LDR ve Fotodiyot Arasındaki Fark Nedir?

LDR (fotodirenç) ve fotodiyot, yaygın olarak kullanılan iki tür ışık sensörüdür. Kullanım amacı benzer olsa da her iki sensörün de kendine özgü avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. LDR ve fotodiyot arasındaki temel fark; LDR’nin ışığa maruz kaldığında direncinin değişmesi, fotodiyot’un ışığa maruz kaldığında akım üretmesidir.

LDR ve Fotodiyot Arasındaki Fark Nedir?
11.03.2023
5.261
A+
A-

LDR (fotodirenç) ve fotodiyot, yaygın olarak kullanılan iki tür ışık sensörüdür. Kullanım amacı benzer olsa da her iki sensörün de kendine özgü avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

LDR (Işık bağımlı direnç), ışığın varlığını ve seviyesini tespit etmek için kullanılan bir pasif bileşendir. LDR’nin direnci, üzerine düşen ışığın şiddetine göre değişir. LDR’nin yüzeyine düşen ışık miktarıyla direnci ters orantılıdır. Yüksek ışıkta LDR’nin direnci minimuma iner, karanlıkta maksimuma çıkar. LDR’nin polaritesi yoktur, her iki yönde de eşit direnç ölçülür.

Fotodiyot, ışığı akıma çevirebilen bir tür ışık algılayıcıdır. Fotodiyot, ışığa maruz kaldığında akım geçişine izin verir. Fotodiyot’un şeffaf lensine ulaşan ışık miktarıyla akım değeri doğru orantılıdır. Yüksek ışıkta akım maksimuma çıkar, karanlıkta minimuma iner. Fotodiyot, bir diyot olarak çalıştığından yönlüdür.

LDR ve fotodiyot arasındaki temel fark; LDR’nin ışığa maruz kaldığında direncinin değişmesi, fotodiyot’un ışığa maruz kaldığında akım üretmesidir.

Photodiyot, ışığa LDR’ye göre daha hassastır. LDR, her yönden gelen ışığa karşı hassastır. Fotodiyot ise belirli bir yönden gelen ışığa karşı hassastır. Fotodiyot, ışık yoğunluğundaki çok küçük değişiklikleri ölçebilir. Farklı ışık renklerini algılamak için de fotodiyot kullanılabilir.

Fotodiyot, LDR’ye göre daha hızlıdır. Işık şiddeti değişimlerine daha hızlı tepki verebilir.

LDR’ler genellikle sokak aydınlatmalarında, gece lambalarında, güneş enerjili sistemlerde, cep telefonlarında, fotoğraf makinelerinde kullanılmaktadır. Fotodiyot ise daha çok duman ve sis tespit cihazlarında, güvenlik sistemlerinde, medikal cihazlarda, optik iletişim ekipmanlarında kullanılmaktadır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. YILMAZ ÖNGÜN dedi ki:

    AÇIKLAMALAR GÜZEL GENÇLERİN BİLİNÇLENDİRİLMESİ ÇOK İYİ BU GÜNÜN SANAT OKULU MEZUNLARI BOŞ MAALESEF.