İthal Aydınlatma Ürünleri Gümrükte Testten Geçemedi

Bugüne kadar belge üzerinden denetlenen ithal ürünler, Temmuz ayından itibaren bakanlık tarafından teste tabi tutulmaya başlandı. Sadece 2 ayda gümrüklere gelen 27 milyon üründen 3 bine yakın numune alınarak test edildi. Aydınlatma ürünlerinin üçte biri testten geçemedi.

İthal Aydınlatma Ürünleri Gümrükte Testten Geçemedi
27.09.2017
257
A+
A-

Bugüne kadar belge üzerinden denetlenen ithal ürünler, Temmuz ayından itibaren bakanlık tarafından teste tabi tutulmaya başlandı. Sadece 2 ayda gümrüklere gelen 27 milyon üründen 3 bine yakın numune alınarak test edildi.

CE işareti aslında ilgili testlerin yapıldığını ve ürünün güvenli olduğunu gösteriyordu ancak, özellikle Uzakdoğu ülkelerinden gelen ürünlerin test raporlarında bazı eksiklikler olduğu hatta güvenliği tehlikeye atacak bazı hataların bulunduğu belirtildi.

Ekonomi Bakanlığı yaptığı denetimlerle, yalnızca testleri yapılmış güvenli ürünlerin piyasaya sürülmesi için çaba gösteriyor.

Gümrükte şüpheli bir durum tespit edildiğinde, TSE veya Ekonomi Bakanlığı ürün ile ilgili test raporlarının doğrulunu kontrol ediyor. Son zamanlarda pek çok raporun yanıltıcı olduğu tespit edildi ve bu raporu ibraz edenlere idari yaptırım uygulandı.

Özellikle Çin’den ithal edilen ürünlerde bu sorun tespit edildi. Bakanlık yetkilileri Çin makamlarıyla temas kursa da bir sonuç alamadı. Hal böyle olunca 17 Temmuz 2017 tarihi itibariyle sıkı denetimler başladı. Bu denetimler kapsamında riskli görülen ürünler teste tabi tutuldu.

Genel anlamda teste tabi tutulan ürünlerden yaklaşık %15’i testi geçemedi. Aydınlatma ürünleri bazında ele alındığında ise, teste giren ürünlerin üçte biri testte kaldı. Testte başarısız olan ürünlerin ithalatına izin verilmedi.

Güvensiz olduğu tespit edilen ürünlerin daha önce piyasaya sürülmüş olabileceği belirtildi. Bakanlık, bu ürünlerin listesini yetkili piyasa gözetim ve denetim kuruluşlarına iletti.

Bazı ithalatçılar uygulamanın kısa süre sonra kalkacağını düşünerek ürünlerini gümrükte beklettiği öğrenildi. Ancak, bakanlık kalitesiz ve güvensiz ürünleri yurda sokmama konusunda ısrarcı.

Vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak, kaynakların etkin kullanılmasını sağlamak için yapılan bu çalışma, yerli üreticiler tarafından olumlu karşılanıyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 4 Yorum
  1. COSMOLED dedi ki:

    1. 2011 den bu yana cebine 10 bin dolar koyup Çin den bilumum çöp LED armatür getirip piyasaya süren bu kişilere herhangi bir yaptırım uygulanacak mı.
    2. Piyasa bu tür çöp ürünler ile dolu. Ne yapılacak
    3. Yerli üretim yalanına sarılarak çöp üreten ve piyasaya süren uyanıkların malzemelerini kontrol etmeyi düşünüyorlar mı.

  2. Altan Ezer dedi ki:

    şükür diyelim, testlerin devamı gelir inşallah. Açık bulup bişekilde ülkeye girenlerede büyük cezalar gelir umarım. Driver içine pil koyup ülkeye gizlice sokan kaçakçıların önünede geçerlerse memnun oluruz.

  3. Selim Alıcı dedi ki:

    İthalatçı firmalar fiyat baskısı nedeniyle yıllardır memleketi led çöplüğüne çevirdiler milyonlarca dolarımız yurtdışına çıktı mallar ise çöplüklerde umarım denetimler layığı ile yapılır artık birazda yerli üreticilerin para kazanması lazım

  4. MESUT ÇINAR dedi ki:

    Bu testlerin yapılması sorgulanması şart. Yerli üretici kesinlikle bu konuda baskı yapması lazım. Aksi takdirde ucuz ucuz ucuz sonuç vahim. Diğer taraftan hepimiz biliyoruz ki ne TSE’de , ne gümrük bakanlığında yeterli teknik personel yok. TSE alt taşören kullanmaya başlasa da halen yeterli değil. Agid , imalatçılar bir araya gelerek bakanlıktan çözüm aramadıkça cezai yaptırımlar artmadıkça ve hakkıyla uygunlanmadıkça uzun ömürlü diye yapılan yatırım garanti süresini bile doldurmadan bozulacaktır. Maalesef Çin’den gelen ürün Çin malıdır diye üstüne pek gidilmiyor alan da satan da peşinen durumu kabul etmiş oluyor sonucu ise cari açık. Elektronik Atık ülkemizde paralı olsa konunun önemi çok daha belirgin olacaktır.