Yakın Kızılötesi (NIR)

Yakın kızılötesi (NIR, Near-infrared), kızılötesi ışınların 750 nm ile 1400 nm dalga boyları aralığını kapsayan bir alt kümesidir. Yakın kızılötesi, insanların görebildiği dalga boyu aralığına en yakın kızılötesi ışındır. Yakın kızılötesi ışınları genellikle gece görüş sistemlerinde ve iletişim cihazlarında kullanılmaktadır.

Yakın Kızılötesi (NIR)
14.12.2021
3.108
A+
A-

Yakın kızılötesi (NIR, Near-infrared), kızılötesi ışınların 750 nm ile 1400 nm dalga boyları aralığını kapsayan bir alt kümesidir. Yakın kızılötesi ışınları genellikle gece görüş sistemlerinde ve iletişim cihazlarında kullanılmaktadır.

Yakın kızılötesi, insanların görebildiği dalga boyu aralığına en yakın kızılötesi ışındır. Yakın kızılötesi ışınları, görünür ışık dalga boyu aralığının dışında yer aldığından bu ışınları çıplak gözle görmek mümkün değildir.

Yakın kızılötesi ışığı, görünür ışığa benzer şekilde üretilir ve benzer optik kurallara tabidir.

Yakın kızılötesi, görünür ışık gibi yansıyan bir enerji türüdür. Bu sayede görünür ışığın yeterli olmadığı durumlarda bir görüntü oluşturmak için kullanılabilir.

Kameraların birçoğu, geceleri görüntüleme yapabilmek için menzili genellikle 500 m’yi aşmayan kızılötesi LED’leri kullanır. Bu LED’lerin dalga boyu, yakın kızılötesi alt kümesinde yer almaktadır.

Kızılötesi ışıkla desteklenen kameralarda geceleri elde edilen görüntü gri tonlamalıdır. Bunun sebebi kızılötesi ışığın rengi oluşturan dalga boylarının ötesinde olmasıdır.

Yakın kızılötesi ışınları, görüntüleme sistemlerini engelleyen pus, sis ve duman gibi engellere daha iyi nüfuz edebilir. Bu da görünür ışıkla görülebilenden daha net bir görüntü elde edilmesini mümkün kılar.

Yakın kızılötesi dalgalar hiç sıcak değildir. Yine de ışık yoğunluğu fazlaysa bir miktar sıcaklık hissetmek mümkündür.

Televizyon, uydu alıcı ve klima gibi cihazların uzaktan kontrol edilmesini sağlayan kumandalar da yakın kızılötesi ışınlardan yararlanır. Kızılötesi kumandalarda yaygın olarak 840 nm ve 940 nm dalga boyuna sahip kızılötesi LED’ler kullanılmaktadır. Elektronik cihazlarda da bu sinyali algılamak için kızılötesi ışığa duyarlı alıcılar bulunmaktadır.

Yakın kızılötesi, hem sivil hem de askeri pek çok uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır. Sivil kullanımı oldukça yaygın olduğundan hemen hemen her türlü ortamda kızılötesi ışığa maruz kalınmaktadır.

Kısa süreli ve düşük yoğunlukta yakın kızılötesi ışığa maruz kalınması gözler ve vücut için güvenlidir. Uzun süreli ve yüksek yoğunluklu kızılötesi maruziyeti, göz hasarlarına ve deri yanıklarına sebep olabilir. Kızılötesi ışınların zararlı etkilerinden korunmak için kızılötesi filtreli veya yansıtıcı kaplamalı güvenlik ekipmanları kullanılmalıdır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.