Geçmişte belki de çok az kişi saat ekranlarındaki LED'lerin geleceğin aydınlatma teknolojisi olacağını öngörebilirdi. Ancak bu oldu ve LED'ler genel aydınlatma maksatlı kullanılmaya başlandı. OLED'ler veya lazer diyotlar LED teknolojisinin yerini alabilir mi? Peki, ışık yayan bitkilere ne dersiniz?
Nesnelerin sıcaklığını herhangi bir temas olmadan, uzaktan ve hızlı bir şekilde ölçebilen cihazlara kızılötesi termometre adı verilir. Kızılötesi termometreler, nesnelerden yayılan kızılötesi ışığı toplar ve enerji miktarına göre sıcaklığını tahmin eder. Bu cihazlar endüstriyel uygulamalarda sıkça kullanıldığı gibi ev kullanıcıları tarafından da tercih edilmektedir.
Half-cut güneş hücresi teknolojisi, geleneksel kristal silikon güneş hücrelerine uygulanan yeni ve geliştirilmiş bir tasarımdır. Bu teknoloji, standart PV modüllerindeki güç kayıplarından bazılarını azaltarak güneş panellerinin daha iyi performans göstermesini sağlar.
Kızılötesi ışık, temel olarak ısı radyasyonudur. Foton başına en düşük enerjiye sahiptir ve en güvenli ışık türüdür. Yine de yeterince yoğun hale geldiğinde canlı dokulara hasar verebilir. Pek çok şeyde olduğu gibi doğru miktar yararlı, fazlası zararlıdır.
Sıradan ışık da lazer ışığı da elektromanyetik dalgadır. Sıradan ışık, farklı dalga boylarına sahip elektromanyetik dalgaların bir karışımıdır. Lazer ışığı ise tek renklidir. Sıradan ışık yönsüz ve tutarsızdır, lazer ışığı ise yönlü ve son derece tutarlı dağılım gösterir. Sıradan ışık ve lazer ışığı arasındaki temel fark budur.
Suudi Arabistan’daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bir ekip, su altındaki iletişimi iyileştirmek için Aqua-Fi adını verdikleri bir su altı kablosuz iletişim sistemi kurdu. Aqua-Fi, su altındaki iletişimi sağlamak için LED’ler ve lazerlerden yararlanıyor.
Sis sensörü ya da görüş sensörü, görünürlükteki değişiklikleri algılayan, görüş mesafesi belirli bir eşiğin altına düştüğünde uyarı veya tetik veren cihazlara denir. Sis sensörü, temel olarak bir ışık vericisi ve bir alıcıdan oluşur. Sis tespiti, optik algılama yöntemlerinden yararlanılarak düşük maliyetli, güvenilir ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Güney Kore Devleti tarafından finanse edilen Elektronik ve Telekomünikasyon Araştırma Enstitüsü (ETRI), 16 yıllık bir geliştirme projesiyle mikro ışık yayan diyotların (mikro LED'ler) daha ucuz üretimi için bir yol keşfetti. Lazerle eritmeyi kullanan yeni teknik, zaman ve maliyetten tasarruf sağlayarak mikro LED'lerin fiyatını düşürebilir.
Li-Fi'nin keşfi ile lazer, LED endüstirisiyle farklı alanlarda yarışmaya devam ediyor. Lazer Li-Fi ile bağlantının 10 kattan daha fazla hızda kurulabileceği düşünülüyor.
Nobel ödüllü Shuji Nakamura’nın ifadesine göre lazer diyotlar LED’lerden 1.000 kat daha verimli ve önümüzdeki 10 yıl içinde aydınlatma uygulamalarında LED’lerin yerini alacak. Bu ifade LED ve LED aydınlatma sektöründe büyük bir etki yarattı.
Üniversite sanayii işbirliği ile dokuz firmanın içinde bulunduğu NEDO projesinde işler yolunda gidiyor. Proje kapsamında yüksek parlaklıklı, küçük boyutlu iki farklı tip RGB lazer modülü geliştirildi.