için kullanılan bir otomasyon çeşididir. Akıllı aydınlatma sistemi, aydınlatma cihazlarını minimum insan müdahalesiyle yönetmeyi sağlar. Akıllı aydınlatma sistemlerinde yaygın olarak kullanılan kablosuz iletişim teknolojileri; ZigBee, Z-Wave, Wi-Fi, Thread, Bluetooth Low Energy, 6LoWPAN ve EnOcean’dır.

Akıllı Aydınlatma: Kablosuz Çözümler
14.10.2021
1.325
A+
A-

Akıllı aydınlatma, basit açma/kapama işlevinin yanı sıra çok sayıda aydınlatma özelliğini kontrol etmek için kullanılan bir otomasyon çeşididir. Akıllı aydınlatma sistemi, aydınlatma cihazlarını minimum insan müdahalesiyle yönetmeyi sağlar. Ticari tesislerde genellikle enerji tasarrufunu en üst düzeye çıkarmak amacıyla kullanılır. Özel konutlarda ise kullanıcılara kolaylık sağlamak hedeflenir.

Akıllı aydınlatma sistemlerinde yaygın olarak kullanılan kablosuz iletişim teknolojileri; ZigBee, Z-Wave, Wi-Fi, Thread, Bluetooth Low Energy, 6LoWPAN ve EnOcean’dır.

ZigBee, kablosuz kişisel alan ağları için kullanılan, IEEE 802.15.4 standardına dayalı bir çeşit iletişim protokolüdür. Kablosuz iletişimi sağlamak için düşük güçlü radyo sinyallerini kullanır. Veri paketlerini, 1.000 metre uzaklığa kadar göndermek için hedef tabanlı yönlendirme kullanır. ZigBee, akıllı ev ağlarında en popüler kablosuz iletişim protokollerinden bir tanesidir.

Z-Wave, öncelikli olarak ev otomasyonu için kullanılan, ZigBee’ye benzer bir başka kablosuz iletişim protokolüdür. ZigBee’ye göre daha düşük iletim hızına ve daha az kapasiteye sahiptir. Z-Wave, küçük veri paketlerini güvenilir ve düşük gecikmeyle iletmek üzere tasarlanmıştır.

Wi-Fi, 802.11a, 802.11b, 802.11g, IEEE 802.11n ve 802.11ac dahil olmak üzere protokolün bir dizi sürümüne sahip kablosuz yerel ağ (WLAN) teknolojisidir. Wi-Fi, yaklaşık 100 metre iletim aralığı ile hem 2.4 GHz hem de 5 GHz bantlarında çalışır. IP tabanlı protokol, eşler arası veya bir kök (erişim noktası) ve kablosuz düğümler (istemciler) içeren altyapıda yıldız ağ topolojisi kullanılarak çalışır.

Thread, maksimum yönlendirme verimliliği için 6LoWPAN ağ özelliklerine sahip IPv6 tabanlı bir ağ iletişim protokolüdür. Ağ toplojisi, veri iletiminde yedekli sınır yönlendiricilerinden yararlanır. Veri iletişim aralığı çok dar olsa da sistem kesintilerinin büyük etkilere sahip olabileceği kritik görev endüstriyel uygulamalar için eşsiz bir çözümdür. Thread teknolojisinde iletim aralığı 10 metre ile sınırlıdır.

Bluetooth Low Energy, klasik Bluetooth teknolojisiyle benzer iletişim mesafesine sahipken, güç tüketimini ve maliyeti önemli ölçüde azaltır. Bluetooth Low Energy, kablosuz kişisel alan ağındaki (WPAN) düğümler arasında doğrudan, eşler arası iletişim sağlar. Bu kablosuz ağ teknolosi yardımıyla yaklaşık 240 metre uzaklığa kadar veri iletimi yapmak mümkündür.

6LoWPAN, IEEE 802.15.4 çerçevesi üzerinden IPv6 biçiminde veri paketleri taşıyan bir ağ teknolojisidir. 6LoWPAN, IPv6’yı kablosuz IoT cihazlarına getirmek için IPv6 ağ katmanı ile 802.15.4 bağlantı katmanı arasında bir uyarlama katmanı olarak geliştirilmiştir. Düşük güçlü iletişim protokolü olan 6LoWPAN, düşük veri hızlarının yeterli olduğu uygulamalar için tasarlanmıştır. Ev, ofis ve fabrika gibi ortamlarda otomasyon uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

EnOcean, enerjisini bulunduğu ortamdan sağlayan bir tür haberleşme teknolojisidir. EnOcean teknolojisi, mikro enerji dönüştürücüleri, ultra düşük güç elektroniği ile birleştirir. Örneğin; bir anahtara basıldığı anda kinetik enerji elektrik enerjisine çevrilebilir ya da güneş enerjinden yararlanmak için sensörler üzerinde küçük güneş panelleri bulunabilir. Bu cihazlar kendi kendine çalışır, herhangi bir pile ihtiyacı yoktur. EnOcean sensörleri, bina içinde 30 metre, açık alanda 300 metre uzaklığa kadar veri iletimi yapabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.