Tungsten Lamba Yerine LED Lamba Kullanılır Mı?

LED lambalar günümüzde her alanda kullanılmaya başladı. Renk ölçüm cihazlarında Tungsten lamba yerine enerji tasarruflu LED lamba kullanılabilir mi? Bir kimyager arkadaşımız sordu, Aydınlatma Portalı kurucusu Emre Yılmaz cevapladı.

Tungsten Lamba Yerine LED Lamba Kullanılır Mı?
13.03.2018
1.496
A+
A-

Soru:

Günaydın. Size iki sorum olacaktı.

Işık kabinlerinde lamba türlerinden INC- A tipi lamba kullanılmakta olup korelasyon renk sıcaklığı 2856 Kelvin olarak belirledik. Sorum şudur; bu renk sıcaklığı INC A tipi lambaya özgü müdür yoksa 2700-2900 kelvin aralığı verilebilir mi?

Renk spektrofotometresi cihazlarında kullanılan ölçüm lambasının gas filled tungsten (gaz doldurulmuş tungsten) veya LED olması arasında bir fark var mıdır? Şöyle bir yorum yapılıyor.
“Tungsten lambalar eski teknolojiye sahiptir ve elektrik akımıyla ısınan bir tungsten tel ile aydınlatma yapılır. Kısa süre sonra tel üzerinde aşınma ve kopmalar meydana gelmektedir. LED ışık kaynağı ise en uzun ömürlü lambalardır ve daha az güç harcamaktadırlar. Bu sayede batarya daha uzun ömürlü kullanılabilmektedir.” ve “LED lambalarının ışıltı rengi, metal parıltısını simüle edemez çünkü ışık elde etme konusunda biraz farklı bir ilkedir.”

Bu dezavantaj ve avantajları göz önüne alarak sizin yorumunuz nedir?

Bilgilerinizi rica ederim.

Cevap:

Kullandığınız lambaya özgü renk sıcaklığıdır. Lambanızın renk sıcaklığı 2850 K olarak geçer.

İkinci sorunuz için en önemli fark; renksel geriverim indeksidir. Tüm akkor ve halojen ampullerin CRI değeri 100‘e yakındır. Bu sebeple objeleri gerçek renklerine oldukça yakın gösterir. Günümüz teknolojisiyle üretilen LED‘ler, en azından piyasada bulabileceğiniz LED lambalar bu kadar yüksek CRI değerine çıkamaz. (CRI 90, CRI 95 LED’ler var.) Ölçüm cihazında düşük CRI değerine sahip bir lambanın kullanılması, hatalı ölçümler almanıza sebep olacaktır. Bu yüzden mevcut lambanızı kullanmaya devam etmenizi öneririm.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.