Lamptime LED Ampul İncelemesi

Bu hafta, özellikle forumlarda çok konuşulan, sıkça tavsiye edilen LAMPTIME markasının E27 duylu LED ampulünü mercek altına alıyoruz. Bu ampulü özel yapan ne? Gerçekten övüldüğü kadar iyi mi? Detaylı incelememizde tüm bu sorulara cevap arıyoruz.

Lamptime LED Ampul İncelemesi
01.12.2016
900
A+
A-

Bu hafta, özellikle forumlarda çok konuşulan, sıkça tavsiye edilen LAMPTIME markasının E27 duylu LED ampulünü mercek altına alıyoruz. Bu ampulü özel yapan ne? Gerçekten övüldüğü kadar iyi mi? Detaylı incelememizde tüm bu sorulara cevap arıyoruz.

Öncelikle inceleme başlığını neden lamba değil ampul olarak attığımı açıklamak istiyorum. İthalatçı ürünü LED ampul olarak tanımlıyor, bu sebeple ürün ismi başlıkta olduğu gibi verilmiştir. Aslında bu sadece bu markaya özel değil, ülkemizde satılan pek çok LED lamba, LED ampul adında satılıyor. Tüketici de ihtiyacını ampul olarak tanımlıyor. İncelemenin devamında da ampul adıyla devam edeceğim.

LAMPTIME LED Ampul’ü marketlerde bulmak zor. Birçok yapı market gezdim ancak bulamadım. En sonunda çareyi internetten almakta buldum. Kargo dâhil 13,90 TL’ye ampulü internetten kolayca alabiliyorsunuz. Kargo bir günde geldi ve paketlemesi özenliydi.

Kutu ile başlayalım. Kutunun ön yüzünde ihtiyacımız olan bilgiler özetle yer alıyor. Yan kısmında ise diğer teknik detayları bulunuyor. LAMPTIME LED ampul, 9W güçte, 3000K renk sıcaklığında 765 lümen ışık akısına sahip görünüyor. Yani kutunun üstünde böyle yazıyor detaylara bakacağız. Etkinlik faktörü hesaplandığında ise 85 lm/W değerine ulaşıyoruz.

Kutunun yan bölümünde yer alan diğer teknik detaylara bakalım. Dim edilemez, ışık açısı 200 derece, E27 duylu, 220-240V, PF>0.5, 25.000 saat ampul ömrü, 20.000 kez aç/kapa sayısı, ve renksel geriverimi CRI 80’den büyüktür. 25.000 saat olarak belirtilen ürün ömrü günlük 10 saat kullanımda 7 yıla eşit oluyor. İddialı bir ömür öngörüsü bu. Gerçekten bu kadar uzun süre dayanabilir mi? Testlerimizle bu soruya cevap arayacağız.

lamptime-led-ampul-inceleme-2

lamptime-led-ampul-inceleme-3

lamptime-led-ampul-inceleme-4

lamptime-led-ampul-inceleme-5

Neden sarı ışık rengini seçtiğimizi bir önceki ürün incelemesinde açıklamıştık, dilerseniz oraya göz atabilirsiniz. Kutunun alt bölümünde ithalatçı firma LAMPTIME ELEKTRİK A.Ş. olarak belirtiliyor ve firmanın adresi yer alıyor. Bu ampul de diğerleri gibi Çin üretimi, kutu altında Made in PRC olarak belirtiliyor.

lamptime-led-ampul-inceleme-6

lamptime-led-ampul-inceleme-7

Güç ölçümü ile teste başlıyoruz. 223V şebeke geriliminde ampul, şebekeden 9,3W güç çekiyor. Kutu üzerinde yer alan değere oldukça yakın, +%3’lük hata göz ardı edilebilir. Güç faktörü PF ise 0,58 olarak ölçülüyor. Zaten kutu üzerinde de 0,50’den büyük olduğu belirtilmişti.

lamptime-led-ampul-inceleme-8

lamptime-led-ampul-inceleme-9

lamptime-led-ampul-inceleme-10

lamptime-led-ampul-inceleme-11

lamptime-led-ampul-inceleme-12

Gelelim ışıkla ilgili ölçümlere. Renk sıcaklığı 2951K olarak ölçüldü. Kutu üzerinde 3000K olarak belirtilmişti, yine ufak bir hata payı görünüyor ama çok normal. Renksel geriverim indeksi CRI 81 olarak ölçüldü. Bu sayı, aydınlatılan objelerin gerçek renklerinde görünmesiyle ilgili. Işık spektrumu ve renk koordinatlarını da aşağıda ki görsellerde bulabilirsiniz.

