PWM

PWM, Pulse Width Modulation (Darbe Genişlik Modülasyonu) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. PWM, ışık kaynağını hızlı bir şekilde açık kapatarak parlaklığı ayarlamayı sağlayan bir modülasyon çeşididir. PWM’de frekans ve görev döngüsü (duty cycle) önemli parametrelerdir.

PWM
15.06.2020
8.837
A+
A-

PWM, Pulse Width Modulation (Darbe Genişlik Modülasyonu) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır.

PWM, ışık kaynağını hızlı bir şekilde açık kapatarak parlaklığı ayarlamayı sağlayan bir modülasyon çeşididir. PWM‘de frekans ve görev döngüsü (duty cycle) önemli parametrelerdir.

Anahtarlama işleminde açık kalma süresi ne kadar yüksek olursa yüke sağlanan güç yani ışık parlaklığı o kadar fazla olur.

Standart bir anahtar yardımıyla ışığı ya tamamen kapatır ya da tamamen açarsınız. PWM ise ışık kaynağının girişindeki gücü kontrol etmenizi ve sınırlamanızı sağlar. PWM, ışık kaynaklarının parlaklığını kontrol etmek için yaygın olarak kullanılan yöntemdir.

PWM, temel olarak ışığın yüksek hızda açılıp kapanmasıdır. Frekans 100 Hz‘in üzerindeyse titreşimi görsel olarak algılamak zordur. Frekansın düşük olması titreşimin yanında hareketli ortamlarda stroboskobik etki görülmesine sebep olur.

PWM tekniğinde açık ve kapalı süresi görev döngüsü (duty cycle) ile tanımlanır. Görev döngüsü aşağıdaki formül yardımıyla hesaplanabilir.

Ton: Açık süresi
Toff: Kapalı süresi

Frekans ise aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir.

f: Frekans (Hz)
T: Periyot (s)

LED ışık kaynaklarının parlaklığı temel olarak iki şekilde yönetilir; analog karartma ve PWM karartma.

Analog karartma için LED’lerin sürüş akımı değiştirilir. Sürüş akımı azaltıldığında LED’lerin parlaklığı da azalır. Ancak LED’lerin akımı düşürüldüğünde renk sıcaklığında istenmeyen değişimler meydana gelebilir.

PWM karartma yönteminde ise gücü ve parlaklığı kontrol etmek için dijital sinyaller kullanılır. Bu yöntemde LED’ler akım darbeleri ile sürülür. Darbelerin genişliği parlaklığı kontrol etmek için önemlidir. Akımın tepe değeri sabit kaldığından renk sıcaklığı değişmeyecektir.

Örneğin, LED’lerin parlaklığını yarı yarıya düşürmek için açık ve kapalı süreleri eşit olmalıdır. Açık süresi ne kadar büyük olursa parlaklık o kadar artar. Kapalı süresi artırıldığında ise parlaklık azalacaktır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.