Kızılötesi Işık Zararlı Mı?

Kızılötesi ışık, temel olarak ısı radyasyonudur. Foton başına en düşük enerjiye sahiptir ve en güvenli ışık türüdür. Yine de yeterince yoğun hale geldiğinde canlı dokulara hasar verebilir. Pek çok şeyde olduğu gibi doğru miktar yararlı, fazlası zararlıdır.

Kızılötesi Işık Zararlı Mı?
28.04.2022
7.318
A+
A-

Kızılötesi ışık, temel olarak ısı radyasyonudur. Foton başına en düşük enerjiye sahiptir ve en güvenli ışık türüdür. Yine de yeterince yoğun hale geldiğinde canlı dokulara hasar verebilir. Pek çok şeyde olduğu gibi doğru miktar yararlı, fazlası zararlıdır.

Kızılötesi ışığın vereceği zarar, santimetre kare başına ne kadar kızılötesi güç düşeceğiyle ilgilidir. Vücudun ısınması için bir miktar kızılötesi ışığa ihtiyaç duyulur. İnsan vücudunun ısınması için gerekli olan kızılötesi ışıma santimetre kare başına ortalama 1 miliwatt (mW) seviyesindedir. Bu güç 10 mW’a ulaştığında göz hasarlarına neden olabilir. Kızılötesi gücü 100 mW’a ulaştığında cildin birkaç katmanında hasar meydana getirebilir. Uzun süre maruz kalındığında rahatsız edici bir sıcaklık hissedilebilir. Santimetrekare başına 1 W’ta cilt yanar ve yoğun bir ağrı meydana gelir.

Yeterli miktarda yoğunluğa sahip herhangi bir ışık canlı dokulara zarar verebilir. Kızılötesi ışığı daha tehlikeli hale getiren şey onu görmememizdir.

Güneşe ya da parlak bir ışığa bakmaya çalışırsanız istemsizce gözlerinizi kısarsınız. Aniden çok yoğun bir ışık size yönlendirilirse gözünüzü kırpar ve başınızı çevirirsiniz. Bu, vücudun doğal savunma mekanizmasıdır. Kızılötesi ışığı çıplak gözle göremediğimizden ne kadar parlak ışık olursa olsun aynı tepkiyi vermek mümkün değildir.

Kızılötesi ışığı, düşük yoğunluğa sahip olduğunda vücuda nüfuz etmeyecek, yalnızca cildin yüzeyini ısıtacaktır. Yüksek yoğunlukta kızılötesi ışığa maruz kalındığında ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

Kızılötesi ışık, birçok şekilde kullanılır. Güvenlik kameralarına gece görüşü sağlayan kızılötesi LED’ler, uzaktan kumandalar içerisinde yer alan kızılötesi vericiler ve akıllı telefonlardaki kızılötesi yüz tarama üniteleri düşük güce sahip olduğundan genellikle güvenlidir.

Kızılötesi görünür, değildir ancak ısı olarak hissedilebilir. Kızılötesi ışığın karşısına geçtiğinizde sıcaklığı hissediyorsanız bu sizin için zararlı olabilir. Cep telefonu kamerası, fotoğraf makinesi, video kamera gibi herhangi bir modern kamera kızılötesi ışığı görebilir. Kızılötesi ışık kaynaklarını ve bunların yoğunluğunu tespit etmek için sıradan bir cep telefonu kamerası kullanılabilir.

Kızılötesi ışığın en zararlı hali nokta gibi küçük bir alanda yüksek yoğunluğa ulaşan lazerlerdir. Bu türde bir lazer ışığı, gelen ışığın farkına varmadan retinayı yakarak kalıcı hasar verebilir. Yüksek yoğunlukta kızılötesi ışık maruziyeti kaçınılmazsa mutlaka koruyucu gözlük kullanılmalıdır.

Kaynak: Is Infrared Light Harmful?

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.