Işık Hızı

Işık, bilinen en hızlı şeydir. Işık hızı veya evrensel hız sınırı olarak tanımlanan ışığın vakumdaki (laboratuvar şartlarında elde edilmesi mümkün olmayan tamamen boşaltılmış boşluk) hızı 299.792.458 m/s’dir. Işık hızı genellikle c sembolü ile gösterilir.

Işık Hızı
27.05.2020
4.258
A+
A-

Işık, bilinen en hızlı şeydir. Işık hızı veya evrensel hız sınırı olarak tanımlanan ışığın vakumdaki (laboratuvar şartlarında elde edilmesi mümkün olmayan tamamen boşaltılmış boşluk) hızı 299.792.458 m/s’dir.

Işık hızı genellikle c sembolü ile gösterilir.

c=299.792.458 m/s

Güneş ışığının dünyaya ulaşması 8 dakika 17 saniye sürer. Işık hızında seyahat etmek mümkün olsaydı, saniyede 7,5 kez dünyanın etrafında dolaşılabilir ya da yaklaşık 9 saniye içinde aya gidilebilirdi.

Işık hızı, mevcut fizik anlayışına göre evrenin temel özelliğidir. Fizik kurallarına göre hiçbir şey ışık hızından daha hızlı hareket edemez.

Işık hızı, fizikte kütle ve enerji arasındaki denkliği ifade eden E=mc2 formülünde kütle (m) ve enerji (E) kavramlarını birbirine bağlayan sabittir.

Işık farklı ortamlarda farklı hızlarda hareket eder. Ancak ışık hızı olarak tanımlanan sabit, evrenin değişmez hızını ifade eder ve bu da ışığın boşlukta ulaştığı hızdır.

Işık bir ortama girdiğinde ortam içerisindeki parçacıklarla etkileşime girer. Parçacıklar üzerinde emilir ve yayılır. Bu nedenle hareketi yavaşlar ve bir yerden başka bir yere gitmesi daha uzun sürer.

Işığın vakumdaki hızı ile ortamdaki hızı arasındaki oran kırılma indisi olarak adlandırılır. Kırılma indisi genellikle n sembolü ile gösterilir.

n=c/v

Yukarıdaki formülde c ışığın boşluktaki hızı, v ise ışığın ortamdaki hızıdır.

Havanın kırılma indisi 1‘e çok yakındır. Suyun kırılma indisi yaklaşık olarak 1.3‘tür ve buna bağlı olarak ışığın hızı suda 225.000 km/s seviyesine düşer. Camın kırılma indisi 1.5‘tir ve ışığın hızı yaklaşık olarak 200.000 km/s‘dir.

Işık yılı olarak bilinen kavram ise ışığın bir yılda kat ettiği mesafedir. Işık yılı bir hız ya da zaman ölçüsü değil ışık hızını referans alarak oluşturulmuş uzaklık birimidir. Bir ışık yılı 9.460.730.472.580.800 m (yaklaşık 9,5 trilyon km)’dir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.