Depo Aydınlatması Nasıl Yapılır?

Depolar genellikle doğal ışıktan mahrum alanlardır ve içerisinde yüksek raflar, dar koridorlar barındır. Depolarda iyi aydınlatma, sevkiyatı hızlandırır, depolardaki ürünleri ayırt etmeyi kolaylaştırır ve iş kazalarını önlemeye yardımcı olur. Peki iyi bir depo aydınlatması nasıl yapılır?

Depo Aydınlatması Nasıl Yapılır?
29.05.2021
2.460
A+
A-

Depolarda iyi aydınlatma, sevkiyatı hızlandırır, depolardaki ürünleri ayırt etmeyi kolaylaştırır ve iş kazalarını önlemeye yardımcı olur. Peki iyi bir depo aydınlatması nasıl yapılır?

Depolar genellikle doğal ışıktan mahrum alanlardır ve içerisinde yüksek raflar, dar koridorlar barındır. Bu yüzden dar ışık açısına sahip özel tasarlanmış aydınlatma armatürleri kullanılmalıdır.

Depolarda genel itibariyle 100 lüks aydınlatma seviyesi yeterli görülse de, deponun kullanım şekli ve alanına göre ihtiyaç değişmektedir. Mesela, küçük ürünlerin depolandığı alanlarda ürünlerinin tanınmasını sağlamak için 200 lüks aydınlatma seviyesine ihtiyaç duyulabilir. Soğuk depolarda ise sıradan depoların biraz daha üstünde aydınlatma ihtiyacı doğmaktadır. Bu tür alanlarda 300 lüks aydınlatma seviyesi önerilmektedir.

Depolarda alan genelinin aydınlatılmasının yanında, rafların aydınlatılması da oldukça önemlidir. Bu sayede raflara ürünler forklift yardımıyla kolayca yerleştirilebilir ve daha sonra ihtiyaç olduğunda hızlıca bulunabilir.

Dikey aydınlatma, yani depodaki rafların aydınlatılması için ise minimum 50 lüks aydınlatma seviyesine ihtiyaç duyulur.

Depoda aydınlatmaların yarattığı kamaşma, forklift sürücüsü ve depo çalışanları için rahatsız edici olabilir. Sonucunda iş kazaları ve ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Bu yüzden aydınlatmalardan kaynaklı kamaşmaların minimize edilmesi önemlidir.

Depoların aydınlatılmasında tavan yüksekliğine bağlı olarak High-bay veya Low-bay aydınlatma armatürleri kullanılır. Endüstriyel tesislerde kullanılması için tasarlanmış bu aydınlatma armatürleri, tıpkı bir dış aydınlatma armatürü gibi suya, toza ve neme karşı dayanıklı yapıdadır.

Depolarda LED aydınlatma kullanımı lamba kontrolü ve değişimi gibi zahmetli periyodik işleri ortadan kaldırır. LED aydınlatma depodaki ürünlerin gerçek renklerine daha yakın görünmesini sağlar, daha az ısı yayar ve geleneksel aydınlatma sistemlerine göre yüzde 80’e varan enerji tasarrufu sağlar.

Aydınlatma maliyeti yalnızca enerji maliyetleriyle sınırlı değildir, işletme ve bakım maliyeti de önemli bir unsur olarak değerlendirilmelidir. Aydınlatma seçimi yaparken, sistemin ömrü boyunca toplam maliyetleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Depolar genellikle çok geniş alanlardır ve bu alanın tamamı her an aktif olarak kullanılmaz. Bu yüzden hareket algılama sensörlerinin ve akıllı aydınlatma sistemlerinin kullanılması, aydınlatmanın bölgesel olarak ihtiyaç anında devreye girmesini sağlar. Bu sayede gereksiz aydınlatmalardan kaçınılmış olur ve enerji tasarrufu oranı artırılır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.