Güneş Panelleri Bulutlu Havalarda Çalışır Mı?

Güneş panelleri, yalnızca parlak güneş ışığı altında elektrik üretmekle kalmaz bulutlu günlerde de elektrik üretmeye devam eder. Güneş paneli, bulutlu bir günde tipik olarak güç kapasitesinin yüzde 10 ila 25’i aralığında bir üretim yapar. Bu oran, güneş panelinin yapısına, verimliliğine ve bulutun kapsama düzeyine göre değişiklik gösterir.

Güneş Panelleri Bulutlu Havalarda Çalışır Mı?
27.10.2022
3.770
A+
A-

Güneş panelleri, elektrik faturasını azaltmaya yardımcı olur ve çevreye zarar vermeden daha temiz ve sürdürülebilir enerji sunar. Güneş panelleri, yüzeyine ulaşan güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştürür. Bu nedenle panellerin üretebileceği güç miktarı, aldıkları ışık miktarına bağlıdır.

Güneş panelleri, tam parlak güneş ışığı altında optimum düzeyde ışık alır. Bu da onun en yüksek kapasitede güç üretmesini sağlar. Güneş panelleri, yüksek sıcaklıkta daha düşük bir performans gösterir. Bu nedenle güneş paneli verimliliği için ideal hava durumu parlak güneş ışığı ve soğuk hava ikilisidir.

Güneş panelleri, yalnızca parlak güneş ışığı altında elektrik üretmekle kalmaz bulutlu günlerde de elektrik üretmeye devam eder. Yine de güneş hücrelerinin yapısından kaynaklı fotokimyasal ve fotoelektrik etki nedeniyle elektrik üretim verimliliği çok düşük olacaktır.

Güneş ışığı doğrudan güneş panelinin üzerine düştüğünde en fazla enerjiyi üretir. Güneş paneli, bulutlu bir günde tipik olarak güç kapasitesinin yüzde 10 ila 25’i aralığında bir üretim yapar. Bu oran, güneş panelinin yapısına, verimliliğine ve bulutun kapsama düzeyine göre değişiklik gösterir. Havanın kapalı olduğu karlı kış günlerinde ise güneş panelinin çıktısı sıfıra yakındır.

Güneş panelleri tipik olarak sabah 10 ile öğlen 2 arasındaki zaman diliminde enerji çıktısının zirvesini görür. Bulut örtüsü günün bu saatlerinde ortaya çıkarsa elektrik üretimi önemli ölçüde düşük olacaktır. En verimli güneş panellerine yatırım yapmak kullanım ömrü boyunca üretimi önemli ölçüde yüksek tutmaya sağlar.

İnvertörler, güneş panellerinin enerji çıktısını maksimize etmede büyük rol oynar. Her panel için bir mikro invertör kullanılması gölgelenme etkisinin minimum düzeyde tutmaya yardımcı olur. Bir panel gölgelendiğinde diğer paneller kendi invertörlerine sahip olduğu için optimum verimlilikte çalışmaya devam edebilir.

Özetle; güneş panelleri bulutlar varken de çalışmaya ve elektrik üretmeye devam eder ama en iyi şekilde çalışmak için açık gökyüzüne ihtiyaç vardır. Bulutlu günlerde elektrik üretmeye devam etmek için yapılabilecek en iyi şey daha geniş bir alan ve daha fazla güneş paneli kullanmaktır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.