Akıllı Şehir Nedir?

Akıllı şehir, enerji, ulaşım ve kamu hizmetleri gibi kentsel hizmetlerin kalitesini ve performansını geliştirmek, kaynak tüketimini, israfı ve toplam maliyetleri azaltmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinden (BİT) yararlanan şehirlere verilen addır. Akıllı bir şehrin kapsayıcı amacı, akıllı teknoloji ile vatandaşları için yaşam kalitesini artırmaktır.

Akıllı Şehir Nedir?
16.07.2020
3.044
A+
A-

Akıllı şehir, enerji, ulaşım ve kamu hizmetleri gibi kentsel hizmetlerin kalitesini ve performansını geliştirmek, kaynak tüketimini, israfı ve toplam maliyetleri azaltmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinden (BİT) yararlanan şehirlere verilen addır. Akıllı bir şehrin kapsayıcı amacı, akıllı teknoloji ile vatandaşları için yaşam kalitesini artırmaktır.

Peki akıllı şehir nedir? Şehri gerçekten akıllı yapan şey nedir?

Akıllı şehirlerin amacı, teknolojik araçlarla vatandaşlarının yaşam kalitesini artırmak ve sonuçta daha sürdürülebilir şehirler yaratmaktır. Akıllı şehir, toplumun birçok kesimini kapsayan, teknoloji, bilgi ve veri çözümlerini güvenli ve stratejik bir şekilde bütünleştirmesini gerektiren bir ekip çalışmasıdır.

Akıllı şehirler, yaşam kalitesini artırmak için genellikle veriyi ve dijital teknolojileri kullanır. Akıllı uygulamaların benimsenmesi, halk güvenliğinden sağlık ve ulaştırmaya kadar bir dizi avantaj sağlayabilir.

Akıllı bir şehir, IoT sensörlerinden ve video kameralardan veri toplar ve analiz eder. Şehir operatörünün nasıl ve ne zaman harekete geçeceğine karar verebilmesi için çevreyi algılar. Örneğin; belediyeye ait çöp kutusunu her akşam planlı bir şekilde boşaltmak yerine, kapasitesine yakın doluluğa ulaştığında yetkililere haber verebileceği bir teknolojiden yardım alınabilir.

Bazı örnek akıllı şehir çözümleri aşağıda kısa açıklamalarıyla birlikte verilmiştir.

Hava kalitesi; sensörlerle hava kalitesi anlık olarak izlenir ve gerekli durumlarda önlem alınması sağlanır.

İletişim mimarisi; bulundukları yere göre bilgi sunan interaktif kiosklar ve mobil uygulamalar aracılığıyla vatandaşlarla bağlantı kurulabilir.

Çevre; tüm şehir verileri görselleştirilir ve analiz edilir. Bu sayede şehir yetkililerinin ne zaman ve nasıl davranılacağına karar verilir.

Aydınlatma; akıllı aydınlatma teknolojileriyle enerji tüketimini azaltılır, maliyetler düşürülür ve bakım kolaylaştırılır.

Otopark; talebe dayalı park çözümleriyle gelir elde edilir ve vatandaşlar için park yeri arama süresi azaltılır.

Herkese açık kablosuz bağlantı; şehir genelindeki Wi-Fi donanımlarıyla insanların dünyayla bağlantı kurmaları için bir yol sağlanır.

Emniyet ve güvenlik; suç, terörizm ve sivil huzursuzluğa karşı koruma sağlar ve gelişmiş video analizi ile acil durumlara daha hızlı yanıt verilir.

Ulaşım; trafik yönetimi ile tıkanıklık ve çevre kirliliği azaltılır.

Kentsel hareketlilik; insanların nereye gittikleri, zamanlarını nerede harcadıkları anlaşılır ve bu bilgiler şehir planlaması için kullanılabilir.

Atık yönetimi; atık kutuları akıllı teknolojilerle bağlandığında, şehir çalışanları bunları yalnızca gerektiği anlarda toplayabilir. Personel zamanından ve kaynaklarından tasarruf edilir.

Su yönetimi; tüm şehirde güvenli, verimli su akışı sağlanabilir.

Akıllı bir şehrin vizyonu, farklı coğrafi bölgelerde yaşayan vatandaşlar için farklı olabilir, çünkü her şehrin kendine özgü zorlukları ve ihtiyaçları vardır. Bu, Avrupa‘daki akıllı bir şehrin Asya kıtasındaki bir şehre farklı çağrışımları olabileceği anlamına gelir.

Dünya nüfusu sürekli artıyor ve kentleşmenin önümüzdeki otuz yıl boyunca şehirlere 2,5 milyar insan daha eklemesi bekleniyor. İnsan nüfusunun artması, New York, Tokyo, Londra ve İstanbul gibi dünyadaki mega şehirlerde aşırı kalabalıklaşmaya yol açıyor. Bu gibi nedenlerden dolayı şehirler, kentsel yaşam ve hareketliliği akıllı politikalarla ele alarak sakinlerin ve taşıtların karşılaştığı zorlukları ortadan kaldırmanın yollarını bulmak zorunda kalıyor.

Nüfus sayıları arttıkça, birçok ülke çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği büyümeye ayak uydurmanın bir gereği olarak görüyor.

Özel sektörün katılımıyla, akıllı şehir alanında yeni girişimlerin sayısı da artmaktadır. Yerel yönetimlerle ortaklıklar sayesinde, yeni şehirler de artık akıllı şehir olmaya çalışıyor. Akıllı şehirlerin geleceği çok umut verici olsa da güvenli ve güvenilir ağ bağlantısı gibi birçok sorunun ele alınması gerekiyor.

Akıllı şehirler hakkındaki bu bilgilerden herhangi biri sizin için yararlı veya ilginç mi? Paylaşmak istediğiniz bir fikriniz varsa, lütfen bizimle paylaşın.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. barış dedi ki:

    akıllı şehirlerle ilgili gezerken yazınıza denk geldim. çok ilgimi çekti.