Aydınlatma Tesisatı ve Priz Tesisatı Arasındaki Fark Nedir?

Evlerde elektrik tesisatında aydınlatma ve priz devreleri birbirinden ayrıdır. Aydınlatma devresi, priz devresinden daha az güç kullanır. Bu nedenle aydınlatma tesisatında kullanılan kablo çapı daha küçüktür. Aydınlatma tesisatında genellikle 1,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır. Priz tesisatında ise 2,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır.

Aydınlatma Tesisatı ve Priz Tesisatı Arasındaki Fark Nedir?
07.09.2020
16.090
A+
A-

Evlerde elektrik tesisatında aydınlatma ve priz devreleri birbirinden ayrıdır.

Aydınlatma devresi, priz devresinden daha az güç kullanır. Bu nedenle aydınlatma tesisatında kullanılan kablo çapı daha küçüktür. Aydınlatma tesisatında genellikle 1,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır. Priz tesisatında ise 2,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır. Küçük kablo çapı, daha düşük maliyet demektir. 2,5 mm2 kesit kalınlığına sahip elektrik kablosu, 1,5 mm2 kesit kalınlığındaki kablodan yaklaşık olarak yüzde 60 daha pahalıdır.

Aydınlatma tesisatında kullanılan 1,5 mm2  kablo (bu değer üreticiye göre değişse de) yaklaşık olarak 14 A akıma yani 3.080 W güce kadar dayanabilir. Priz tesisatında kullanılan 2,5 mm2 genişliğindeki kablo ise 19 A akıma yani 4.180 W güce kadar dayanabilir.

Evlerde priz tesisatı 16 A, aydınlatma tesisatı ise 10 A sigorta ile koruma altına alınır. Bu sayede tesisata kapasitesinden daha fazla güç yüklenmesi önlenmiş olur. Priz tesisatındaki kabloların akım taşıma kapasitesi daha fazla olsa da prizlerin anma akımı (olağan çalışma akımı) genellikle 16 A’dir. Yani bir prize 16 A değerinden daha fazla akım çeken bir cihaz takarsanız tesisat kablosu bunu kaldırsa bile priz arıza yapabilir. Devresi 16 A sigorta ile korunan prizde bu tehlike önlenmiş olur.

Aydınlatma tesisatında genellikle topraklama kablosu kullanılmaz. Bunun sebebi; aydınlatma cihazlarının ulaşılmayacak yerlerde konumlandırılmış olmasından ötürü insanlar için tehlike yaratmadığı düşüncesidir. Priz tesisatında ise faz ve nötr güç kablolarının yanında topraklama kablosunun kullanılması zorunludur. Priz tesisatı için üçüncü kablo kullanımı ek maliyet anlamına gelmektedir.

Priz bağlantısında hangi ucun faz hangi ucun nötr olduğu önemli değildir. Ancak aydınlatma tesisatında, ampul değişimi sırasında elektrik çarpma riskini azaltmak için vidalı duylarda orta pimin faz, vidalı kısmın nötr olması gerekir. Hangi ucun faz olduğunu kontrol kalemi yardımıyla öğrenebilirsiniz. Kontrol kalemini bir bağlantı ucuna değdirdiğinizde kontrol kalemi üzerindeki ışık yanıyorsa bu uç faz, ışık yanmıyorsa nötr kablosuna bağlıdır.

Elektrik tesisatında faz için kahverengi, nötr için mavi, toprak hattı için sarı-yeşil kablo kullanılmaktadır. Kablo renklerinin doğru olması, arıza tespiti ve can güvenliği için son derece önemlidir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.