Işık sesten çok daha hızlı hareket eder. En klasik örneklerden biri şimşek çakmasıdır. Şimşek çaktığında ilk gördüğünüz gökyüzünde bir flaş ışığıdır, gök gürültüsü sesi ise birkaç saniye sonra duyulur.
İtalyan fizikçi Galileo Galilei, 1638 yılında fenerler yardımıyla basit bir deney yaptı. Kendisi ve bir arkadaşı, eline birer fener alarak birbirinden kilometrelerce uzaklaştı. Biri fenerle işaret verdiği anda diğeri de ona işaret verdi. Galileo, iki ışık arasındaki mesafeyi zamana böldü ve ışık hızının ses hızından en az 10 kat daha...
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ndeki optik araştırmacılar, ışık hızını görüntüleyebilmek için dünyanın en hızlı kamerasını yaptı. The Slow Mo Guys YouTube kanalında yayınlanan videoda araştırmacılar, bir şişe sütten geçen lazer ışınını, saniyede yaklaşık 100 milyar kare hızında filme alarak kameralarının yeteneklerini gösterdi.
Işık yılı, ışığın bir yılda kat ettiği mesafedir. Bir uzaklık birimi olan ışık yılı, genellikle yıldızlar ve diğer gök cisimleri arasındaki çok büyük mesafeleri tasvir etmek için kullanılır. Işık yılı, bir zaman birimi gibi görünse de aslında göreceli mesafe tanımıdır. Bir ışık yılı yaklaşık 9,5 trilyon km mesafeye eşittir.