Avrasya Tüneli’ndeki Mavi Işığın Hikayesi Nedir?
İstanbul’da 22 Aralık 2016 tarihinde trafiğe açılan 15 km uzunluğundaki Avrasya Tüneli’nin aydınlatması Hırvat aydınlatma tasarımcısı Dean Skira ve İtalyan aydınlatma firması iGuzzini tarafından yapıldı. Tünelin yapımı sırasında yayınlanan ihale, tünelde neşeli bir ritm oluşturacak tamamlayıcı bir aydınlatma sistemi tasarımını ifade ediyordu.
İstanbul’da 22 Aralık 2016 tarihinde trafiğe açılan 15 km uzunluğundaki Avrasya Tüneli‘nin aydınlatması Hırvat aydınlatma tasarımcısı Dean Skira ve İtalyan aydınlatma firması iGuzzini tarafından yapıldı.
Tünelin yapımı sırasında yayınlanan ihale, tünelde neşeli bir ritm oluşturacak tamamlayıcı bir aydınlatma sistemi tasarımını ifade ediyordu.
Skira mimari aydınlatma firması, istenilen efektleri elde etmek için 2000’den fazla iGuzzini’nin Trick adındaki aydınlatma elemanından kullandı. Bu Trick adındaki ışık bıçakları, tünel duvarlarında ve tavanda 5000K renk sıcaklığında beyaz çizgiler oluşturuyor.
Bu aydınlatma sistemi yine iGuzzini’nin Ledtube adındaki mavi renkli lineer aydınlatmalarıyla desteklendi. Bu iki sistem bir araya getirilerek, Türk kültürünün geleneksel unsurlarının çağrıldığı belirtiliyor.
Mavi renkli aydınlatmaları bölen beyaz ışık bıçakları, değişen frekans ve değişen tasarımla tüm tünel boyunca tekrar ediyor.
Bu projede iGuzzini distribütörü Kitoko da önemli bir rol oynamıştır.
Tünelin aydınlatma tasarımcısı Skira, İstanbul’da gezdiği her yerde gördüğü nazarlıklardan ve onun mavi renginden etkilendiğini, bu rengi de Fatma’nın Eli‘ne ve İstanbul’da bolca gördüğü kemerlere benzeyen bir model ile izleyerek uyguladığını söylüyor. Skira, tüneldeki sürücülerin dikkatini dağıtmamak için tavandaki çalışma alanı o dar platformu en iyi şekilde değerlendirdiklerini söylüyor. Skira, tavan ve duvardaki desenlerin hız sınırına göre bazı bölgelerde daraltılıp, bazı bölgelerde esnetildiğini de ekliyor.
Avrasya Tüneli‘nin pek çok ödüle layık görülen bu projesine imza atan Dean Skira‘yı, iGuzzini firmasını ve distribütörü Kitoko‘yu tebrik eder, bu içeriğin hazırlanmasında bize yardımcı olan, Melike Çulcuoğlu‘na teşekkür ederiz.