Otel Odası Aydınlatma Tasarımında Hangi Konulara Dikkat Edilmelidir?

Tatil, iş, eğlence veya eğitim, sebep ne olursa olsun, insanlar zamanlarının bir kısmını otellerde geçirir. Otellerdeki kalış süreleri boyunca yaşayacakları olumlu veya olumsuz deneyimleri birden fazla etkene bağlıdır, ancak görsel etki bunlardan ilkidir. Ziyaretçilerin beğeneceği bir görselliğin oluşturulmasında başrol ise her zaman aydınlatmanındır.

Otel Odası Aydınlatma Tasarımında Hangi Konulara Dikkat Edilmelidir?
26.10.2020
2.001
A+
A-

Tatil, , eğlence veya eğitim, sebep ne olursa olsun, insanlar zamanlarının bir kısmını otellerde geçirir. Otellerdeki kalış süreleri boyunca yaşayacakları olumlu veya olumsuz deneyimleri birden fazla etkene bağlıdır, ancak görsel etki bunlardan ilkidir. Ziyaretçilerin beğeneceği bir görselliğin oluşturulmasında başrol ise her zaman aydınlatmanındır.

En genel tanımıyla otel aydınlatması, estetik ve işlevselliğin birleşimidir. Otel odaları, aydınlatma tercihleri ve ihtiyaçları söz konusu olduğunda her biri farklı zevklere sahip çok sayıda kişiyi ağırlamaktadır.

Çeşitli gereksinimleri karşılayabilecek doğru aydınlatmayı her zaman sağlamak için, bir odada otel misafirleri için kolay kontrol edilebilen aydınlatma çeşitliliği sağlanmalıdır.

Otel odası aydınlatma tasarımında çeşitlilik ya da başka bir deyişle katmanlı yaklaşım çok önemli ve gereklidir.

Otel misafirleri odalarını çoğunlukla geceleri kullanır, bu nedenle aydınlatma, kişilerin konforlarında ve toplam hissedilen atmosferde oldukça etkili bir role sahiptir.

Odalar ve süitler çok çeşitli etkinlik bölgesine sahiptir;

  • Çalışma
  • Okuma
  • TV izleme
  • Dinlenme
  • Uyuma
  • Makyaj
  • Giyinme/soyunma

Bu nedenle, aydınlatmanın da çok işlevli olması gereklidir.

Her aydınlatma bölgesi için tercih edilebilecek armatür tipleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Ortam aydınlatması için sarkıt ya da sıvaaltı tavan armatürleri
  • Masa üstü çalışma lambası, lambader, çalışma ve okuma için yatak başı okuma lambası
  • Dinlenme zamanı için, lambader, gizli ışık hatları, abajurlar, aplikler
  • Giyinme/soyunma için dolap içi aydınlatma veya downlight
  • Makyaj için entegre aydınlatmalı ayna veya downlight
  • Yönlendirme için duvar tipi sıvaaltı armatürler (zemini hafif bir şekilde aydınlatmak için)
  • Obje ve sanat eseri aydınlatması için yönlendirebilir armatürler

Teknik özelliklerinin yanı sıra aydınlatma armatürlerinin malzeme, renk ve tarzları oda içi mimari dekorasyon stili ile de uyumlu olmalıdır. Bu konuda aydınlatma tasarımcısı projenin mimarı ile birlikte karar almak durumundadır.

Konukların oda içlerinde kullanılan bu çeşitli aydınlatma ürünlerini kontrol edebilmeleri sağlanmalıdır. Mekanik sistemlerin yanı sıra aydınlatmaya ve perdelere de kumanda eden çok işlevli bir kontrol ünitesi, kullanıcıların odadaki ışığın seviyesini ve dağılımını istedikleri şekilde ayarlamasına olanak tanıyacaktır.

Merkezi anahtarlar kullanım pratikliği açısından, oda girişlerine ve ayrıca yatak başlarına yerleştirilmelidir.

Odaya ilk defa girecek olan bir otel misafirini otomatik devreye girecek hoş geldin aydınlatması ile karşılamak kişiler üzerinde hoş bir etki yaratacaktır. Yaratılan görsel sunumlar ve kullanım kolaylığının yanı sıra, genel olarak oda içi otomasyon otel işletmesi için enerji tasarrufu anlamına gelmektedir.

Bir misafir odasındaki aydınlatmayı etkileyen faktörler nelerdir?

Otel odası aydınlatma tasarımında ana fikir aydınlatmanın iç mimari ve tefriş ile birlikte planlanması olmalıdır. Çünkü gerekli aydınlatma seviyelerine ulaşmak yüzeylerin ışık yansıtma değerlerine bağlıdır. Kullanılan malzemelerin rengi ve dokusu ışığın yansımasını artırır veya ışığı emer. Koyu renkli ahşaplar, halılar ve kumaşlar, istenen görsel konfor için açık renklerden çok daha fazla ışığa ihtiyaç duyar.

Işık renk sıcaklığı, genel görünümü etkileyen ışık kaynağının bir başka özelliğidir. Sıcak ışık tonları rahat bir ortam yaratmak için uygundur ancak tasarımcı kullandığı ışığın renkler üzerindeki etkisine dikkat etmelidir. Örneğin sıcak ışık turuncu ve tonları üzerinde güzel bir etki yaratırken, mavi ve tonlarında donuk ve soluk bir etki yaratabilir.

Işık renk sıcaklığının yanı sıra ayrıntıları ve dokuları doğru algılayabilmek için ışık kaynağının yüksek renksel geriverim indeksine sahip olması gereklidir. (CRI)

Tüm genel kabullere ek olarak, her otel zincirinin kendine özgü standartları vardır. Bu gereksinimler otelin sınıfına, tarzına, bütçesine ve sahip olmak istediği sertifikalara göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple aydınlatma tasarımının en başından itibaren tasarımcının bu bilgilere sahip olması ve aydınlatma plan ve hesaplarını bu doğrultuda hazırlaması gereklidir. Örneğin bir otelin hedeflediği sürdürülebilirlik sertifikasının derecesi, zorunlu doğal ışık kullanımının miktar ve süresini ve yapay ışık sistemlerinin seçimini etkileyecektir.

Konaklama sektörü misafirlerine özgün ve unutulmaz mekanlar yaratmak için çalışırken, profesyonel aydınlatma tasarımı da misafirlerin ihtiyaçları doğrultusunda aynı amaca hizmet etmektedir. Estetik, enerji tasarrufu, sürdürülebilirlik ve akıllı kontrol sistemleri aydınlatma tasarımına yön verir. Bu nedenle otel aydınlatması tasarım açısından aslında karmaşıktır. Ancak amaç her zaman pratik ve dengeli, konfor ve güveni bir araya getirebilen bir aydınlatma şeması geliştirmek olmalıdır.

Ayşe Dilay Özkiper, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin ardından eğitimine İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünde devam etmiştir. İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde aldığı işletme eğitiminin yanı sıra, aydınlatma tasarımı ve tekniği konularında çeşitli eğitimlere katılmıştır. Bugüne kadar olan 29 yıllık meslek hayatının son 20 yılını mimari aydınlatma alanında geçiren Özkiper, halen aydınlatma tasarımcısı ve danışman olarak kariyerini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.