Işık ve Retina Hücreleri
İnsan gözündeki retina hücreleri, dışarıdan gelen ışığın enerji parçacıkları olan fotonları tanır. Retinal hücrelerin maruz kaldığı ışığın dalga boyu ve miktarı, zamanlarının çoğunu iç mekanlarda geçiren modern insanlar için çok önemlidir.
İnsan gözündeki retina hücreleri, dışarıdan gelen ışığın enerji parçacıkları olan fotonları tanır. Gözde birkaç tip retinal hücre vardır.
Retina hücrelerinde, çubuk hücreleri az miktarda ışığa duyarlıdır ve bu da insanların karanlıkta nesneleri tanımlamasını sağlar.
Ve sırasıyla, Kırmızı, Yeşil ve Mavi dalga boylarını tanıyan koni hücreleri var.
Retinal hücreler tarafından tanınan ışığın sinyali beyindeki nesnenin rengini ve şeklini tanıyan beyne iletilir.
Sirkadiyen ritmin düzenlenmesinde rol oynayan retina hücrelerine kendinden ışığa duyarlı retinal ganglion hücreleri (ipRGC’ler) adı verilir. ipRGC’ler belirli dalga boylarına (mavi ışık) çok duyarlıdır ve beyne iletilen sinyal, gündüz uyanık olmak ve gece uykusu dahil olmak üzere hormon değişiklikleri yoluyla ritmi kontrol etmek için önemli roller oynar.
Bu retinal hücreler, görsel algılamayı başlatan ve bir kamera filmi gibi davranabilen bir tür sinir hücreleridir.
İnsan retina hücreleri, dört milyon yıldan uzun süredir doğal güneş ışığındaki her dalga boyunu tanımıştır ve insan sirkadiyen ritminin korunmasında önemli bir rol oynamıştır.
Bu nedenle, retinal hücrelerin maruz kaldığı ışığın dalga boyu ve miktarı, zamanlarının çoğunu iç mekanlarda geçiren modern insanlar için çok önemlidir.
Ve fotonlar, ışığın enerji parçacıkları, dünyadaki her tür hayvan ve bitki üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.