COB LED ve SMD LED Arasındaki Farklar Nelerdir?

LED ışık kaynakları, geleneksel akkor lambalara kıyasla oldukça popülerdir. Çünkü daha az enerji harcar ve yaklaşık 25 kat daha uzun süre çalışabilir. SMD LED ve COB LED’ler aydınlatma endüstrisinde sık kullanılan LED çeşitleridir. Peki her iki model arasındaki farklılıklar nelerdir?

COB LED ve SMD LED Arasındaki Farklar Nelerdir?
03.08.2020
6.766
A+
A-

LED ışık kaynakları, geleneksel akkor lambalara kıyasla oldukça popülerdir. Çünkü daha az enerji harcar ve yaklaşık 25 kat daha uzun süre çalışabilir. SMD LED ve COB LED‘ler aydınlatma endüstrisinde sık kullanılan LED çeşitleridir. Peki her iki model arasındaki farklılıklar nelerdir?

SMD (Surface Mounted Device) kısaltması “Yüzeye monte cihaz” anlamına gelir. Baskı devre kartına lehimlenerek monte edilen SMD LED‘ler, piyasada en yaygın kulllanılan LED çeşididir. LED ampullerde, şerit LED’lerde ve hatta cep telefonlarının bildirim ışığında SMD LED‘ler kullanılmaktadır.

SMD LED‘ler klasik DIP LED‘lerden farklı olarak ikiden fazla kontağa sahip olabilir. Tek bir SMD LED içerisinde en fazla 3 diyot (çip) bulunabilir.

COB (Chip on Board) kısaltması “Karta yerleşik çip” anlamına gelir. COB LED‘leri SMD LED‘lerden ayıran fark daha fazla diyota sahip olmasıdır. COB LED‘ler genellikle 9 veya daha fazla diyot barındırır.

Tek renkli standart COB LED çipleri 2 kontağa sahiptir. COB LED ışığının panel benzeri görünümü ve basit devre gerekliliği nedeniyle sıkça kullanılmaktadır. COB LED’ler seramik alt tabaka sayesinde daha iyi soğutma performansı gösterebilir. Projektörler ve spot ışıklarında yüksek lümen çıkışı elde etmek için COB LED‘ler tercih edilmektedir.

Örneğin; 50W LED projektör tasarımı yaparken onlarca SMD LED kullanmanız gerekir. Bunun yerine 28 x 28 mm ölçülerinde bir tane 50W COB LED kullanmanız yeterli olacaktır.

COB ve SMD LED’lerin her ikisi de yüksek ışık verimi ve yüksek dayanıklılığa sahiptir. Her ikisi de son derece düşük arıza oranına sahiptir.

Daha basit yapıları, daha düşük ışık kayıpları ve küçük bir alanda sunduğu yüksek lümen çıkışı ile COB LED’ler, aydınlatma uygulamalarında her geçen gün daha fazla kullanılmaktadır.

CREE, Seoul Semiconductor, Citizen, Bridgelux ve Evercore düyanın önde gelen COB LED üreticileridir. Nichia, Osram, Lumileds, LG Innotek ve Edison gibi üreticiler de SMD LED teknolojisinde öne çıkmaktadır.

Hem SMD hem de COB teknolojisinin geniş uygulama alanları bulunmaktadır. Uygulama ihtiyaçlarına göre iki teknolojiden biri seçilmelidir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. Ahmet ÖNEL dedi ki:

    Yopiga GOLD 2886 5 W şarjlı El projektörü+Florasaan+SB liAncak internet satış reklamında ve gelen ürünün bilgi kağıdında 5 w yzarken Cihazın üzerindeki etiket de 1PSC 5 W led ve 22 PSC-SMD led yazıyor. bunlar ne anlama geliyor. Florasanın kaç Watt, uzağı gösteren diyot kısmı kaç Watt anlayamadım.Lümenleri ne kadar. Bilgi virirseniz memnun olurum.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Ahmet Bey, belirttiğiniz ürünü inceledim. Uzağı gösteren reflektörlü kısımda 1 adet 5W güçte LED bulunuyor. Floresan dediği bölümde büyük bir olasılıkla LED’ler var. Burada düşük güçlü 22 adet LED olabilir.

  2. Ercan ANGIN dedi ki:

    Konut sitemizin cadde aydınlatmaları için (Yaklaşık 5-6 mt. yükseklik) hangi tip ve kaç Whatt projektör tavsiye edersiniz?