Işık Hızı Ağır Çekimde Böyle Görünüyor

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeki optik araştırmacılar, ışık hızını görüntüleyebilmek için dünyanın en hızlı kamerasını yaptı. The Slow Mo Guys YouTube kanalında yayınlanan videoda araştırmacılar, bir şişe sütten geçen lazer ışınını, saniyede yaklaşık 100 milyar kare hızında filme alarak kameralarının yeteneklerini gösterdi.

Işık Hızı Ağır Çekimde Böyle Görünüyor
02.07.2021
949
A+
A-

Işık, saniyede 300 milyon metre hızla hareket eder ve evrenin aşılmaz hız sınırını belirlediğine inanılır. Ama ışık hızı gerçekte neye benziyor?

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü‘ndeki optik araştırmacılar, bu soruya bir yanıt bulmak için dünyanın en hızlı kamerasını yaptı. The Slow Mo Guys YouTube kanalında yayınlanan videoda araştırmacılar, bir şişe sütten geçen lazer ışınını, saniyede yaklaşık 100 milyar kare hızında (karşılaştırma için çoğu film saniyede 24 kare ile çekilir) filme alarak kameralarının yeteneklerini gösterdi.

Ortaya çıkan görüntüde lazer ışığı, soldan sağa doğru hareket ederken, fotonlar sütün içinden mavi bir bulanıklık biçiminde geçiyor. Süt molekülleri, lazer ışını içindeki fotonları dağıtmaya yardımcı oluyor. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (CalTech) doktora sonrası öğrencisi Peng Wang‘a göre ışık, şişenin uzunluğu boyunca yaklaşık 2.000 pikosaniye veya saniyenin 2 milyarda biri kadar bir sürede gitti.

Şaşırtıcı bir şekilde, saniyede 100 milyar kare, CalTech kameranın yakalayabildiğinin yalnızca bir kısmıdır. T-CUP olarak bilinen kamera ilk olarak Light: Science and Applications dergisinde Ekim 2018 tarihli bir makalede anlatıldı ve bildirildiğine göre saniyede 10 trilyon kare hızında ışığı fotoğraflayabiliyor. Araştırmacılar, ultra kısa lazer darbelerini inanılmaz ayrıntılarla filme almak, başka bir deyişle ışık hızını yakalamak amacıyla T-CUP’u geliştirdi.

Telefonunuzdaki kamera iki boyutlu fotoğraflar çekerken, T-CUP, görüntüleri tek bir boyutta çok çok hızlı bir şekilde kaydeden bir çizgi kamera türüdür. Birden fazla lazer darbesi üzerinde farklı yatay lazer dilimlerini kaydederek ışığın bileşik görüntülerini oluşturan önceki çizgili kameraların aksine, T-CUP tek bir karede tüm bir lazer darbesini görüntüleyebiliyor. Bunu, lazer ışınını aynı anda iki farklı kameraya yönlendirerek ve ardından iki görüntüyü birleştirmek için bir bilgisayar programı kullanarak yapıyor.

Daha da dikkat çekici olanı, CalTech profesörü ve kameranın mucitlerinden biri olan Lihong Wang‘a göre, araştırmacılar yakında saniyede 1 katrilyon kare kaydedebilen bir kamera ile T-CUP’ın gücünü aşabilir. Wang, The Slow Mo Guys’a verdiği demeçte, bu kadar hızlı kameraların bir gün tıbbi araştırmalara girebileceğini söyledi. Bu, araştırmacıların canlı insan dokusunu (beyin dahil) benzeri görülmemiş ayrıntılarla görüntülemesine olanak tanıyabilir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.