Güneş Panelleri Soğuk Havalarda Çalışır Mı?

Güneş panelleri, donma noktasının altındaki havalarda bile güneş ışığını elektriğe dönüştürür. Bunun nedeni, güneş panellerinin güneşin ısısını değil, ışığından gelen enerjiyi kullanmasıdır. Hatta soğuk iklimler güneş paneli verimliliği için daha iyidir.

Güneş Panelleri Soğuk Havalarda Çalışır Mı?
29.09.2022
1.780
A+
A-

Güneş panelleri, donma noktasının altındaki havalarda bile güneş ışığını elektriğe dönüştürür. Bunun nedeni, güneş panellerinin güneşin ısısını değil, ışığından gelen enerjiyi kullanmasıdır. Hatta soğuk iklimler güneş paneli verimliliği için daha iyidir.

Güneş panelleri, güneş ışığını gördüğü sürece elektrik üretir. Kış aylarında elektrik üretiminin azalması, öncelikle yoğun kar yağışı ve daha kısa gündüz saatlerinden kaynaklanır.

Güneş ışığından gelen foton parçacıkları, güneş paneli içerisindeki fotovoltaik hücrelere çarptığında elektronları harekete geçirir. Elektronların hareketi, elektrik akımı oluşturur. Elektrik akımı da elektrikli cihazları çalıştıran elektrik gücü anlamına gelir.

Güneş panellerindeki fotovoltaik teknolojisi, soğuk olduğunda güneş ışığını elektrik enerjisine daha verimli bir şekilde dönüştürmeye izin verir. Elektronlar, düşük sıcaklıklarda daha hareketsizdir. Bu da artan güneş ışığı ile aktive edildiğinde daha büyük bir voltaj farkı elde edilmesine ve daha fazla enerji üretilmesine imkân tanır.

Herhangi bir elektronik cihaz gibi güneş panelleri de düşük sıcaklıklarda daha iyi çalışır. Güneş panelleri, 25 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda verimini kaybetmeye başlar. Bu da yaz aylarında verimin azalması anlamına gelir. Ancak, bu azalan verimlilik, yaz aylarındaki daha fazla gündüz saatleri sayesinde dengelenir.

Soğuk havanın güneş paneli performansı üzerinde olumsuz bir etkisi olmasa da kar yağışı toplam enerji üretimini etkileyebilir. Benzer şekilde bulutlu hava da güneş panelinin daha düşük verimde çalışmasına neden olur.

Güneş panelleri, karla kaplıyken bile elektrik üretebilir. Çünkü güneş ışığı karın içerisinden geçerek panellere ulaşabilir. Diğer bir taraftan güneş panellerinin koyu ve yansıtıcı camı, karın erimesini hızlandırır ve üzerinden kayarak gitmesini sağlar. Güneş panelleri genellikle 30 ila 45 derece arasında bir eğimle monte edilir. Bu da karın birikmesini bir noktaya kadar önler.

Güneş panellerinin kış mevsiminde pek etkili olmadığı düşüncesi yaygın bir yanılgıdır. Güneş panelleri, tüm yıl boyunca elektrik üreten güvenilir bir enerji kaynağıdır. En kötü kışlarda bile güneş enerjisi sağlam bir yatırımdır.

Bir güneş enerjisi yatırımı planlarken göz önünde bulundurulması gereken şey panellerin bir gün değil, tüm yıl boyunca maruz kalacağı güneş miktarıdır. Güneş panellerinin yaygın olarak kullanıldığı birçok soğuk iklim vardır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. YILMAZ ÖNGÜN dedi ki:

    Aydınlattığınız için teşekkürler.