lamptime-led-ampul-inceleme-13

lamptime-led-ampul-inceleme-14

lamptime-led-ampul-inceleme-15

Bir önceki testimizde yaptığımız gibi 75 cm uzaklıktan aydınlatma seviyesini ölçtük. Burada ise 252 lüks aydınlatma seviyesi görüldü. Bu da 142 cd ışık şiddetine eşit oluyor. Bu veri de kutu üzerinde belirtilen bize ampul lümenini doğrulamada yardımcı olabilir.

Sıradaki testimiz olan Flicker ölçümünü de VISO’nun Flicker Tester uygulaması ile yapacağız. Flicker yüzdesi %5 çıktı ancak Flicker frekansı 65 Hz olarak ölçüldü. Flicker’ın frekansının düşük olması ne gibi sorunlara yol açar, buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

lamptime-led-ampul-inceleme-20

Sıcaklık ölçümünü yapmak için LAMPTIME LED ampulü 1 saat boyunca boyunca çalıştırdık. 23 °C derece ortam sıcaklığında ampulün gövdesi 89,4 °C dereceye ulaştı. Bu sıcaklıkta ampulümüzün içerisindeki LED’ler için tehlike çanları çalıyor diyebiliriz. Çünkü LED’ler ısındıkça ömürleri azalır. Bu ısınmanın getirdiği bir problem daha var. 1 saat çalıştırma sonucunda ampulün gücü 8,4W seviyesine geriledi. Ne güzel işte güç tüketimi düştü, değil mi? Değil. Bu LED’lerin doğru bir şekilde soğutulamadığı anlamına geliyor. Isınan LED’lerin gerilimi düşer böylelikle ampulün çektiği güç azalır. Ampulün toplam ışık akısı da bu ısınmayla birlikte azalır.

lamptime-led-ampul-inceleme-19

Testi bitirirken, aşırı ısınma dolayısıyla içine bir bakmak istedim. İçini açınca ilginç bir şey gördüm. Çinli arkadaşımız sağ olsun PCB’ye sürücüden gelen kabloları lehimlerken LED’in paketini eritmiş. Hem + hem – lehimlemesinde en yakın LED’ler zarar görmüş. Bu gördüğünüz iki LED, lambada ilk bozulacak LED’ler. Bu LED’lerden bir tanesi bile bozulunca lambanın bir grubu sönecek, diğer grubunda sürüş akımı iki katına çıkacaktır. Birkaç gün sonra diğer grupta kullanılmaz hale gelir. Böylelikle elimizde ışık vermeyen bir ampul olur.

lamptime-led-ampul-inceleme-16

lamptime-led-ampul-inceleme-17

lamptime-led-ampul-inceleme-18

Salon, oturma odası ve yatak odası gibi alanlarda 100-200 lüks arası aydınlatma seviyelerinin tavsiye edildiği dikkate alınınca, 15m2 alana sahip bir oda için bu ampulden 2 tane kullanmak gerekiyor.

LAMPTIME markasıyla piyasada bulunan bu ampul, lm/W etkinliğiyle piyasada öne çıkan ürünlerden bir tanesi. Ancak forumlarda bahsedildiği kadar “mükemmel verimli” değil. Üreticinin termal yönetimle ilgili çalışma yapması gerekiyor. Buna ek olarak lehimleme işlemi sırasında LED paketlerine zarar verilmemesi gerekiyor. Umarım bu eksikler zamanla tamamlanarak, tüketiciye gerçekten 25.000 saat ömür sunabilen ürünler ulaştırılır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Suzan Alkaş dedi ki:

    merhaba emre bey sizlerden bir
    ricam olacak. makel 3000 k led ampulu
    inceleme şansınız var mi. elinizde varsa veya sizlere gönderebilirim inceleyip paylaşırmısınız. yıllardır sizleri
    takip ediyorum ve insanları bilgilendirici paylaşımlarınız gurur verici. sizlere çok teşekkür ederim.

    iyi günler.