Gerçekten Akıllı Şehirlere İhtiyacımız Var Mı?

Tüm dünyada kırsal alanlardan kentsel alanlara göç her geçen gün artmaktadır. Birleşmiş Milletler’in raporuna göre 2030 yılına gelindiğinden insanların yüzde 70’den fazlasının şehirlerde yaşaması beklenmektedir. Büyük ölçekli kentleşme, şehirlerin daha akıllı hale gelmesi için bir ihtiyaç doğurmaktadır.

Gerçekten Akıllı Şehirlere İhtiyacımız Var Mı?
26.02.2020
170
A+
A-

Tüm dünyada kırsal alanlardan kentsel alanlara göç her geçen gün artmaktadır. Birleşmiş Milletler‘in raporuna göre 2030 yılına gelindiğinden insanların yüzde 70‘den fazlasının şehirlerde yaşaması beklenmektedir. Büyük ölçekli kentleşme, şehirlerin daha akıllı hale gelmesi için bir ihtiyaç doğurmaktadır.

Şehirlerin plansız bir şekilde kalabalıklaşmasıyla ortaya çıkan problemler için çeşitli çözümlere ihtiyaç duyulmuştur. Temiz ve yenilenebilir enerji, su yönetimi, akıllı şebekeler, akıllı aydınlatma, akıllı trafik kontrolü, kentsel mobilite çözümleri ve atık yönetimi bu çözümlere örnek olarak gösterilebilir. Kentsel sorunların üstesinden gelmek amacıyla ortaya çıkan bu çözümler zamanla akıllı şehir kavramını ortaya çıkarmıştır.

Akıllı şehir, iyi bir yaşam kalitesi sunmak için ihtiyaç duyulan teknolojik altyapı ile donatılmış şehir olarak tanımlanabilir.

Dünya genelinde pek çok gelişmiş ülke, akıllı şehirler konusunda vizyonunu açıklamıştır. Yapılan çalışmaların tümü akıllı şehir misyonu doğrultusunda kaynakların ve altyapının uygun kullanımı için akıllı çözümlerin benimsenmesini teşvik etmektedir.

İnsanlık tarihi boyunca doğal kaynakların yönetimi, çevre koşulları, sanayi politikaları ve ekonomi şehirleri şekillendirmiş ve modern şehir hayatını doğrudan etkilemiştir. Şehirleşme ile birlikte ortaya çıkan sorunlar yalnızca kamu hizmetlerinin yönetimi ile sınırlı değildir. Şehirlerin kalabalıklaşması ve buna bağlı olarak tüketimin artması sınırlı kaynakların yönetiminde büyük sorunlar yaratmaktadır.

Şehirlerin kalabalıklaşması ne şehrin kendisi için ne de insanlar için iyi değildir. Şehirlerde artan kirlilik seviyeleri, azalan su kaynağı ve kanalizasyon sorunları gibi problemler akıllı şehir yaklaşımıyla çözülebilir.

Kalabalıklaşan şehirlerde ortaya çıkan problemleri çözmek için akıllı şehirlere ihtiyacımız olduğu bir gerçektir. Aynı zamanda daha fazla insanın kentsel bölgelerini göç etmesini önlemek için de akıllı köylere ihtiyacımız olduğunu hatırlatmakta fayda var. Başarılı ve sürdürülebilir bir ekonomi için şehirlere yakın köylerle güçlü ekosistemler geliştirmeye, bu doğrultuda iyi politikalara ihtiyacımız var.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.