Led, Aydınlatma ve Elektrik İç Tesisat Fuarı Bekleneni Vermedi

6-9 Ekim 2016 tarihleri arasında 12. kez düzenlenen led&lighting fuarı, katılımcı firmaları da, ziyaretçileri de memnun etmedi. Katılımcı firma sayısında %40 azalma görülürken, boş stand görüntüleri rahatsız ediciydi. Fuara ilgi ve ziyaretçi sayısı da önceki yıllara göre oldukça düşüktü.

Led, Aydınlatma ve Elektrik İç Tesisat Fuarı Bekleneni Vermedi
09.10.2016
839
A+
A-

6-9 Ekim 2016 tarihleri arasında 12. kez düzenlenen led&lighting fuarı, katılımcı firmaları da, ziyaretçileri de memnun etmedi. Katılımcı firma sayısında %40 azalma görülürken, boş stand görüntüleri rahatsız ediciydi. Fuara ilgi ve ziyaretçi sayısı da önceki yıllara göre oldukça düşüktü.

Yeni nesil aydınlatma alanında Türkiye ve bölgedeki en büyük fuar olarak tanıtılan led&lighting fuarı, sektör ilgilileri için hayal kırıklığı yarattı. Daha önce elektrik fuarı ELEX’teki firmaların da led&lighting Fuarı içeriğine eklendiği duyurulsa da, fuar için ayırılan 2 hol doldurulamadı. Fuarda yer alan firmaların çoğu da Uzak Doğu firmalardı. Hâl böyle olunca sektör ilgilileri ve ziyaretçiler de fuara yeterince ilgi göstermedi.

2014 yılında 259 firmanın katıldığı fuara, 2015 yılında 266 firma katılmıştı. Bu yıl ise led&lighting fuarına yalnızca 159 firma katıldı. 159 firmanın da %10’undan fazlası Uzak Doğu firmalarıydı.

Fuarın üçüncü günü Aydınlatma Portalı twitter sayfasında “Bu yılın led&lighting fuarı ile ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusuyla başlattığımız ankette de “Beğenmedim” diyenlerin sayısı oldukça fazla oldu.

Dışardan bakıldığında, firma yetkilileri ile görüşüldüğünde bu durumun oluşmasında neler etkili oldu, fuarın bu duruma sürüklenmesinde ne gibi yanlışlar yapıldı görülebiliyor.

Stand Fiyatları

Sektörden bazı dostlarımızın belirttiğine göre fuarda stand m2 fiyatları oldukça yüksek ve fiyatların Euro üzerinden hesaplanması rahatsız edici. Firmalar da fuara katılma maliyetlerinin, olası getirisinden yüksek olduğunu düşünüyor.

Firma Profili

Ziyaretçiler, katılımcı firma profilinin düştüğünü düşünüyor. Çinli firmaların fuarda fazla yer alması, ziyaretçileri rahatsız ediyor. Sosyal medyada bu durumu eleştiren sektör ilgilileri, firma profili artmadıkça fuarı artık ziyaret etmeyi düşünmediğini belirtiliyor. Bazı ziyaretçiler de sergilenen ürün ve hizmetleri yeterli bulmuyor.

Organizasyon Eksikliği

Geçtiğimiz yıl fuar kapsamında düzenlenen toplatılar, yarışmalar, seminerler bu yıl düzenlenmedi. Bu da organizasyon şirketinin sektör beklentilerini anlayamadığı şeklinde yorumlandı. Uluslararası düzeyde daha fazla ilgi çekebilmek için bu tarz etkinliklerle fuara nitelik kazandırmak gerekiyor.

Tanıtımı Yapılmadı

Fuarın tanıtımı yeterince yapılmadı. Reklam, tanıtım ve haber bültenleri için gerekli özen gösterilmedi. Ziyaretçi fuardan haberdar olmayınca, firmalar da fuara katılmamayı tercih etti.

Fuardan bir ay kadar önce, organizasyon firmasının üst düzey yöneticilerine Aydınlatma Portalı olarak bir mesaj gönderdik, bu mesajda bir basın bülteni ve fotoğrafı bize göndermelerini rica ettik. İlgili duyuruyu ücretsiz olarak paylaşacağımızı belirtmemize rağmen, bülten bize gönderilmedi.

Bazı dergi, dernek ve portallara muhtemel barter anlaşmaları ile standlar verilse de, bu kuruluşlar kendileri için ayrılan standları boş bıraktı.

Sektörü buluşturan bu tarz organizasyonlara ihtiyacımız var, umarız önümüzdeki yıl benzer hatalar yapılmaz ve yeniden görkemli fuarda bir araya geliriz.

istanbul-led-and-lighting-fuari-6

istanbul-led-and-lighting-fuari-8

istanbul-led-and-lighting-fuari-7

istanbul-led-and-lighting-fuari-2

istanbul-led-and-lighting-fuari-3

istanbul-led-and-lighting-fuari-4

istanbul-led-and-lighting-fuari-5

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 9 Yorum
  1. İlbey Çalış dedi ki:

    Yazık çok yazık. Milyarlarca dolarlık sektör ))): Reklam Organizasyon sıfır olsa gerek sadece bu olmasa gerek tabii Ülkemizin başındaki belalar…

  2. Hakan BAYRAM dedi ki:

    Çinlileri sokmayacaklardı, stand fiyatları yüksek oldu sanırım, iyi firmalarin dusunce tarzi: kendi mi mi kopyalatacagim

  3. Ezgi Engin dedi ki:

    %80 çinliydi. 1 dolara downlightlar, lehimle tutturulmuş bağlantısı yapılmış LEDler sergileniyordu. Zayıf bir organizasyon olmuş. Tüm standları gezmem 45 dakikamı aldı. Üzücü..

