Sabit Akım ve Sabit Voltaj LED Sürücü Arasındaki Farklar Nelerdir?

LED’ler, elektrik enerjisini yüksek verimle ışığa dönüştüren elektronik devre elemanlarıdır. LED sürücü, LED’lerin güvenli ve uygun şekilde çalışması için gücü sağlayan ve düzenleyen kaynaktır. Sabit akım ve sabit voltaj sürücülerin her ikisi de LED ışık kaynaklarını güçlendirmek için kullanılmaktadır.

Sabit Akım ve Sabit Voltaj LED Sürücü Arasındaki Farklar Nelerdir?
24.07.2020
6.480
A+
A-

LED‘ler, elektrik enerjisini yüksek verimle ışığa dönüştüren elektronik devre elemanlarıdır. LED sürücü, LED’lerin güvenli ve uygun şekilde çalışması için gücü sağlayan ve düzenleyen kaynaktır. Sabit akım ve sabit voltaj sürücülerin her ikisi de LED ışık kaynaklarını güçlendirmek için kullanılmaktadır.

Yüksek akım, LED’leri daha parlak hale getirir. Ancak, LED’ler üzerindeki akım sabitlenmezse üretici tarafından belirtilen sınır değerlerin üzerinde akım çekebilir. LED’lerin maksimum sürüş akımının üzerinde çalıştırılması, artan sıcaklık nedeniyle ömrünü önemli ölçüde azaltır ve kısa süre içerisinde bozulmasına neden olur.

Sabit akım sürücü, LED’leri tutarlı bir şekilde çalıştırmak için en iyi yoldur. Sabit akım LED sürücüler, belirlenmiş bir çıkış voltaj aralığında sabit bir çıkış akımı vermek için tasarlanmıştır. Bu tip sürücüler, devre boyunca ve her bir LED üzerindeki akımı sabit tutmak için voltajı ayarlar. Sabit akım LED sürücülerin voltaj aralığı ve akım değeri sürücü üzerinde yer almaktadır. Örneğin; 12-18 V, 350 mA olarak işaretlenmiş bir sürücü 4,2-6,3 W aralığında LED yükünü besleyebilir.

Sabit voltaj LED sürücüler, tek ve sabit bir çıkış voltajında çalışmak için tasarlanmıştır. En yaygın kullanılan sabit voltaj kaynakları 12 V ve 24 V‘dur. Sabit voltaj LED sürücüsü, şebeke voltajını (220 V AC) alır ve bunu DC’ye çevirerek LED’ler için uygun düşük voltaj değerine indirir. Sürücü, ne kadar akım yükü olursa olsun daima sabit voltaj değerinde kalacaktır. Sabit voltaj sürücülerin ulaşabileceği maksimum akım değeri tasarım parametreleri ile belirlenmiştir ve bu değer sürücü üzerinde yazar. Örneğin; 12 V, 5 A olarak işaretlenmiş bir sabit voltaj kaynağı maksimum 60 W güçte yükü besleyebilir.

Özetle; sabit akım LED sürücü, belirli bir voltaj aralığında sabit akım verebilir. Sabit voltaj LED sürücü ise belirli bir akım değerine kadar sabit voltaj sağlayabilir.

Endüstriyel LED aydınlatma uygulamalarında genellikle sabit akım LED sürücü kullanılmaktadır. Ev kullanıcılarına yönelik şerit LED ve LED modül gibi ürünlerse ise genellikle sabit voltaj tercih edilmektedir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 4 Yorum
  1. Tugay dedi ki:

    Emre Bey merhaba, sayfanızı çok faydalı buluyorum ve takip ediyorum. Bu yazınızla alakalı bazı sorularım var.
    Sabit akım led sürücü devrelerinde çıkış voltaj aralığını belirleyen şey nedir? Kullanılan entegre mi, direnç değerleri mi veya diğer kompenentler mi ?
    Ayrı olarak sizin örneğinizdeki 12-18V aralığında bir sürücü ile 8W veya daha yüksek güçteki bir aydınlatma ürününü süremez miyiz ? Bu voltaj aralığını devrede belirleyen nedir ?
    Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Tugay Bey, aslında hepsi. Sürücünün çıkış gerilimi/akımını, devre tasarımı ve kullanılan bileşenler belirler. Sürücünün ne kadar yükü sürebileceği, çıkış gerilimi ve akımı ile ilişkilidir. Örneğin, 18V maksimum çıkış gerilimine sahip sürücünün akımı 350 mA ise, 18*0,35=6,3W yükü sürebilir. Çıkış akımı 700 mA ise 18*0,7=12,6W yükü sürebilir. Yani çıkış akımı arttıkça, sürebileceği yük artacaktır.

  2. mehmet yılmaz dedi ki:

    emre bey merhaba, led ler de ilk çalışma anında nominalden fazla akım çeker mi? demaraj akımları gibi ? Bununla ilgili olarak malzeme seçimi hususunda nasıl bir yol izlememiz gerekir. saygılarımla.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Mehmet Bey, LED’ler değil ama LED’leri enerjilendirmek için kullanılan LED sürücüler ilk çalıştırmada anlık olarak yüksek akım çeker. Buna Inrush current adı verilir. Bu durum LED sürücülerin giriş tarafındaki EMC filtresinden ve güç devresindeki kapasitörlerden kaynaklanır.