Otel Odalarında Banyo Aydınlatması Nasıl Yapılır?

Önceki 3 yazımızda otel aydınlatmaları üzerine oda aydınlatma armatürlerini sırasıyla aplikler, abajur ve lambaderler olarak incelemiştik. Bu yazımızda ise otel odalarının banyolarında kullanılan aydınlatma armatürlerini inceleyeceğiz.

Otel Odalarında Banyo Aydınlatması Nasıl Yapılır?
09.11.2016
840
A+
A-

Banyolar nemli ve ıslak ortamlardır, dolayısıyla burada ilk başta üzerinde durmamız gereken konu aydınlatma armatürlerinin teknik yapısı olacaktır. Nemli ve ıslak ortamlara uygunluk armatür seçimlerinde en önemli etkenlerin başında gelecektir. Armatürler koruma bakımından suya ve neme karşı iyi izole edilmiş olmalıdır ki hem sık arızalarla karşılaşılmasın hem de tehlikeli sonuçlara sebebiyet vermesin. Armatürlerin iç kısmına, elektrik ile temas edecek kısımlarına kolay ulaşabilecek nem ve su zamanla hem çeşitli arızalara hem de bir takım tehlikeli durumlara sebep olabilmektedir.

Fakat bu tip ortamlarda tek başına izolasyon da yeterli olmamaktadır. Ürün gövdelerinde kullanılan materyalde büyük önem taşımaktadır. Metal gövdelere sahip ürünlerde paslanmaya sebep olmaması için paslanmaz çelikten üretilmiş veya alüminyumdan üretilmiş armatürler seçilmesi çok daha doğru karar olacaktır. Aksi halde paslanmaya uygun metallerden üretilen armatürler kısa zaman içerisinde ortamın nemi ve sıvı temasından kötü bir görünüme sahip olacak ve çürümeler görülecektir. Bu tip ortamlarda bizim tercihimiz iyi kaliteden krom kullanmak yönündedir.

Teknik açıdan yukarıda bahsetmiş olduğumuz konular ön plana çıkarken, kullanım, fonksiyonellik ve dekorasyon açısından ise armatür seçimlerini farklı başlıklar altında inceleyebiliriz. Kullanım alanları konusundan başlayacak olursak burada ilk olarak banyonun boyutları önemli olacaktır. Birçok orta kalitedeki otelde banyolar için çok fazla geniş alan bırakılmamaktadır. Bir duş alanı olan duşakabin ve ayna lavabo kısmının bulunduğu alan olarak ikiye ayırabiliriz.

Duş alanları genellikle sıva altı aydınlatma armatürleri ile aydınlatılmaktadır, çok fazla olmasa da sıvaüstü armatürler de tercih edilmektedir. Son yıllarda ise LED panellerin yaygınlaşması ve fiyatlarının uygunluğu sebebiyle LED paneller tercih edilir duruma gelmiştir. Duş alanlarında kullanılan armatürlerin dekoratif yönü de ön planda değildir. Daha çok ışık verimliliği, su ve neme dayanıklılığı gibi teknik yapıları ön plana çıkmaktadır ki nem ve suyun en yoğun olduğu alandır duş alanları.

Ayna ve lavaboların bulunduğu alanların aydınlatmasında ise tercih edilen armatürler birkaç farklı model olarak karşımıza çıkmaktadır. Tepeden sıvaaltı armatürler, ayna yanlarından aplikler, ayna üstünden duvar armatürleri veya aplikler yada doğrudan aynalara entegre edilen aydınlatma kaynakları kullanılanlar arasındadır. Bu noktada aydınlatma armatürlerinin dekoratif yapısı da ön plana çıkmaktadır. Göze hitap eden ve dekorasyonla bütünleşen aydınlatma armatürleri seçilmelidir. Dekoratif özellikler kadar da, ışık kuvveti de önemli olacaktır. Örneğin göz hizasında konumlandırılacak aplik, armatür veya ayna içi ışık kaynakları, çok güçlü veya kırılmadan direk göze yönelik olursa, kişinin aynayı kullanması imkânsız hale gelebilir. O nedenle apliklerde ve armatürlerde ışığı kırabilecek başlık veya cam kullanılmalıdır. Ayna içlerine yerleştirerek tasarlanan ürünlerde ise genelde ışığın çıkacağı alan kumlu cam olarak bırakılır (aşağıdaki fotoğraftaki örnek gibi) ve ışığın hem homojen dağılması hem de kırılarak çıkması sağlanır. Dekoratif açıdan da hoş bir etki sağladığını söylememiz mümkündür. Alternatif olarak bu alanlarda endirekt ışık veren veya ışık kaynağının gizli olduğu armatürlerde kullanmak uygun bir seçenekler arasında olacaktır.

banyo-aydinlatmasi

Kısaca toparlamak gerekirse otel banyolarında kullanılan aydınlatma armatürlerinde;

  • Suya ve neme karşı iyi izole edilmiş armatürler olması,
  • Gövdelerinin paslanmaz çelik veya alüminyumdan seçilmesi,
  • Ayna yanlarında kullanılan armatürlerin ışık şiddetinin çok fazla olmaması
  • Ayna yanlarında kullanılacak armatürlerde ışığı kırılarak veya endirekt şekilde verecek armatürler olması

önemli hususlardır.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümü mezuniyeti sonrası aile mesleği olan aydınlatma üzerine yöneldi. 4 yılı aşkın süredir Parlak Aydınlatma ünvanlı kendi firmasında dekoratif aydınlatma armatürleri tasarım ve imalatı üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.