Güneş Panelleri Dolu Yağışına Karşı Nasıl Korunur?

Dolu, su damlalarının birlikte donmasıyla oluşan bir yağış türüdür. Güneş panelleri, dolu yağışı gibi sert hava koşullarına maruz kaldığında hasar görebilir. Şiddetli dolu fırtınalarında bile güneş panellerini korumak için birkaç çözüm bulunmaktadır.

Güneş Panelleri Dolu Yağışına Karşı Nasıl Korunur?
08.08.2022
4.875
A+
A-

Dolu, su damlalarının birlikte donmasıyla oluşan bir yağış türüdür. Güneş panelleri, dolu yağışı gibi sert hava koşullarına maruz kaldığında hasar görebilir. Şiddetli dolu fırtınalarında bile güneş panellerini korumak için birkaç çözüm bulunmaktadır.

Dolu yağışı, güneş panellerine büyük ölçüde zarar verebilecek olumsuz hava koşullarından biridir. Büyüklüğü 15 cm’ye kadar ulaşabilen dolu taneleri, önündeki cam tabakayı çatlatarak ve hücreleri kırarak panellere zarar verir. Çatlaklar küçükse güneş paneli çalışmaya devam edebilir. Küçük çatlaklar panelin kısa devre yapmasına ve yanmasına neden olabilir. Bu nedenle hasarı ne kadar az olursa olsun paneli kullanmaya devam etmek sakıncalıdır.

Bir güneş enerjisi sistemi kurmak verilebilecek en iyi kararlardan biridir. Zorlu hava koşullarında onları güvende tutmak çok önemlidir.

Güneş panellerinin dolu yağışına karşı dayanıklı olduğundan emin olmanın en iyi yolu kalitesiyle bilinen güneş paneli markalarını tercih etmektir.  Kaliteli güneş panelleri, düşük ve orta dereceli dolu yağışına karşı dayanıklıdır. Dolu yağışının yoğun olduğu bölgelerde diğer koruyucu önlemler gözden geçirilmelidir. Sadece daha yüksek oranda kâr elde etmek için düşük kaliteli modüller üreten ve satan şirketlerden uzak durulmalıdır.

Hava durumunu takip etmek panelleri korumak için etkili bir yoldur. Birçok mobil uygulama, bölgede yaklaşan bir dolu fırtınası olduğunda kullanıcıya bildirim gönderir. Eğer bir dolu fırtınası bekleniyorsa modülleri dolu koruyucu örtülerle örtmek yeterlidir. Dolu koruma örtülerinin en yaygın kullanım alanı arabalardır. Bu örtülerin içerisinde yüksek hacimli hava bulunur ve dolu tanelerini yavaşlatarak arkasındaki yüzeyi korur.

Güneş panellerinin yüzeyine bir katmak olarak uygulanan metakrilat, yoğun dolu fırtınalarında bile panelleri hasardan korumak için çok etkilidir. Metakrilat renksiz bir malzemedir ve güneş ışınlarının içinden geçmesine izin verir. Organik bir polimer olan metakrilat, kimya şirketlerinden temin edilebilir.

Dolu fırtınalarının sık yaşandığı bölgelerde güneş panellerini sigorta kapsamına almak da düşünülebilir. Bu durumda dolu yağışı nedeniyle paneller hasar gördüğünde sigorta şirketi bu hasarı karşılayabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. Yılmaz Öngün dedi ki:

    Aydınlandık teşekkürler Emre Bey. Dolu etkilenmelerine karşı söyledikleriniz doğrudur.

  2. Ferdi dedi ki:

    Merhabalar,

    Konuyla alakasız ama bir sorum olacaktı. Cevaplarsanız sevinirim.

    Bir videoda karavan yapmış olan biri 1000 wattlık bir inverter olduğunu söyledikten sonra, mutfak tarafındaki 2 prizi göstererek ” Bunlar birbirinden bağımsız farklı hatlardan gelen 2 prizdir. Bunun biriyle su ısıtıcısında suyunu kaynatırken AYNI ANDA diğerinden tost makinesini çalıştırabilirsin” diye bir cümle kurdu. Sorum şu elimdeki Kettle 1500 watt, tost makinesi 1000 watt nasıl ikisiani de 1000 watt lık bir inverter ile aynı anda çalıştırabilirim ki? Bir de bu tarz durumlarda hesap nasıl yapılıyor. Cihazların üzerinde yazan değerler saattlik kullanım değil mi? Sorularıma cevap verirseniz sevinirim.

    Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Ferdi Bey, inverter üzerinde yazan değer sağlayabildiği en yüksek gücü gösterir. Farklı prizlere bağlı olsa bile aynı invertera bağlıysa 1.500 W ve 1.000 W’lık cihazı aynı anda çalıştırdığınızda 2.500 W güç çeker. Bunu gücü de sizin 1.000 W’lık inverter karşılayamaz.