Tünel, özellikle dağlık ve yüksek eğimli coğrafi bölgelerde geçiş mesafelerinin azaltılması amacıyla kullanılan boru şeklinde üstü kapalı trafik alanıdır. Tünel aydınlatmalarında gaz deşarjlı yüksek basınçlı sodyum, alçak basınçlı civa ve sodyum tipteki geleneksel aydınlatmaların yanında günümüzde LED aydınlatma sistemleri de kullanılmaktadır.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Dimçayı’nda 12 mahalleye giden grup yolu üzerinde bulunan tünelin aydınlatmasında yaşanan sorunları giderdi. 330 metrelik tünelin aydınlatmasının sağlıklı çalışması yaşanabilecek kazaların önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Tünel aydınlatma tasarımında ilk adımı oluşturan “Lth” değerinin belirlenmesi, o aydınlatmanın seviye ve maliyetinin belirlenmesi anlamına geldiğinden kilit önemdedir. Ne var ki, bu denli önemli olan fren mesafesine, ülkemizdeki bazı uygulamalarda gereken önemin verilmediği görülüyor. Bu makalede böyle bir örneği incelemeye çalışacağız.
Tünel aydınlatma tasarımı ve simülasyonu için en çok kullanılan program Relux Tunnel'dir. Programın özelliklerinden biri olan otomatik pozisyonlama sayesinde bir tünel aydınlatmasını kısa sürede planlayabilirsiniz.
Rize'yi Erzurum'a bağlayan, 14,3 km uzunluğunda Türkiye'nin en uzun tüneli Ovit Tüneli geçtiğimiz günlerde geçici de olsa ilk kez araç trafiğine açıldı. Tünel içerisinde Avrasya Tüneli'ne benzer şekilde mavi renkli aydınlatmalar kullanıldı.
Avrasya Tüneli'nin iç mimarisinde uygulanan aydınlatma teknikleri geleneksel Türk mimarisinden gelen motiflerle İstanbul'un kimliğini yansıtıyor.