  4. Abdullah Urfan dedi ki:

    Bence esas sorun “aydınlatma” kavramının Türk inşaat sektörü ve Mimari algısında hâlen yer edememiş olmasıdır. Bu konuda yapılan harcamalarda o kadar isteksizler ki hayret etmemek mümkün değil. E bir de hiçbir sektörde bu kadar abartılı bir fark olmayan süper ucuz ve adi çin malı fiyatları devreye girince “işte bunu biz yaptık” diye keyifle sergileyebileceğimiz bir aydınlatma işi bir türlü yapılamıyor. İkinci sırada ise üreticilerimizin hem endüstriyel hem mühendislik tasarımlarında yetersiz oluşları geliyor. Pazarda konu hakkında algı oluşturamıyorlar. Başarabilecek gibi de görünmüyorlar. Maalesef sektörün önünde çok ciddi yapısal ve algısal engeller var. Uzun bir süre de böyle devam edeceğini düşünüyorum.

  5. İbrahim Kurtulan dedi ki:

    Sorun, kalitesiz ürünler ile pazara giren firmaların esas işi aydınlatma olanları fuarlardan soğutmuş olmalarıdır.

  6. Eyüp SÜSLER dedi ki:

    İnanılmaz kötü bir fuardı 2012-2013-2014 te katıldık son 2 senedir katılmıyoruz her sene biraz daha kötüye gitti, ilk katıldığımız senelerde General elektrik Vestel gibi devler geliyordu, Tedaş tan yetkililer ile toplantılar yapiliyordu, yarışmalar düzenleniyordu, seminerler organize ediliyordu , bence organizasyon şirketi sektörü ve üreticilerin beklentilerini anlayamamış bir firma sadece fuar düzenlemek ve insanlar gelsin diye beklemek sonucu bu olur, ayrıca sadece tanıtım ve reklam da bir ise yaramaz bu tip fuarlara nitelik kazandırmak Lazım, uluslararası yapmak lazım, üreticilerin bekledikleri potansiyeldeki insanlara ulaşıp davet etmek onların ilgisini çekecek kalitede bir organizasyon sunmak lazim ve benzeri daha br cok şey söylenebilir ancak fuar organizatörü sadece arayıp bu sene yer tutacak misiniz size özel fiyat yapalım daha iyi yer verelim noktasında , tabi Türkiye de katıldığım hiç bir fuar Avrupa’da ki fuarların yanına dahi yaklaşamiyor maalesef, bizim fuar kültürümüz is dünyası olarak emekliyen bir çocuk gibi. Bu durum is yapma kültürümüz ile paralellik gösteriyor “en ucuza ver, en yüksek vadeyi ver, bir de geç ödesek de laf etme, bizde paran kalmaz” Sektöründen fazlasını beklemek çok doğru değil aslında…

    1. Kemal Serhan Karakas dedi ki:

      Çok güzel açıklamışsınız..

    2. Orhan Altınok dedi ki:

      cok haklisiniz. Zaten yorumunuzun son dort satiri herseyin ozeti maalesef.

  7. MESUT ÇINAR dedi ki:

    Ben eminim fuara katılan ciddi firmalar Agid’e, Atmk’ya ve fuar organizatörlerine bu tarihe kadar düşüncelerini iletti ama organizatörler de ,temsilciler de bildiklerini okudular. Üretici olmadan fuar yapamayacaklarına göre tepkimizi katılmayarak , boşuna masrafa girmeyerek göstermeliyiz. Madem Agid ;üreticileri temsil ediyor; o zaman bizim istediklerimizi yapmak veya yapılmasını sağlamak zorunda.

    1. bir yılda düzenlenen 2 farklı aydınlatma fuarı birleştirilmeli.Fuar bahar ayında olmalı.
    2. TOBB , KOSGEB ekim ayında olan fuardan desteği çekmeli.
    3. Ayrıca Agid ve Atmk ;fuar için konferans , seminer vs ile desteklemeli ki halen standartlar oturmadı diyen kalmasın. üreticinin de, son kullanıcının da gözü açılsın, gerçeği öğrensin.
    4. Türkiye de aydınlatma sektörü bu iki fuar şirketinin düşüncesine ve eylemlerine bırakılmayacak kadar önemli.Konunun enerji bakanlığı tarafından domine edilmesi gerekiyor.
    5. Bu fuara ciddi hazırlanır ve reklamı yapılırsa Ortadoğu müşterisini ve yakın doğu Avrupa’yı (uygun işçilik maliyeti nedeniyle) çekme potansiyeli var.