Beyaz Işığın Zararları Nelerdir?

Evlerde, ofislerde ve dış mekânlarda kullanılan beyaz ışık, içerdiği yüksek orandaki mavi ışık nedeniyle insanların biyolojik saatini etkiler ve uyku düzenini bozar. Beyaz ışığa yüksek miktarda ve uzun süreli maruz kalmak, retinada toksik strese neden olarak görme performansını olumsuz etkiler.

Beyaz Işığın Zararları Nelerdir?
28.11.2022
10.629
A+
A-

Evlerde, ofislerde ve dış mekânlarda kullanılan beyaz ışık, içerdiği yüksek orandaki mavi ışık nedeniyle insanların biyolojik saatini etkiler ve uyku düzenini bozar. Beyaz ışığa yüksek miktarda ve uzun süreli maruz kalmak, retinada toksik strese neden olarak görme performansını olumsuz etkiler.

Gözün içinde arka duvarı kaplayan retinada, sirkadiyen beyin saatiyle doğrudan iletişim kuran mavi ışık fotoreseptörleri vardır. Retinaya ulaşan mavi ışık, uykuyu teşvik eden melatonin hormonunun salgılanmasını engelleyerek uyku ritmini olumsuz etkiler.

Beyaz ışık maruziyetinin uzun sürmesi, retinada yapısal ve işlevsel hasarlara neden olabilir. Retina fonksiyonundaki bozulma, ışık yoğunluğu ile doğrudan ilişkilidir. Gece vardiyasında yüksek oranda beyaz ışığa maruz kalan kişilerin meme, prostat ve kolorektal kanserler (kalın bağırsak kanserleri) için de daha büyük risk altında olduğu bilinmektedir.

Beyaz ışık, yorgunluk, dikkat eksikliği, konsantrasyon zorluğu ve depresif ruh hali semptomlarına da neden olabilir.

Beyaz ışığın zararlı etkileri insanlarla sınırlı değildir. Doğadaki diğer canlılar da bu etkilerden nasibini almaktadır. Dış ortamlarda kullanılan beyaz ışık, hayvanların daha az uyumasına neden olabilir ve kötü sağlığı işaret eden bazı metabolik değişikliklere yol açabilir. Yüksek parlaklıkta beyaz ışık, uçabilen hayvan türlerinin göç rotalarını ve yaşam alanlarını kaybetmesine sebep olabilir.

LED ışık kaynaklarında emisyon yüzeyleri son derece konsantre noktalar olduğundan görsel rahatsızlık çok daha fazla olabilir. Bu durumda ışığı yumuşatacak ve dağıtacak optik materyal kullanmak iyi bir çözüm olacaktır. Göze doğrudan oluşan radyasyon seviyesini azaltmak için direkt aydınlatma yerine ışığının duvar ve tavan gibi yüzeylerden yansıtıldığı endirekt aydınlatma sistemleri kullanılabilir.

Aydınlatma kaynaklarının yanı sıra bilgisayar, telefon ve televizyon ekranlarına uzun süreli bakmak da benzer sorunlara yol açabilir. Özellikle geç saatlerde telefon ekranına uzun süreli bakmak, uykuya geçiş süresini uzatabilir ve uyku kalitesini düşürebilir. Bu etkinin farkında olan ekran üreticileri, mavi ışığın etkisini azaltan donanımlar üzerinde çalışmaktadır.

Çocuklar, beyaz ışığın olumsuz etkilerine karşı yetişkinlerden çok daha hassastır. Çocukları korumak için çocuk odalarında sarı ışıklar tercih edilmeli ve yatmadan önce elektronik cihaz kullanmaları kısıtlanmalıdır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.