Asansör Aydınlatması Nasıl Yapılır?

Asansörler, yüksek binaların vazgeçilmez araçlarıdır. Asansörlerde aydınlatma gereksinimi diğer alanlara biraz daha farklı şekillenmektedir. Çünkü asansörler genellikle, dar tavan aralığına sahiptir ve sürekli hareket halinde olduğundan gövde üzerinde sık sık titreşimler meydana gelir.

Asansör Aydınlatması Nasıl Yapılır?
25.07.2018
2.754
A+
A-

Asansörler, yüksek binaların vazgeçilmez araçlarıdır. Asansörde genel itibariyle çok fazla vakit geçirmesek de, bu alanların aydınlatması hem güvenlik hem de konfor açısından oldukça önemlidir.

Asansörlerde aydınlatma gereksinimi diğer alanlara biraz daha farklı şekillenmektedir. Çünkü asansörler genellikle, dar tavan aralığına sahiptir ve sürekli hareket halinde olduğundan gövde üzerinde sık sık titreşimler meydana gelir.

Dar tavanlara gömme aydınlatma montajı yapmak bazen zor olabilir. Bu zorluğun üstesinden gelmek için düşük profil yüksekliğine sahip aydınlatma elemanları seçilmelidir. LED teknolojisi burada ön plana çıkmaktadır. Çünkü LED aydınlatmalar, geleneksel aydınlatma elemanlarına göre daha ince gövde yapısına sahiptir.

Titreşim konusu ise kullanılan aydınlatma elemanlarının ömrü için çok önemlidir. Eğer aydınlatmaların uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılmasını istiyorsanız, titreşime dayanıklı aydınlatma armatürleri kullanmanız gerekir. LED’ler geleneksel aydınlatma sistemlerine göre titreşime ve harekete daha dayanıklıdır. Uzun ömürlüdür, 50.000 saate kadar herhangi bir bakım, onarım işlemi gerektirmeden çalışabilir.

Asansör kabinlerinde 100 lüks aydınlatma seviyesi yeterli görülse de, bazı ticari alanlarda, eğitim ve sağlık kuruluşlarında 150-200 lüks aydınlatma seviyesi talebi oluşmaktadır.

EN 81-20 kodlu standart, asansörlerde aydınlatmaların nasıl yapılacağıyla ilgili detayları net bir şekilde açıklamaktadır. Uygulama öncesinde bu standardın dikkatli bir şekilde incelenmesi gereklidir.

Asansör aydınlatmasında genellikle LED downlight, LED spot ve LED panel tipinde aydınlatma armatürleri kullanılır. LED teknolojisiyle donatlmış bu sistemler, geleneksel aydınlamalara göre %40-%50 oranında enerji tasarrufu sağlar.

Asansör aydınlatmasında en az iki adet aydınlatma elemanı, birbirine paralel bağlı olarak kullanılmalıdır. Bir tanesi arıza yaptığında, diğeri aydınlatma görevini yapmaya devam etmelidir.

Tüm asansörler acil durum aydınlatma sistemleriyle donatılmalıdır. Bu sistem sayesinde elektrik kesintisi durumunda, yedek aydınlatmalar devreye girecek, yolcuların karanlıkta kalmasını engelleyecektir. Elektrik kesintisi durumunda 1 saat boyunca en az 5 lüks aydınlatma seviyesi sağlanabilmelidir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.