RGB

RGB, görüntüleme ve aydınlatma teknolojilerinde kullanılan bir renk modelidir. RGB; Red (Kırmızı), Green (Yeşil), Blue (Mavi) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Bu renklerin bir araya getirilmesiyle, görülür spektrumda milyonlarca farklı renk elde edilebilir.

RGB
08.05.2019
1.567
A+
A-

RGB, görüntüleme ve aydınlatma teknolojilerinde kullanılan bir renk modelidir. RGB; Red (Kırmızı), Green (Yeşil), Blue (Mavi) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Bu renklerin bir araya getirilmesiyle, görülür spektrumda milyonlarca farklı renk elde edilebilir.

Aydınlatma endüstrisinde RGB, çok renkli aydınlatmalar için kullanılır. RGB aydınlatmada, üç ana renk ile milyonlarca farklı ışık rengi oluşturulabilir.

RGB LED, 3 renkte LED çipinin bir LED paketinde birleştirilmesiyle ortaya çıkar. RGB LED, bu üç rengi belirli kademelerde çalıştırarak milyonlarca farklı renkte ışık üretir.

Mavi ışık elde etmek için yalnızca mavi LED çipi açılır, diğerleri kapatılır. Kırmızı ve yeşil için de aynı durum geçerlidir. Ancak diğer renklerde, belirli ışık yoğunluklarında bir karışım yapılması gereklidir. İstenilen ışığın elde edilmesi için her renk farklı parlaklıkta yakılır. Farklı renkte ışık yayan LED çipleri birbirine çok yakındır, bu sebeple LED üzerinde üç farklı renk yerine karışımdan ortaya çıkan tek renk görünür.

RGB LED‘ler ortak anot veya ortak katot olarak ikiye ayrılır. RGB LED’ler minimum 4 bağlantı pinine sahiptir. Dört pinli bağlantıda; üç pin kırmızı, yeşil ve maviye karşılık gelir. Diğer pin ise anot (+) veya katot (-) bağlantısı içindir. Bu pine göre LED’in ortak anot veya ortak katot olduğu belirlenir. 6 pinli RGB LED’lerde ise, her renk için ayrı anot ve ayrı katot bulunmaktadır.

Renkli bir ekran veya renkli aydınlatma yapmak için RGB LED kullanılması zorunlu değildir. Ayrı ayrı kırmızı, yeşil ve mavi LED‘leri bir arada kullanılarak da RGB renk modeli oluşturulabilir. LED’ler birbirine mümkün olduğunca yakın şekilde konumlandırılır ve farklı renkte LED’lerin parlaklıkları ayrı ayrı kontrol edilerek yeni renkler elde edilebilir.

RGB LED yerine, her renk için farklı LED kullanıldığı durumda; bu sisteme R/G/B adı verilebilir. RGB LED paketinin içerisine beyaz renkte ışık yayan LED çipi (beyaz renk, mavi LED çipinin sarı renkli fosfor ile kaplanmasıyla elde edilir) de dahil edilirse buna RGBW denir.

Çok renkli aydınlatma uygulamalarında, saf ve parlak beyaz ışığa ihtiyaç varsa RGBW LED‘ler tercih edilmelidir. RGBW LED‘ler standart RGB LED‘lerden daha gelişmiştir. RGB ve RGBW LED‘leri, farklı kontrol sistemlerine ihtiyaç duyar.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.