COB LED Nedir?

COB, İngilizce ‘chip on board’ kelimelerinin baş harflerinden oluşan, paketlenmiş LED dizininin jenerik adıdır. Esas itibarı ile bir panel üzerine dizilmiş birden fazla LED yongasının paketlemiş adıdır.

COB LED Nedir?
05.01.2017
2.656
A+
A-

COB, İngilizce ‘chip on board’ kelimelerinin baş harflerinden oluşan, paketlenmiş LED dizininin jenerik adıdır. Esas itibarı ile bir panel üzerine dizilmiş birden fazla LED yongasının paketlemiş adıdır. LED yongalar iyi ısıl iletkenlik için genellikle alüminyum veya seramik bir taban üzerine dizilirler. Elektriksel olarak seri, paralel veya seri dizinler kendi aralarında paralel olarak tasarlanabilir. Beyaz LED için mavi LED yongalarının üzeri fosfor ihtiva eden silika jel veya epoksi reçine ile ışık çıkışı için pencere katmanı oluşturulur, aynı zamanda varsa optik sistemler bu katmanda bulunur.

COB LED’lerin doğuşu daha yüksek güçlerde LED paketleri elde etmek için yonganın taban alanını büyütmek yerine daha fazla çip kullanarak yeni dizinler oluşturmaktır. Bunu hem ısıl hem de elektriksel bazı faydaları vardır. Ancak temel olarak merceklerin kullanılmasında optik sorunlar yaşanabilir. Paket güçleri, kılıf biçimleri, ölçüleri, elektriksel değerleri her firmanın ürünü için farklılıklar gösterir.

COB LED’lerin Avantajları

Tek yonga LED’ler ile tasarlanmış aynı güçteki LED dizinlerine göre maliyetleri ortalama %30 düşüktür. Bir LED modül oluştururken maliyetleri yükselten iki konu, biri ikincil optik ve diğeri LED’lerin dizildiği baskı devre elemanıdır.

Armatür üretimi yapan firmalar için, daha az çevre elemanı ile kolay uygulama imkânı sağlayarak işçilik ve malzemeden tasarruf sağlar. Mevcut teknoloji ve ekipman COB modül kullanımını destekler.

Uygulamalarda, her LED yonga tek tek görülmez ve daha homojen, kamaşması daha az bir ürün ortaya çıkar. Ayrıca LED yongalar arası renk farkları yok denecek kadar azdır.

COB LED üretimi ve kullanım trendi farklı uygulama alanları için giderek büyüyor.

Özellikle reflektör kullanılan armatür uygulamalarında avantajlıdır.

cob-led-cizimi

cob-led-avantajlari

cob-led-aydinlatma

COB LED’lerin Dezavantajları

Maliyet baskısı ile alüminyum tabanların kullanıldığı COB LED’ler daha fazla sahaya sunulmakta, bunlar seramik tabanlılara göre ısıl yönetim anlamında daha kötüdür. Çünkü seramik tabanının ısıl iletkenliği alüminyuma göre daha iyidir. Bu özellikle daha yüksek güçlü COB’ler için daha kısa ömürlü ürünler anlamına gelebilir.

Standardizasyon sorunları mevcuttur, her üreticinin kendine özgü farklı standartları vardır. Her firmanın ürünü, güç, elektriksel değerler, mekanik ölçüler, ısıl ve optik değerler anlamında farklılıklar gösterir. Bu da ürün kullanmada marka bağımlı hale getirir ve tedarik sorunlarına sebep olabilir.

Mercek ihtiva eden optik sistemlerde kullanımı uygun değildir.

cob-led-nasil-calisir

cob-led-incelemesi

cob-led-goruntusu

LED Portalı

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. Hakan BAYRAM dedi ki:

    Güzel bir makale olmuş elinize sağlık, Dez avantajlar konusunda bir kaç cümle eklemek isterim:

    Maliyet baskısı ile alüminyum tabanların kullanıldığı COB LED’ler daha fazla sahaya sunulmakta, bunlar seramik tabanlılara göre ısıl yönetim anlamında daha kötüdür. Çünkü seramik tabanının ısıl iletkenliği alüminyuma göre daha iyidir.

    Seramik tabanlı LED leri kullandığınız zaman Isı aktarım kat sayısı işin içinde büyük rol oynar. Seramik tabanlı LED ler aluminyum kasalarda Fazla mV ile sürüldüğünde ısınır ve Çatlar. Çünkü Seramik ısıyı üzerinden atmak ister, Kasa ise üzerine atılmış ısıyı elage ettikten sonra yeni ısı alabilir. (Bkz. Isı iletim Kat sayıları) Yani Kasanızda ısıya muhteşem bir çözüm yok ise COB alüminyum tabanların Seramik tabanlı LED ler karşısında avantajı ortaya çıkar.

    Bu özellikle daha yüksek güçlü COB’ler için daha kısa ömürlü ürünler anlamına gelebilir.

    Yüksek güçlerde kullanılacak COB ler Sürüm akımlarının yarısında kullanılır ise ömürleri daha uzun olabilir. (Saha tecrübelerimden bunu net olarakta görmüşlüğüm var.) Örnek verecek olursak 100 W ile sürülebilecek bir COB LED’i 50 W ile Sürüp 300 Watt değerinde bir armatür yaparsak (Maliyet artışı mevcut) 6 COB LED ile Power LED lerden daha uzun ömürlü ve ısı değerleri düşük Armatürler elde edilebilir.

    Mercek ihtiva eden optik sistemlerde kullanımı uygun değildir.

    Işık tek bir noktadan kuvvetli olarak yayıldığı için tek mercekler ile istenildiği gibi yönlendirilebilir. Daha az LENS maaliyeti ve hesaplama yükü oluşturur.

  2. selim dedi ki:

    cob ledler araçlarda odak sorunundan dolayı parlama yapıyor ayrıca philips zes ve cree xhp50-70 modelleri karşısında güçsüz kalıyorlar. cob un çalışma sıcaklığı kaç acaba ? aracda kullanacak olsanız bu ledlerle ilgili seçiminiz ne olurdu ?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Markadan markaya değişmekle birlikte maksimum çalışma sıcaklığını 105°C derece olarak alabilirsiniz. Bir çok üretici LED’lerini 105°C derece sıcaklıkta teste tabi tutarak ekonomik ömrünü belirler.