Ovit Tüneli Mavi Renkli Işıklarla Aydınlatıldı
Rize’yi Erzurum’a bağlayan, 14,3 km uzunluğunda Türkiye’nin en uzun tüneli Ovit Tüneli geçtiğimiz günlerde geçici de olsa ilk kez araç trafiğine açıldı. Tünel içerisinde Avrasya Tüneli’ne benzer şekilde mavi renkli aydınlatmalar kullanıldı.
Rize‘yi Erzurum‘a bağlayan, 14,3 km uzunluğunda Türkiye’nin en uzun tüneli Ovit Tüneli geçtiğimiz günlerde geçici de olsa ilk kez araç trafiğine açıldı. Tünel içerisinde Avrasya Tüneli‘ne benzer şekilde mavi renkli aydınlatmalar kullanıldı.
Avrasya Tüneli‘nde iç tavanlar lineer aydınlatmalar yardımıyla mavi renge boyanmış, bu mavi aydınlatma ışık kılıcı adı verilen özel optik tasarıma sahip ürünlerle beyaz renkli belirli şekillerde kesilmişti.
Ovit Tüneli‘nden araç geçişine izin verilince aydınlatma tasarımı gün yüzüne çıktı. Ovit Tüneli‘nde sadece tavan değil yan duvarlar da mavi renkli ışıklarla aydınlatılmış, bu aydınlatma da zemine yerleştirilmiş kırmızı ve yeşil renkte aydınlatmalarla desteklenmişti.
Yol yüzeyinde ve tünel genelindeki düşük aydınlatma seviyesi, buna ek olarak mavi ışık yoğunluğunun fazla olması; genel aydınlatma konusunda henüz çalışmaların tamamlanmadığını gösteriyor. Bazı bölgelerdeki ışık patlamaları, duvara yansıtılan ışıkların aynı dağılımı sağlamaması tasarım hatalarının olduğu veya henüz son kontrollerin yapılmadığı şeklinde yorumlandı.
Beş yıl önce temeli atılan tünel, kar yağışının ardından Ovit Dağı Geçidi kapanınca, geçici olarak trafiğe açılmıştı. Tünelde aydınlatma ve mekanik çalışmaları hala sürüyor, eminiz tamamlandığında tüm eksikler giderilmiş, kusursuz bir tünel olacaktır.