Trafik Lambalarında Mevcut En İyi Teknoloji LED’ler Mi?

Geleneksel sistemlerde trafik sinyal modülleri, ışığı içerisinde bulunan 50W akkor flamanlı lambalar ile yaratmaktaydı. Ancak bu trafik lambaları sadece enerjiyi fazla tüketmiyor, aynı zamanda kısa sürede arıza yapıyordu. Trafik sinyal lambalarında LED’ler akkor lambalara göre enerji verimli ve uzun ömürlü iyi bir alternatiftir.

Trafik Lambalarında Mevcut En İyi Teknoloji LED’ler Mi?
25.09.2017
1.890
A+
A-

Trafik lambaları şehirlerimizde her köşede yaygın olarak kullanılmaktadır, bu yüzden onları sokak mobilyaları olarak adlandırabiliriz.

Trafik lambalarının görevi kırmızı, sarı ve yeşil ışık yardımıyla araç ve yaya trafiğine görsel bir mesaj vermektir.

Geleneksel sistemlerde trafik sinyal modülleri, ışığı içerisinde bulunan 50W akkor flamanlı ampuller ile yaratmaktaydı. Ancak bu trafik lambaları sadece enerjiyi fazla tüketmiyor, aynı zamanda kısa sürede arıza yapıyordu. Bu bakım ve işletme maliyetlerini arttıran bir unsur olarak ortaya çıkıyordu.

Trafik sinyal lambalarında LED’ler akkor lambalara göre enerji verimli ve uzun ömürlü iyi bir alternatiftir.

Trafik lambalarında LED kullanımı, geleneksel sistemlere göre dört veya beş kat enerji tasarrufu sağlanmasına yardımcı olabilir. LED’lerin trafik sinyal lambalarında kullanılması, mevcut en iyi teknoloji olarak kabul edilmektedir.

Trafik sinyallerinin LED ışıklara dönüştürülmesiyle, karbondioksit salınımı da düşürülmektedir. LED trafik lambalarında ünite başına enerji tüketimi 8-12W aralığındadır. Bu güç önceden kullanılan akkor lambalar için 50W seviyesindeydi. Yani LED teknolojisiyle trafik sinyalizasyonunda ortalama %80 enerji tasarrufu sağlanabiliyor.

LED teknolojisinin yüksek ışık verimli olması sayesinde bu tasarruf, aydınlatma performansında kayıp olmadan sağlanabiliyor. Ayrıca LED’li trafik lambaları, daha uzun kullanım ömrü sunduklarından, daha az bakım gerektiriyor.

Akkor flamanlı lamba ile donatılmış bir trafik lambası her 6-12 ayda bir lamba değişimi gerektirmekteydi. Ancak LED trafik sinyal lambaları çok daha uzun bir ömür sunuyor. Bu yüzden üreticiler de LED’li trafik sinyal modüllerine uzun garanti süreleri verebiliyor.

Trafik lambalarında LED dönüşümü başta çok LED’li (Through-Hole LED, Dip LED) modeller ile başladı. Görsel olarak çok iyi performans sağlayan bu LED’li trafik lambaları kısa sürede yaygınlaştı. Bu ürünlerin enerji tüketimleri 16-24W aralığındaydı. Geleneksel sistemlere göre %50 ve üzerinde enerji tasarrufu sağlıyordu.

Ancak çok LED’li trafik sinyalleri kullanımında bir süre sonra bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Örneğin; lamba üzerinde bir LED’in arıza yapması o grubun tamamının arızalanmasına sebep oluyordu. Bu arıza diğer LED dizilerinin de arızalanmasını tetikleyebiliyordu. Hal böyle olunca, trafik sinyallerinin görünürlüğü azalmakta hatta sürücü ve yaya güvenliğini tehlikeye atmaktaydı.

      
Sinyalizasyonda kullanılan kavşak kontrol cihazlarının pek çoğu, sinyal lambasında arıza oluştuğunda bu arızayı tespit edebiliyor ve ilgili kuruma otomatik olarak bildiriyor. Ancak çok LED’li trafik sinyallerinde bir LED dizisi arızalandığında, modül güç çekmeye devam ettiğinden, bu durum bir arıza olarak algılanmıyor. Dolayısıyla kuruma herhangi bir bildirim yapılmıyor.

Yüksek güçlü LED’lerin piyasaya çıkması ve trafik sinyalizasyonu için özel renklerde LED’lerin üretilmesinden kısa bir süre sonra; trafik lambalarında bu LED’ler kullanılmaya başlandı. Yüksek güçlü LED’lerin kullanıldığı trafik lambalarında; dışarıdan bakıldığında çok LED’li sinyal lambaları gibi tane tane LED görünümü oluşmuyor, geleneksel sistemler gibi bütün ve homojen bir işaret elde ediliyor.

Yeni nesil bu LED’ler ile tasarlanmış trafik sinyal lambaları çok daha uzun bir ömür sunabiliyor. LED’ler için 50.000-60.000 saat ömür biçiliyor, termal analiz doğru yapıldığında ve bu sistem iyi bir elektronik sürücü devresi ile beslendiğinde bu ömür öngörüsünü yakalamak için hiçbir engel kalmıyor.

   
Yüksek güçlü LED’ler ile tasarlanmış trafik lambaları akkor flamanlı lambalara göre %80, çok LED’li önceki nesil trafik lambalarına göre %50 enerji tasarrufu sağlıyor.

Enerji verimliliği konusunda artan bilinçle ilgili tüm kurumlar yüksek güçlü LED’ler kullanan yeni nesil trafik sinyal lambalarına yönelmiş durumdadır. Ancak hala bazı alımlar çok LED’li trafik sinyal lambaları üzerinde sürdürülebiliyor. Bu durum ilgili standartlarda güç tüketimleriyle ilgili tanımlamaların yapılması ve sınır değerlerin net olarak belirtilmesiyle kontrol altına alınabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.