Adana’da Tehlikeli Sinyalizasyon Denemesi

Adana’da il genelinde trafik lambaları yenilendi. Bu yenileme çalışması sırasında, bilimsel gerçeklikler ve dünya çapındaki uygulama örnekleri görmezden gelindi. Yeşil ışığın, sarı ışık gövdesine yerleştirildiği bu uygulama, trafik güvenliği için tehlike yaratabilir mi?

Adana’da Tehlikeli Sinyalizasyon Denemesi
13.02.2018
2.886
A+
A-

Adana‘da il genelinde trafik lambaları yenilendi. Bu yenileme çalışması sırasında, bilimsel gerçeklikler ve dünya çapındaki uygulama örnekleri görmezden gelindi. Yeşil ışığın, sarı ışık gövdesine yerleştirildiği bu uygulama, trafik güvenliği için tehlike yaratabilir mi?

Dünyanın her yerinde araç trafiği için sinyalizasyon uygulamaları üç renk ile yapılıyor. Sırasıyla kırmızı, sarı ve yeşil renkli ışıklar üst üste yer alıyor. Adana‘da yapılan yeni sinyalizasyon sistemlerinde ise ikili lamba gövdeleri kullanılıyor. En üstte kırmızı ışık yanıyor, altındaki tek gövde de ise sarı ve yeşil ışık bir arada yanıyor.

Başta, teknik olarak mümkün ve maliyet anlamında yarar getiren bir uygulama gibi görünse de, olayın detayına inildiğinde işler değişiyor.

Öncelikle, bu sinyalizasyon uygulamasında renk körlerinin unutulduğu açıkça görülüyor. Çünkü renk körleri, ışığın renginden çok ışığın konumuyla ilgileniyor. Sinyal lambasında ikinci sırada yanan herhangi bir ışık onlar için sarı anlamına geliyor. Peki bu insanlar yeşil ışık yandığını nereden anlayacak?

Diğer bir taraftan, normal görme yetisine sahip insanlar da belirli koşullar altında renk körlüğü yaşıyor. İnsan gözü görüş alanının içerisinde uç noktalardaki hareketleri, renklerden daha kolay tespit edebiliyor. Bu yüzden trafik ışığında bekleyen, normal gören bir sürücü de aslında ışığın konum bilgisine ihtiyaç duyuyor.

Türkiye’nin her şehrinde ve dünyanın her yerinde sinyalizasyon, üçlü trafik lambalarıyla yapılıyor. Başka ülkelerden veya diğer şehirlerimizden Adana’ya gidecek olan sürücüler burada zorluk yaşayabilir. Asıl amacı trafikte düzeni sağlamak olan bu lambalar, onlar için kafa karıştırıcı olabilir sonucunda ise kazalara davetiye çıkartabilir. Bu sinyalizasyon sistemi içerisinde kazaya karışan bir sürücü ya da yaya, standart dışı uygulamalar sebebiyle belediye veya ilgili kurumları dava edebilir.

Trafik sinyalizasyonu, uluslararası standartları olan, yerel farklılıklardan kaçınılması gereken bir alandır. Türkiye’de yapılan sinyalizasyon çalışmalarında da, dünya çapındaki uygulamalar örnek alınmalıdır.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Sevan dedi ki:

    Dünya standartlarını ihlal etmekte herhalde baş roldeyiz. sonuçlarını hiç düşünmeden sorumsuzca alınmış bir kararla trafik ışıklarını belkide dünyada ilk ve tek yanlış kullanan ülkeyizdir.
    insan bişeyi yapmadan önce bir düşünür benden öncekilerin hepsi aptalmıydıki ben sadece akıllıyım diye.
    Kesin bir kaç kişi ölünce bu yanlıştan dönülür o zaman kadar şehir halkına allah sabır versin.