Amplifikatör Nedir, Ne İşe Yarar?
Amplifikatör, bir sinyalin voltajını, akımını veya gücünü artıran elektronik cihazdır. Çeşitli tipteki amplifikatörler, radyo ve televizyon alıcıları, yüksek kaliteli ses ekipmanları ve bilgisayarlar gibi elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Amplifikatör, bir sinyalin voltajını, akımını veya gücünü artıran elektronik cihazdır. Çeşitli tipteki amplifikatörler, radyo ve televizyon alıcıları, yüksek kaliteli ses ekipmanları ve bilgisayarlar gibi elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Amplifikatör, sinyalin fazını ve dalga şeklini değiştirmeden genliğini değiştirir. Yani, bilginin değişmesine veya bozulmasına neden olmadan sinyali güçlendirir. Amplifikatörler, zayıf sinyal amplifikatörleri ve güç amplifikatörleri olarak kategorize edilebilir.
Zayıf sinyal amplifikatörleri öncelikle kablosuz alıcılarda kullanılır. Ayrıca akustik manyetiklerde, ses kaset oynatıcılarda ve kompakt disk oynatıcılarda kullanılır. Bir zayıf sinyal amplifikatörü, son derece küçük giriş sinyalleri ile başa çıkmak için tasarlanmıştır. Bu tür amplifikatörler, sinyal voltajını büyük bir faktörle artırırken minimum dahili gürültü üretmelidir.
Zayıf sinyal amplifikasyonu için en iyi cihaz alan etkili transistördür. Zayıf sinyalli bir amplifikatörün etkinliğini ifade eden özellik giriş hassasiyetidir. Giriş hassasiyeti, amplifikatörü belirtilen maksimum güce sürmek için girişte gereken sinyal büyüklüğüdür.
Güç amplifikatörleri ise kablosuz vericilerde, yayın vericilerinde ve ses ekipmanlarında kullanılır. Güç amplifikasyonu için en sık kullanılan cihaz bipolar transistördür. Bununla birlikte, bir zamanlar modası geçmiş olduğu düşünülen vakum tüpleri (valf amplifikatörleri), özellikle müzisyenler arasında giderek daha popüler hale gelmektedir. Profesyonel müzisyenleri birçoğu, vakum tüpünün üstün doğruluk sağladığına inanır.
Güç amplifikasyonunda iki önemli özellik, güç çıkışı ve verimlilik değeridir. Güç çıkışı, watt veya kilowatt cinsinden ölçülür. Verimlilik, sinyal gücü çıkışının toplam güç girişine (güç kaynağı veya bataryadan çekilen güç) oranıdır. Bu değer her zaman 1’den küçüktür ve tipik olarak yüzde şeklinde ifade edilir.
Ses uygulamalarında güç amplifikatörleri yüzde 30 ila 50 verimliliğe sahiptir. Kablosuz iletişim ve yayın vericilerinde verimlilik yaklaşık yüzde 50 ila 70 arasında değişir.
Ses güç amplifikatörlerinde distorsiyon (bozulma) da önemli bir faktördür. Bu, çıkış dalga biçiminin giriş dalga biçiminin aslına uygun bir kopyası olma derecesinin bir ölçüsüdür. Genel olarak distorsiyon ne kadar düşükse, çıkış sesinin aslına uygunluğu o kadar iyidir.
Bazı durumlarda çıkışı istenen seviyeye yükseltmek için tek bir amplifikatör yetersizdir. Bu gibi durumlarda, istenen çıkış gücü için birden fazla amplifikatör kullanılır. Uzun mesafeli telefon, radyo, televizyon, elektronik kontrol ve ölçüm cihazları, radar ve diğer sayısız cihazın tümü bu temel amplifikasyon yapısına sahiptir.