Tokyo Üniversitesi’nde Ultra İnce Organik Cilt Ekranı (PLED) Geliştirildi
Tokyo Üniversitesi araştırmacıları ultra ince, ultra esnek, koruyucu tabakaya sahip, OLED ekran geliştirdiler ve bu OLED ekranı deri üzerine yerleştirerek görüntü almanın yanı sıra, anlık olarak kalp atışı ve kandaki oksijen seviyelerini ölçerek ekran üzerinden bilgilendirme yapabiliyor. Önceki nesline göre koruyucu film malzemesi içeren yeni ürün artık daha dayanıklı ve daha verimli.
Tokyo Üniversitesi araştırmacıları ultra ince, ultra esnek, koruyucu tabakaya sahip, OLED ekran geliştirdiler ve bu OLED ekranı deri üzerine yerleştirerek görüntü almanın yanı sıra, anlık olarak kalp atışı ve kandaki oksijen seviyelerini ölçerek ekran üzerinden bilgilendirme yapabiliyor. Bu teknolojiye “e-skin” adını veren araştırmacılar, teknolojinin özellikle atletlerin vücut durumunu kontrol edebilmeleri için güzel bir uygulama olduğunu düşünüyorlar.
Elektronik aygıtları insan vücuduna entegre ederek, pek çok vücut fonksiyonun geliştirmek yada fonksiyonları daha iyi çalışmasını sağlayan biyomedikal uygulamalar üzerine çalışmak, son zamanlarda dünya çapındaki bilim adamlarınca araştırma konusu olmuştur. Özellikle giyilebilir teknolojiler göz önüne alındığında, elektronik cihazlar olabildiğince esnek ve küçük olmak zorundalar. Fakat günümüzde elektronik saatler gibi pek çok uygulama hala milimetre ölçeğindeki cam yada plastik malzemeler ile sınırlı esneklikte üretilmektedir. Mikrometre ölçeğindeki esnek organik cihazlar ise genellikle hava şartlarında dayanıklı olarak üretilememektedir.
Profesör Takao Someya and Dr. Tomoyuki Yokota önderliğindeki araştırmacılar, 2 mikrometre den daha ince olan, yüksek kaliteli koruma filmi geliştirerek, ultra ince, ultra esnek ve yüksek performanslı giyilebilir ürünlerin yapılmasına imkan sağladılar. Bu film sayesinde giyilebilir cihazın havaya olan hassasiyeti de azaltılmış oldu. Silikon Oksinitrit ve Parylene den oluşan koruyucu film sayesinde hassas elektronik cihazın ömrü birkaç saatten birkaç güne yükseldi. Araştırmacılar aynı zamanda yapıya İndium Kalay Oksit (ITO) ekleyerek elektronik cilt üzerinden görüntü de alabilecek.
Bu koruyucu tabaka ve ITO elektrotlar sayesinde araştırmacılar, geliştirdiği ekrana polimer ışık yayan diyot (PLED) adını verdi. Geliştirdikleri giyilebilir malzeme hem deri üzerine uygulanabilecek kadar ince, hem de vücut hareketlerinden etkilenmeyecek kadar esnek bir yapıya kavuştu. PLED’ler sadece 3 mikrometre kalınlığında ve önceki araştırma sonucu üretilen PLED’den altı kat daha verimli. Bu sayede daha az ısı üretmekte ve daha düşük güç gereksinimi duymaktadır. Böylece giyilebilir PLED’ler oksijen konsantrasyonu ve kalp atış hızı ölçme gibi medikal uygulamalara daha uygun hale getirilmiş oldu.
LEDinside