Güneş Panelinin Kırılan Camı Nasıl Onarılır?
Güneş panelinin camı çatladığında ya da kırıldığında camı değiştirmek mümkün değildir. Yine de güneş panelini kullanmaya devam etmek için bir seçenek vardır. Güneş panelinin tüm yüzeyini şeffaf poliüretan folyo ile kaplamak iyi bir çözümdür. Folyo şeffaf olduğu için tıpkı bir cam gibi görünür ve panelin performansını olumsuz etkilemez.
Güneş panelleri, kullanım ömrü boyunca kendilerine zarar veren çeşitli durumlara maruz kalır. Kurulum problemleri, kalite yetersizliği ve zorlu çevre faktörleri güneş panelinin hasar görmesine neden olabilir. Güneş panelinin zarar gören ilk kısmı çoğunlukla ön yüzeydeki koruma camıdır.
Güneş panelinin ön yüzeyinde kullanılan cam, sertleştirilmiş cam olarak da adlandırılan temperli camdır. Temperli cam, diğer cam türlerine göre çok daha güçlüdür. Bu nedenle güvenlik camı olarak kabul edilir. Güneş panellerinin koruma camı tipik olarak 3,2 mm kalınlığa sahiptir. Güneş panelinin ağırlığının çoğunu (yaklaşık yüzde 75’i) bu cam oluşturur.
Güneş panelinin camı kırıldığında hala çalışmaya devam eder ve bu haliyle kullanılabilir. Ancak kırık cam iki soruna neden olacaktır. Birincisi cam artık arkasındaki güneş hücrelerini suya ve neme karşı koruyamayacaktır. İkincisi gevşek cam parçaları düşebilir ve hücrelere kalıcı hasar verebilir. Güneş hücrelerinin zarar görmesini önlemek için kırık camı mümkün olan en kısa sürede çıkarmak gerekir.
Güneş panelinin camı çatladığında ya da kırıldığında camı değiştirmek mümkün değildir. Yine de güneş panelini kullanmaya devam etmek için bir seçenek vardır.
Güneş panelinin tüm yüzeyini şeffaf poliüretan folyo ile kaplamak iyi bir çözümdür. Folyo şeffaf olduğu için tıpkı bir cam gibi görünür ve panelin performansını olumsuz etkilemez. Filmi yüzeye uygulamadan önce yüzey toz, kir ve diğer kirleticilerden temizlenmelidir. Filmi yüzeye uygulamak için bir sıcak hava tabancası kullanmak sızdırmazlığı sağlamak için önemlidir.
Kaliteli folyolar, üstün şeffaflığa ve mükemmel UV dayanıklılığına sahiptir. Bu tür folyolar, çevresel faktörlere ve mekanik aşınmalara karşı gerekli korumayı sağlar. Su, sülfürik asit, hidroklorik asit, kuş pisliği, ağaç reçinesi, benzin, motor yağı gibi çözücü ve kimyasallara karşı dayanıklıdır. Uygun şekilde yapıştırıldığında kullanım ömrü 10 yıla kadar uzun olabilir.
Güneş panelinin camı kırılırsa veya çatlarsa güneş panelini yenisiyle değiştirmek en iyisidir. Güneş panellerinin standart garantisi 25 yıldır. Bazı durumlarda cam hasarı garanti kapsamında olabilir. Güneş panellerinin bakımı konusunda dikkatli olunursa panellerin uzun süre boyunca optimum kapasitede çalışması sağlanabilir.