Kırmızı Işık Kalp Krizini Önlüyor
Kalp krizi ve ritim bozukluğu için ışık ile tedavi testleri yapılmaya başlandı. Optik defibrilatör moleküller ile hayata geçirilmeye çalışılan yöntem ile kalp krizi elektroşok cihazı olmaksızın tedavi edilebilecek.
Birçok ülkede en sık rastlanan ölüm türünden olan kalp krizi üzerine pek çok çalışma yapılıyor. Amerika’da John Hopkins Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu çalışmalardan biri ise, hem kolay uygulanabilmesi hem de olumlu etkilerin gözlenmesinden dolayı ışık ile tedavi yöntemi oldu.
Optik defibrilatör diye isimlendirilen, ışığa hassas protein yapılı moleküller ile hücre içerisinde elektriksel aktivite yaratarak kalp krizinin önlenmesi temeline dayandırılan çalışma kardiyoloji alanında ışığın ve optogenetiğin kullanılmasının önünü açacak.
Kalp krizinin yanı sıra kalp ritim sorunu olan hastalarda da bu yöntem ile tedavi mümkün hale gelecek. Yöntemin insanlar üzerinde kullanılabilmesi için yaklaşık 10 yıl daha süresi olduğunu belirten araştırmacılar, testlerini deney fareleri üzerinde gerçekleştirildi. İsviçre Bonn da yapılan testler sonucu genetik özellik ile üretilen defibrilatörler fareye enjekte edildi ve ritmik ışık uyulaması ile heyecan durumundaki kalp ritimsizliği kontrol altına alınmaya çalışıldı. Kırmızı ışığa göre daha düşük enerjili olan mavi ışık ile deney gerçekleştirildi ve kırmızı ışığın daha etkin uyarma sağlayarak elektriksel aktivite yarattığı gözlemlendi.
Araştırma hala temel seviyede olsa da optik defibrilatör moleküller ve bunların gelişimi sağlık sektörüne umut ışığı olacak gibi görünüyor.
BizLED