LVD Testi Nedir, Nasıl ve Nerede Yapılır?

LVD, Low Voltage Directive (Alçak Gerilim Direktifi) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısıtlamadır. LVD’nin temel amacı, kullanıcıları elektriksel şok ve yangın tehlikelerine karşı korumaktır. Elektrikli cihazların LVD uygunluğunu ölçmek için yapılan testlerin bütününe LVD testi adı verilir.

LVD Testi Nedir, Nasıl ve Nerede Yapılır?
01.02.2021
4.570
A+
A-

LVD, Low Voltage Directive (Alçak Gerilim Direktifi) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısıtlamadır. LVD’nin temel amacı, kullanıcıları elektriksel şok ve yangın tehlikelerine karşı korumaktır. Elektrikli cihazların LVD uygunluğunu ölçmek için yapılan testlerin bütününe LVD testi adı verilir.

LVD, belirli bir gerilim sınırı dahilinde hem tüketici hem de profesyonel kullanım için tasarlanmış elektrikli ekipmanlara uygulanır. LVD, giriş ve çıkış gerilimleri alternatif akım (AC) için 50 V – 1.000 V, doğru akım (DC) için 75 V – 1.500 V aralığındaki elektrikli cihazlar için uygulanmaktadır. Belirlenen gerilim aralığında aydınlatma ekipmanları, elektrikli cihazlar, elektrik motorları, elektrik kabloları, güç kaynakları ve anahtarlar vb. tüm cihazlara uygulanmaktadır.

Alçak Gerilim Direktifi‘nin yasal ve genel şartların önemli ölçüde değiştiği güncel versiyonu (2014/35/EU), 2016 yılından beri uygulanmaktadır.

LVD, Avrupa genelinde piyasaya sürülen tüm ürünler için sağlık ve güvenlik gereksinimlerinin aynı olmasını sağlamak açısından çok önemlidir. Direktif sayesinde herhangi bir AB üye ülkesi tarafından onaylanan elektrikli ekipman diğer tüm AB ülkelerinde kullanılabilir.

LVD testi, izolasyon testi, kaçak akım testi, yüksek gerilim testi, toprak hattı süreklilik testi, sıcaklık testi, ısıl kararlılık testi, yanmazlık testi gibi bir dizi test sürecini içerir. Test sonucunda ölçülen değerler, Alçak Gerilim Direktifi’nde tanımlanmış aralıklarla karşılaştırılır. Değerlerin tümünün uygun olması durumunda LVD testinden geçmiş sayılır. Örneğin; LED ışık kaynaklı aydınlatma cihazlarında 25 °C ortam sıcaklığında LED’lerin monte edildiği baskı devre kartının 130 °C’yi, LED sürücü giriş ve çıkış kablolarının 105 °C’yi geçmemesi gerekir. İşaretleme, genel yapı, iç ve dış kablolama gibi görsel kontroller de LVD testi kapsamında yapılır.

CE işareti taşıyan ürünler, Alçak Gerilim Direktifi’nin genel ilkelerine ve ilgili özel güvenlik standartlarına uygundur. LVD uygunluğu ile ilgili prosedürleri uygulamak tek başına üreticinin sorumluluğundadır. Bu nedenle Avrupa pazarına dahil edilecek ürünlerin uygun şekilde test edilmesi önemlidir.

İlgili yasal düzenlemelere uygun LVD testleri gerçekleştiren bazı laboratuvarlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilir, bilgi ve fiyat teklifi alabilirsiniz.

    LVD, LVD uygunluğu ve LVD testleri ile ilgili merak ettiklerinizi sormak için yorum bölümü aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

    Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
    Bir Yorum Yazın
    Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
    1. Ceyhun dedi ki:

      Merhabalar kolay gelsin.3 adet kalem pil ile calışan masa lambası cinsi eşya LVD testlerine tabi tutulması gerekirmi?

      1. Emre Yılmaz dedi ki:

        Merhaba Ceyhun Bey, LVD testi 75 V – 1.500 V DC aralığındaki elektrikli cihazlar için uygulanır. Bahsettiğiniz masa lambası 3 adet kalem pil ile çalıştığından çalışma gerilimi maksimum 4,5 V DC’dir. Bu nedenle belirttiğiniz lamba için LVD testi gerekli değildir.