Türkiye’de LED Aydınlatma ve Çin Menşeli Ürünlerle Rekabet Gücü

Türkiye’de aydınlatma sektörüne bakınca üç çeşit firma görüyorum. Birincisi şikayet edenler, ikincisi müşteriyi bilinçlendirmeye çalışanlar, üçüncüsü hiçbir şey yapmayanlar. Siz hangisisiniz?

Türkiye’de LED Aydınlatma ve Çin Menşeli Ürünlerle Rekabet Gücü
17.09.2016
618
A+
A-

LED teknolojisiyle birlikte aydınlatma sektörü ülkemizde de ciddi büyüme gösterdi. Pek çok firma aydınlatma alanında da faaliyet göstermeye başladı. Kimisi bunu mevcut markasıyla duyururken kimisi LED ile biten markalarını tescil ederek bu işe başladı.

Özellikle 2010-2011 yıllarında içinde LED kelimesi geçen pek çok alanadı tescil edildi. Geçtiğimiz yıla kadar sektörde hızlı bir büyüme yaşandı. Şirketlerin kimi sokak aydınlatma, projektör, LED panel gibi standart ürünlere yönelirken, kimisi uzmanlık gerektiren projelerde kendini göstermeye çalıştı.

Çok sayıda üreticinin sektörle ilgilenmesi, kâr oranlarında düşüşle sonuçlandı. Buna bir de Çinli üreticilerin uygun fiyatlı çözümleri ve iki, üç yıl garantileri eklenince yerli üreticilerin satışlarında dikkate değer düşüşler yaşandı.

Firma tarafından olaya bakınca üç çeşit firma görüyorum.

  • Birincisi, Çinlilerin fiyatları düşürmesinden ve müşterilerin aydınlatma konusunda bilinçsiz olmasından kaynaklı bu ürünlere yönelmesinden şikâyet eden firmalar. Bu firmalar ithal aydınlatma armatürlerine ek vergi getirildiğinde sorunun çözüleceğine inanır.
  • İkincisi, müşteriyi bilinçlendirerek yerli üretim aydınlatma elemanlarının Çinli rakiplerine göre farklarını anlatan, aydınlatma elemanlarında ve aydınlatma tasarımında dikkat edilmesi gereken parametreleri müşterilerine anlatarak müşteriyi bilinçlendirmeye çalışan bu sayede Çinli üreticiler karşısında avantaj elde etmeye çalışan firmalar. Bu firmalar ithal ürünlere ek vergi istemek yerine yerli ürünlere vergi indirimi, yerli üretime destek bekler.
  • Üçüncüsü ise hiçbir şey yapmayanlar.

Müşterinin talebi güç ve garanti süresi etrafında şekilleniyor. Böyle olunca Çin üretimi aydınlatma elemanları yerli üretim alternatiflerine göre üstünlük kazanıyor. Ancak müşteri bilinçlendirildiğinde güç yerine etkinliğe, garanti süresi yerine kullanım ömrüne odaklanacaktır.

Kimi firmaların -buna sektör devleri de dâhil- katalog ve internet sitelerinde “%100 yerli” silahını çekmesi, Türkiye’de LED üretilmediğini bilen tüketici üzerinde olumlu bir etki yaratmadı.

Özellikle dikkatimi çekiyor, bazı büyük firmaların kataloğunda Aydınlatma konusunda ders niteliğinde pek çok bilgi var. Bu tarz kataloglar bana, rakibin ürününü kötüleyen satıcılardan çok daha fazla güven veriyor. Kolayca erişilebilen bu kataloglar sayesinde müşteri bilinçleniyor, yerli ürünlere yöneliyor.

Biz de Aydınlatma Portalı bünyesinde oluşturduğumuz Aydınlatma Üniversitesi adındaki bölümümüzde teknik makaleler paylaşarak tüketicilere yol göstermek, onları bilinçlendirerek yerli üretim aydınlatma armatürlerine yönlendirmeye çalışıyoruz. Sektör firmalarında çalışanlar ve bazı firma sahipleri Aydınlatma Üniversitesi’nde düzenli olarak teknik makaleler yazmaktadır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.